Здравейте!
От доста време се занимавам с компютри, уеб програмиране, дизайн и подобни. Досега съм правил сайтове, ремонти на компютри, различни услуги в сферата на компютрите и интернет...но само на приятели, които разбира се не бих таксувал.
Проблема е, че след два месеца вече официално ще съм студент, ще имам доста големи разходи по квартири, семестри, учебници (медицината е тежка работа...). Тъй като няма да мога да се заема с редовна работа, в указани предварително часове, реших да се заема с това, което съм правил и досега, но вече не като услуга, а като "професия" за допълнителен (възможно е впоследствие и основен) доход.
Или по-конкретно - искам да отворя фирма за изработка на уеб сайтове. Първоначално мислех да го правя без фирма, без да се обвързвам със закони и т.н., но май това не би било най-доброто решение. Именно затова и пиша тук. Бихте ли ми дали съвет какво точно (от правна гледна точка) трябва да направя, за да мога да се занимавам с тази дейност, напълно законно и легитимно. Имайте предвид, че си нямам идея какво значи ООД, ЕООД, ЕТ и кое за какво се използва, или кое от тези ми трябва, за да отворя конкретната фирма. Нямам идея какво става след това - как да отчитам доходи, как да сключвам договори с клиенти и т.н.
Не искам от вас пълно и подробно обяснение, разбира се... (не бих го отказал, но все пак едвали на някой му се занимава ). Но ще съм благодарен да ме насочите поне към някакъв материал по темата, който да прочета, някакви общи съвети или каквото и да е по темата.
Поздрави,
Христо Добрев!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фирма за уеб услуги?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Фирма за уеб услуги?
Материали по темата има много, но повечето са за специалисти.
Това, което ви трябва е адвокат и счетоводител, на които да кажете какво искате, какви параметри и какъв обем на дейността ще развивате, а те ще ви кажат какво е най-подходящо за вас, както и да направят всичко необходимо за да работите, без да се занимавате с друго.
Кратък отговор - може да работите и без фирма, като свободна професия (което в никакъв случай не значи, че няма да се обвързвате със закона) или като фирма - ЕТ или ЕООД.
Това, което ви трябва е адвокат и счетоводител, на които да кажете какво искате, какви параметри и какъв обем на дейността ще развивате, а те ще ви кажат какво е най-подходящо за вас, както и да направят всичко необходимо за да работите, без да се занимавате с друго.
Кратък отговор - може да работите и без фирма, като свободна професия (което в никакъв случай не значи, че няма да се обвързвате със закона) или като фирма - ЕТ или ЕООД.
- SashkoS
- Потребител
SashkoS написа:Материали по темата има много, но повечето са за специалисти.
Ако искам да работя без фирма, какъв е начина? Доколкото разбрах с граждански договори, за сключване на сделки (в случая услуга срещу заплащане). Задължително ли е присъствието на нотариус при сключването на всеки един граждански договор? Защото това не би било много удобно...
- darkrow
- Младши потребител
Начина съм го написал - свободна професия. Останалите въпроси ги задайте по-добре на счетоводителя и адвоката. Един медик би трябвало да знае разликата между преглед и консултация по интернет.
- SashkoS
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|