Здравейте колеги,
Имам следния случай - ООД с двама съдружника, които са и управители заедно и поотделно, 50 на 50, трябва да подаде ГФО. Отчетът е изрядно подготвен от счетоводител, но единият съдружник отказва да подпише протокола за примането му без да даде никакво обяснение или причина. Предложихме му негов доверен счетоводител да прегледа ГФО, или да каже къде вижда проблем, но просто не може да се комуникира нормално с него. Въпросът ми е как да подадем отчетите в този случай. То е ясно, че ще закъснеем със срока, ама по-добре късно, отколкото никога. Аз си мисля да му пратим официална покана за провеждане на Общо събрание, за да минем по каналния ред, но след като не получим отговор /което най-вероятно ще стане/, ще може ли другият съдружник еднолично да подпише протокола и да подаде отчета?
Благодаря предварително
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ на съдружник да подпише ГФО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказ на съдружник да подпише ГФО
Условието за подписване заедно или поотделно е за взаимоотношенията с трети лица.
За да се публикува един ГФО в търговския регистър той трябва да е приет от общото събрание на съдружниците. Та явно ще ви трябва одобрението и на двамата съдружника щом имат 50:50 в гласовете на общото събрание.
За да се публикува един ГФО в търговския регистър той трябва да е приет от общото събрание на съдружниците. Та явно ще ви трябва одобрението и на двамата съдружника щом имат 50:50 в гласовете на общото събрание.
- poptolev
- Нов потребител
Правилно Ви посочват, че проблемът е в протокола, а не в ГФО-то. Моят съвет е: пускайте ги ,макар и нередовни,по -добре да загубите 50 лв, отколкото глобата.
- sunrise
- Активен потребител
На мен ми е интересно, ако и двамата пуснат ГФО с различни данни и двата са подписани наполовина(т.е. всеки е подписал собствения отчет), кой от двата ще се приеме или и двата ще бъдат отхвърлени ? Според мен би трябвало да приемат този с подписа на главния счетоводител на фирмата(би трябвало това да е 1 лице), въпреки, че го няма другия подпис, но много ми е интересно какво следва при такъв случай?
- angelnenov1988
- Нов потребител
Най - вероятно ще последва отказ за вписване и отново плащане на такса и подаване на нови документи, подписани и от двамата съдружника.
- nk7702n
- Старши потребител
Здравейте на всички,
Моля за помощ. Съдружник съм в ООД което се представлява и управлява от мен по дружествен договор. Съдружник ми е тъста ми. Поради влошаване на семейните ни отношения, същият отказва да се срещне с мен и да подпише протокола на ОС за приемане на ГО. Как да постъпя?
Моля за помощ. Съдружник съм в ООД което се представлява и управлява от мен по дружествен договор. Съдружник ми е тъста ми. Поради влошаване на семейните ни отношения, същият отказва да се срещне с мен и да подпише протокола на ОС за приемане на ГО. Как да постъпя?
- radovski
- Нов потребител
radovski написа:Здравейте на всички,
Изпратете му една покана за свикване на Общо събрание на съдружниците с посочен дневен ред, в който да е изрично изписана точката: "1. Разискване и приемане на годишния счетоводен отчет на дружеството за 2011 г.". Изчакайте 7 дни след това и ако не подпише, подпишете само вие, направете си протокол за взето решение на ОСС да впише ГФО за 2011 г. и приложете копие от поканата към документите за АВ и си подайте ГФО за вписване. Все пак качеството ви на съдружници в ООД няма нищо общо с личните ви семейни отношения и тъста ви не може да ви откаже вписване на такова основание".
След това е въпрос на късмет дали някой от служителите по вписването на промени в обстоятелствата ще се усети. Има риск да ви откажат вписване и да изгубите таксата от 50 лева, но така е по-добре, отколкото да пропуснете срока и да ви глобят.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Между другото и аз имам едно такова проблемно дружество - ООД, 50:50, в което съдружниците управляват и представляват само заедно. Проблемът е, че единият е в чужбина, а другият се е дезинтересирал от дружествените работи и не се интересува да подпише протокол за приемането на ГФО.
Чудя се в моя случай дали мога да пусна отчета с адв. плмо само от единия съдружник и съответно само с неговия подпис?
Чудя се в моя случай дали мога да пусна отчета с адв. плмо само от единия съдружник и съответно само с неговия подпис?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Би следвало да предупредите клиентите, че ако не вземат решение за приемане на ГФО, което да се впише в АВ, следват глоби/имущ. санкции в порядъка на 2000 лв. Като откажат, после ще плащат, но няма да имат основание да ви се сърдят.
- neutralen
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|