- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ликвидатор - управителя, трябва ли още 1 спесимен?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Ликвидатор - управителя, трябва ли още 1 спесимен?
Здравейте, основният ми въпрос е формулиран в заглавието на темата. Към заявление Б6 за ликвидация нужно ли е да се прилага пак образец на подписа от ликвидатора, когато той е управителя, чийто спесимен вече се пази в Агенцията по вписвания?
- kleines
- Потребител
Re: Ликвидатор - управителя, трябва ли още 1 спесимен?
Здравейте, основният ми отговор е: Да, трябва.....
Формулиран от разпоредбите на Търговския закон!
Формулиран от разпоредбите на Търговския закон!
- p_n_n
- Потребител
Вижда ми се безсмислено и прекалено стеснително тълкуване на чл. 266, ал. 3 във връзка с чл. 156, ал. 2 ТЗ. Чл. 266, ал. 3 според мен визира случаите, когато ОС е избрало друго лице за ликвидатор, различно от управителя, когато ликвидатор е назначен от длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията, както и когато такъв е назначен от Окръжния съд по искане на съдружници/акционери. Защо да се иска втори път образец от един и същ подпис? Според мен при тълкуването на законови норми винаги следва да се има предвид целта на закона. Целта на разпоредбата, изискваща спесимен, при първоначално вписване на управител напр., както и при назначаване на ликвидатор е да има публичност, да се вижда подписа, да се осигури някаква защита за 3-тите лица. Тази защита е осигурена след като имаме спесимен на управителя и той е същото лице, извършващо ликвидацията и това е обявено със заявлението Б6 и представеното решение на ОС.
- kleines
- Потребител
Ами, много просто - не прилагайте тогава, безсмислени според Вас, неща..
- p_n_n
- Потребител
Друго мнение от колега? Нали знаете лафа: "Между двама юристи има често поне 3 мнения"
- kleines
- Потребител
Подкрепям колегата по-горе. Управителят и ликвидаторът са различни фигури. Както и ликвидацията е различен етап от съществуването на ТД ( продължава да съществува като ЮЛ, но е престанало да осъществява търговска дейност, да сключва търговски сделки, дейността на ликвидатора е насочена към удовлетворяване на кредиторитие, а не към постигане на икономически резултат ....)
- lunohoda
- Младши потребител
Различни фигури били.. Викаш като управител се подписва по един начин, а като ликвидатор - по друг.
- kleines
- Потребител
kleines написа:Различни фигури били.. Викаш като управител се подписва по един начин, а като ликвидатор - по друг.
Kleines, не философствайте, ами послушайте какво Ви казват колегите. Може да съвпадат, но може и да не съвпадат.Различни фигури са, защото функциите и правомощията на управителя и ликвидатора са различни.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:kleines написа:Различни фигури били.. Викаш като управител се подписва по един начин, а като ликвидатор - по друг.
Kleines, не философствайте, ами послушайте какво Ви казват колегите. Може да съвпадат, но може и да не съвпадат.Различни фигури са, защото функциите и правомощията на управителя и ликвидатора са различни.
Подкрепям, със същите аргументи, като Вас колега. Лично аз съм получавал отказ, ако не приложа спесимен. Не съм се занимавал да го жаля, но до сега все прилагам и минава нормално.
- alex766
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|