- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вписване на промяна в ТР с едноличния собственик заявител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Вписване на промяна в ТР с едноличния собственик заявител
Здравейте. Днеска отивам в Търговския регистър и като едноличен собственик на капитала си подавам заявление за вписване на промени А4 с всички необходими документи за назначаването на нов управител и заличаване на моя милост като управляващ. И лелката на гишето ми вика, че щял съм да имам отказ, щото видиш ли, заявителя трябвало да е новият управител. А какъв е проблемът да е едноличния собственик per argumentum a fortiori? A per argumentum a maiore ad minus - който може по-голямото, може и по-малкото. Пуснах си го все пак така, та ще видим. А какво е вашето мнение по въпроса?
- kleines
- Потребител
Re: Вписване на промяна в ТР с едноличния собственик заявите
kleines написа:per argumentum a fortiori ... per argumentum a maiore ad minus
Тези способи за тълкуване на закона се прилагат когато се налага такова, т.е. когато законът не е ясен, или пък се налага да се допълни. В случая си има съвсем ясна правна норма и една камара съдебна практика ... но пък винаги стават и грешки
- inspectora
- Активен потребител
Хм.. това не звучи добре. А ако подадем ново заявление, подписано от новия управител, пак ли ще трябва да плащам втори път такса за промени и пак ли да прилагам всичките документи към заявлението като решение на едноличния собственик на капитала, договора за възлагане на управлението и т.н.???
А не може ли да се санира по някакъв начин? Например новоизбрания управител да иде утре и да пусне заявление, подписано от него???
Направо аман от бюрократични глупости и изисквания и тъпотии. Значи мога да закрия фирмата, ако искам и да правя каквото си поискам с нея, щото нали съм собственик, но не мога да подам едно тъпо заявление за вписване на промени. Че нали аз съм го избрала този управител.
А не може ли да се санира по някакъв начин? Например новоизбрания управител да иде утре и да пусне заявление, подписано от него???
Направо аман от бюрократични глупости и изисквания и тъпотии. Значи мога да закрия фирмата, ако искам и да правя каквото си поискам с нея, щото нали съм собственик, но не мога да подам едно тъпо заявление за вписване на промени. Че нали аз съм го избрала този управител.
- kleines
- Потребител
Таксата отново!
А "бюрократичните глупости" са си записани в закона и са си така от 20 години поне ... Освен това съвсем не са бюрократични глупости в конкретния случай - това разрешение си има сериозен резон, но хората, които не правите разлика между юридическото лице и физическото лице-собственик на капитала няма как да го разберете ...
А "бюрократичните глупости" са си записани в закона и са си така от 20 години поне ... Освен това съвсем не са бюрократични глупости в конкретния случай - това разрешение си има сериозен резон, но хората, които не правите разлика между юридическото лице и физическото лице-собственик на капитала няма как да го разберете ...
- inspectora
- Активен потребител
Че къде е резонът управителя да може да заявява промените, а собственикът, който го е назначил да не може? И правим разлика между юридическото лице и физическото такова собственик. Добре де, ако получа отказ и се наложи да се подава ново заявление с нова такса, то не мога ли да ползвам документите приложени към предишното заявление или трябва наново да пускам всичко - имам предвид решение на едноличния собственик на капитала, договора за възлагане на управлението, декларации, спесимен и т.н. ????
- kleines
- Потребител
kleines написа:И правим разлика между юридическото лице и физическото такова собственик.
Ако правехте такава, то не бихте питали това:
kleines написа:Че къде е резонът управителя да може да заявява промените, а собственикът, който го е назначил да не може?
Няма да се впускам в обяснения, защото мисля, че около 70%-80% от юристите също не правят тази разлика, та какво остава за обикновените хора
kleines написа:Добре де, ако получа отказ и се наложи да се подава ново заявление с нова такса, то не мога ли да ползвам документите приложени към предишното заявление или трябва наново да пускам всичко - имам предвид решение на едноличния собственик на капитала, договора за възлагане на управлението, декларации, спесимен и т.н. ????
Документите може да ползвате ... ще видите къде и как се отбелязва това ...
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговорите. Аз също съм юрист, но наистина не виждам правна логика в това управителят да може, а едноличния собственик, който има правомощията на Общо събрание да не може да подава заявления за вписване на промени. Може ли малко по-подробно да ми разясните как и къде да отбележа, че искам да ползвам прилежащите документи, подадени заедно с предходното заявление? Ще съм ви много благодарна. Мерси предварително.
ПП: Начинаеща съм още и нямам много опит с Търговския регистър.
ПП: Начинаеща съм още и нямам много опит с Търговския регистър.
- kleines
- Потребител
Правната логика е написана в нормативните документи. Аз не съм юрист, а икономист и често си имам вземане-даване с Търговския регистър. Ще получите отказ. В практиката ми съм срещал такива. Ето един от тях:
О Т К А З № 20090602100850/02.06.2009г.
