начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Управител на ЕООД може ли да е управител и на клона

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Управител на ЕООД може ли да е управител и на клона

Мнениеот ifand » 04 Ное 2011, 17:47

Здравейте,
Сигурно въпросът ми ще се стори глупав на повечето от вас, но за първи път трябва да впиша клон на ЕООД. Питам се може ли едноличния собственик на капитала, който е и управител на ЕООД-то да бъде управител и на клона. Не мога да намеря еднозначен отговор в закона.
Благодаря за отговорите.
ifand
Младши потребител

Re: Управител на ЕООД може ли да е управител и на клона

Мнениеот contrario » 06 Ное 2011, 13:21

Клонът предполага необходимостта от териториална обособеност на търговското предприятие, отделно водене на счетоводството, относително самостоятелно управление от централното управление.

Чл.17 от ТЗ казва, че клонът се вписва в ТР чрез заявление, което трябва да съдържа седалището и предмета на дейност на клона, както и данни за лицето, което управлява клона, и обема на предствителната му власт.

Според мен този законов текст идва да покаже, че лицето, което управлява търговското предприятие централно по седалище на регистрация на търговеца, следва а е различно от лицето, което управлява клона.
contrario
Младши потребител

Мнениеот ifand » 07 Ное 2011, 10:43

Благодаря за мнението. И аз мисля, че трябва да са различни лица. Ще съм благодарна, ако и други колеги се включат.
ifand
Младши потребител

Мнениеот lexter » 07 Ное 2011, 15:00

ifand написа:И аз мисля, че трябва да са различни лица.

обмислете добре това свое твърдение ;)
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот ifand » 07 Ное 2011, 15:09

Мисля го вече от няколко дни.
Наистина в ТЗ не е уредено изрично дали може или не да е едно и също лице. Въпреки това мисля, че клонът който има отделно седалище, адрес, предмет на дейност трябва да има и друг управител.
Ако имате аргументи за противното моля да ги споделите тук.
ifand
Младши потребител

Мнениеот lexter » 07 Ное 2011, 17:02

:)
хаха, нищо не сте включили. Това, че изпращате, не означава, че можете да получавате :) Настройки на профила, лични съобщения - оттам си ги включвате
Последна промяна lexter на 07 Ное 2011, 17:53, променена общо 2 пъти
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот ifand » 07 Ное 2011, 17:16

И с търговско право се занимавам. Колега съм, но както писах по-горе за първи път ще откривам клон на ТД. И т.к. не намирам в закона аргументи нито за, нито против се допитах тук.
ifand
Младши потребител

Мнениеот rts » 10 Ное 2011, 14:55

Щом няма забрана управителят на Д-вото и на клона да са едно и също лице - не виждам пречка от правно естество. Как точно управителят ще се справи с управлението и на фирмата и на клона е въпрос извън регистърното производство и е въпрос, който не подлежи на преценка от длъжностното лице.
rts
Активен потребител

Мнениеот kolman » 10 Ное 2011, 18:11

Спомням с от практиката, че председателят на СД на една голяма търговска банка, беще и управител на най-големия й клон. Но това се случи с оглед настояването му да запази позиции, доколкото бизнеса, който развиваше за банката се градеше изцяло на личните му контакти на място.
А в конкретния случай - не разбирам каква е целта на занятието - да се регистрира клон, който да бъде представляван от управителя на ЕООД? Защо? Мисля че е безмислено да се регистрира в този случай клон.
kolman
Потребител

Назад към Търговско право