- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕООД без управител?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
ЕООД без управител?
Планирам създаването на ЕООД, което като едноличен собственик на капитала да управлявам сам. Тъй като нямам намерение да започна дейност веднага, но пък при удобна възможност искам да съм готов, удачно ли е създаването на ЕООД предварително и какво произтича от това? Изчетох много тук и в одит.инфо но останах само по-объркан. Ако създам ЕООД но в учредителният акт не е посочен управител с ДУ, а че ще се представлява от едноличния собственик на капитала, това поражда ли моментална необходимост от осигуряване на ЕСК от момента на създаване на ЕООД и под каква форма. В по-старите теми това се препоръчва като самоосигуряващо се лице, но според някои информации вече не е достатъчно и осигуряването трябва да е върху МОД за управител... Т.е. най-просто означава ли това, че ако създам ЕООД, от същия момент ще трябва да плащам осигуровки върху примерно 850 лв, независимо че не съм започнал дейност? Или има някаква друга тънкост... Разбира се, изглежда малко странно да създам фирма и в същия момент да замразя дейността й.
- chilio
- Нов потребител
Re: ЕООД без управител?
Не може ЕООД без управител.
Ще започнете да се осигурявате, едва когато започнете реално да упражнявате дейност.
Ще започнете да се осигурявате, едва когато започнете реално да упражнявате дейност.
- elsi_g
- Младши потребител
А, то има и ЕООД-та без управител, но това се случва едва когато дружеството е регистрирано и нещо се обърка, пък управителят не е едноличния собственик
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
elsi_g написа:Не може ЕООД без управител.
Звучи прекалено хубаво и елементарно, за да е толкова просто. Въпросът е как ще удостоверя пред НАП кога съм започнал реално да упражнявам дейност, за да не ме накарат да внеса осигуровките назад във времето от създаването на фирмата с лихвите и глобите? И също така остава висящ въпросът ми върху каква основа трябва да се осигурявам - като СОЛ или по ДУ на МОД за управители?
- chilio
- Нов потребител
Ей на тия въпроси ще получите отговор, ако някой от участващите тук специалисти по счетоводство се включи.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
"Въпросът е как ще удостоверя пред НАП кога съм започнал реално да упражнявам дейност..."
Преди започване на дейност подавате декларация в НОИ за това, че започвате дейност от еди коя си дата и, че ще се осигурявате за еди кои си рискове по КСО. От там насетне дължите осигуровки. Същата декларация се подава и при прекъсване или прекратяване на дейността като се прави отметка на съответното място-започване, прекъсване, прекратяване на дейност. Що се отнася до основата върху която ще се осигурявате, обърнете се към счетоводител, както е казал и колегата по-горе.
Преди започване на дейност подавате декларация в НОИ за това, че започвате дейност от еди коя си дата и, че ще се осигурявате за еди кои си рискове по КСО. От там насетне дължите осигуровки. Същата декларация се подава и при прекъсване или прекратяване на дейността като се прави отметка на съответното място-започване, прекъсване, прекратяване на дейност. Що се отнася до основата върху която ще се осигурявате, обърнете се към счетоводител, както е казал и колегата по-горе.
- nikol52100
- Потребител
nikol52100 написа:"Въпросът е как ще удостоверя пред НАП кога съм започнал реално да упражнявам дейност..."
...без съмнение имате предвид съответната ТД на НАП, колега, колкото и да е дребен този детайл.....
- p_n_n
- Потребител
chilio написа:Звучи прекалено хубаво и елементарно, за да е толкова просто. Въпросът е как ще удостоверя пред НАП кога съм започнал реално да упражнявам дейност, за да не ме накарат да внеса осигуровките назад във времето от създаването на фирмата с лихвите и глобите? И също така остава висящ въпросът ми върху каква основа трябва да се осигурявам - като СОЛ или по ДУ на МОД за управители?
Вие каква дейност ще имате, за да ви кажа МОД-а? Включее си личните съобщения - ще ви пратя инфото.
- elambreva
- Младши потребител
Планирам: Ресторант/кафе/чайна/магазинче (хранителни и напитки)... Търся подходящото за специфичния вид помещение под наем в подходящо съотношение цена/площ/местоположение + конкретизиране на идеите/франчайз... Затова и не мога да определя кога точно ще започна дейността си, защото няма да е на всяка цена, на всяко място, на сляпо...
Включил съм си личните съобщения, благодаря!
Включил съм си личните съобщения, благодаря!
- chilio
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|