По повод на заявление вх. № 20090602100850 / 02.06.2009г. от ------------- на основание чл. 24 от Закона за търговски регистър отказвам вписване на следните обстоятелства:------------
С посоченото заявление е постъпило искане за вписване на промени по партидата на --------------- в търговския регистър, заявени от ---------------- в качеството му на едноличен собственик на капитала на дружеството. Съгласно разпоредбата на чл. 21, т. 3 от ЗТР длъжностното лице по регистрацията прави проверка дали заявлението изхожда от оправомощено лице. При извършената проверка, съгласно посочената разпоредба се установи, че заявлението изхожда от вписания като едноличен собственик на капитала на дружеството г-н Догру. Съгласно отразеното в партидата на дружеството в търговския регистър и в чл. 9, ал. 2 на учредителният акт на "Догру - 49" ЕООД, същото се представлява от управителя Ганчо Стаматов Ганчев. В разпоредбата на чл. 147, ал. 1, изр. първо от ТЗ гласи, едноличният собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител - т.е. доколкото г-н Догру лично е
определил за управител на дружеството г-н Ганчев и това е залегнало и в посочената разпоредба на чл. 9, ал. 2 от Учредителният акт на дружеството, едноличният собственик на капитала г-н Догру няма нужната представителна власт да заяви за вписване настъпилите промени. В разпоредбата на чл. 15, ал. 1 и ал. 3 от ЗТР изчерпателно е посочен кръга от лица които могат да бъдат заявители по заявление за вписване, заличаване или обявяване - търговеца, друго лице в предвидените от закона случаи, адвокат с изрично писмено пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, както и по заявление за обявяването на актове по чл. 6, ал. 3 е предвидена възможността заявител да бъде съставителят на отчетите с нотариално заверено пълномощно. В случая г-н Догру не попада в нито една от посочените хипотези на чл. 15 от ЗТР.
Предвид изложеното, поради това че заявлението изхожда от неоправомощено лице на основание чл. 24, ал. 1 във връзка с чл. 21, т. 3 от ЗТР следва да бъде отказано вписването на промени по партидата на "ДОГРУ - 49" ЕООД в търговския регистър, заявени за вписване със заявление рег.20090602100850 от 02.06.2009 г.
Отказът може да се обжалва в 7 (седем) дневен срок от връчването му пред Окръжен
О Т К А З № 20090602100850/02.06.2009г.
По повод на заявление вх. № 20090602100850 / 02.06.2009г. от ------------- на основание чл. 24 от Закона за търговски регистър отказвам вписване на следните обстоятелства:------------
С посоченото заявление е постъпило искане за вписване на промени по партидата на --------------- в търговския регистър, заявени от ---------------- в качеството му на едноличен собственик на капитала на дружеството. Съгласно разпоредбата на чл. 21, т. 3 от ЗТР длъжностното лице по регистрацията прави проверка дали заявлението изхожда от оправомощено лице. При извършената проверка, съгласно посочената разпоредба се установи, че заявлението изхожда от вписания като едноличен собственик на капитала на дружеството г-н Догру. Съгласно отразеното в партидата на дружеството в търговския регистър и в чл. 9, ал. 2 на учредителният акт на "Догру - 49" ЕООД, същото се представлява от управителя Ганчо Стаматов Ганчев. В разпоредбата на чл. 147, ал. 1, изр. първо от ТЗ гласи, едноличният собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител - т.е. доколкото г-н Догру лично е
определил за управител на дружеството г-н Ганчев и това е залегнало и в посочената разпоредба на чл. 9, ал. 2 от Учредителният акт на дружеството, едноличният собственик на капитала г-н Догру няма нужната представителна власт да заяви за вписване настъпилите промени. В разпоредбата на чл. 15, ал. 1 и ал. 3 от ЗТР изчерпателно е посочен кръга от лица които могат да бъдат заявители по заявление за вписване, заличаване или обявяване - търговеца, друго лице в предвидените от закона случаи, адвокат с изрично писмено пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, както и по заявление за обявяването на актове по чл. 6, ал. 3 е предвидена възможността заявител да бъде съставителят на отчетите с нотариално заверено пълномощно. В случая г-н Догру не попада в нито една от посочените хипотези на чл. 15 от ЗТР.
Предвид изложеното, поради това че заявлението изхожда от неоправомощено лице на основание чл. 24, ал. 1 във връзка с чл. 21, т. 3 от ЗТР следва да бъде отказано вписването на промени по партидата на "ДОГРУ - 49" ЕООД в търговския регистър, заявени за вписване със заявление рег.20090602100850 от 02.06.2009 г.
Отказът може да се обжалва в 7 (седем) дневен срок от връчването му пред Окръжен
- ivo6666
- Нов потребител
Можете да използвате старите документи, но естествено без таксата. Нея ще трябва да си я платите отново. При попълване на Заявление А4, в края където се описват приложените документи има две колони, в първата колона посочете документите, които ще използвате от предишното заявление. Има и място, където да посочите номера на заявлението.
- ivo6666
- Нов потребител
Аз бях до тук. Ако някой друг колега има желанието ... да обяснява нататък ...
kleines написа:Аз също съм юрист, но наистина не виждам правна логика в това управителят да може, а едноличния собственик, който има правомощията на Общо събрание да не може да подава заявления за вписване на промени.
Не се притеснявайте, съвсем скоро няма да има хора /включително юристи/, които да виждат логиката в която и да е съвременна правна норма ... не става въпрос само за обсъжданото положение, нито само за дружественото право ... нещата са далеч по-ужасяващи ... всеки ден има примери по телевизията ... Щото ви дават дипломите като си научите 3 срока и 3 основни положения наизуст и никой не проверява дали сте схванали логиката на нещата ... Проверяват дали знаете какво е изписано като текст в закона и на никой не му пука дали сте наясно със смисъла на правната норма ... както и да е ... жалко ...
/не го приемайте лично - просто се натъжавам като виждам такива неща/
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря ти Иво. И да имам отказ, ще го пуснем наново, но май ще трябва към него още едно решение на едноличния собственик, което да гласи "Определям управителя Х да извърши всички фактически и правни действия по вписване на промяната в АВ Търговски регистър", понеже в предходното решение с което се назначава управител няма изрично овластяване за това.
- kleines
- Потребител
С огромно удоволствие искам да ви уведомя, че имам вписване
- kleines
- Потребител
В случая си има съвсем ясна правна норма и една камара съдебна практика ... но пък винаги стават и грешки
-
Melly - Старши потребител
kleines написа:С огромно удоволствие искам да ви уведомя, че имам вписване
Понякога стават и такива грешки. Имали сте късмет. Самото вписване не означава, че не сте направили грешка, а че не са я видели. Може би и поради факта, че в момента имат доста работа. Ако може да изпратите вх. номер на заявлението си, ще "обогатим" практиката си и с този казус. Все пак информацията в Търговския регистър е публична.
- ivo6666
- Нов потребител
kleines написа:С огромно удоволствие искам да ви уведомя, че имам вписване
inspectora написа:Не се притеснявайте, съвсем скоро няма да има хора /включително юристи/, които да виждат логиката в която и да е съвременна правна норма ...
Продължавам да съм на същото мнение ... а вписването което имате само го потвърждава ... жалко ...
- inspectora
- Активен потребител
Здравейте, поздрави за успеха, но ТЗ е категоричен в чл. 9, ал. 2 от Учредителният акт на дружеството, едноличният собственик на капитала няма нужната представителна власт да заяви за вписване настъпилите промени!!! Това, че този път сте успели не означава, че и за в бъдеще ще имате този резултат. Жената в агенцията Ви е казала правилна, че може да Ви върнат, защото такъв е закона.
Относно скоро завършилите юристи правете разлика между "БУКВАТА И ДУХА НА ЗАКОНА"
Относно скоро завършилите юристи правете разлика между "БУКВАТА И ДУХА НА ЗАКОНА"
"Nulla tenaci invia est via"
-
hristov87 - Младши потребител
В крайна сметка се оказва следното - човек, който предстои да бъде управител на фирма, може да подава заявление за това в Търговския регистър без все още да е никакъв във въпросната фирма?Т.е. ако аз съм управител и собственик на ЕООД и искам да се махна като управител и да назнача друго лице, трябва другото лице да попълни А4 и да го подаде лично със съпътсващите го документи?Може би нещо изпускам, но защо да не мога да стана управител, на която си поискам фирма без едноличният собсветник на капитала да разбере?
- pop-korn
- Младши потребител
А може би имам вписване, понеже до момента на вписване на новите обстоятелства, аз все още си представлявах дружеството като управител, следователно имам валидна представителна власт.
- kleines
- Потребител
kleines написа:А може би имам вписване, понеже до момента на вписване на новите обстоятелства, аз все още си представлявах дружеството като управител, следователно имам валидна представителна власт.
Логично е да е така, но, ако все пак законът изисква новият управител да пусне заявлението...?
Би ли споделил как точно попълни А4 - на кои страници какво писа и как оформи актуалния учредителен акт?
- pop-korn
- Младши потребител
pop-korn написа:Може би нещо изпускам, но защо да не мога да стана управител, на която си поискам фирма без едноличният собсветник на капитала да разбере?
Изпускате нещо, както правилно предполагате
Няма как да станете управител без собственикът да разбере
- inspectora
- Активен потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|