Здравейте. Примерно купувам фирма ЕООД от друг собственик. Искам да попитам има ли някакъв срок, в който трябва да се регистрирам в търговския регистър и ако не се спази какви са последствията?
Благодаря.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 09:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистрация на фирма в търговския регистър
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Регистрация на фирма в търговския регистър
Всяко лице, което е задължено да извърши вписване на обстоятелства или да представи актове в ТР, трябва да извърши това в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството, съответно от приемане на акта, освен ако със закон не е определен друг срок.
Ако не спазите срока може да ви глобят. По-важното е, че докато не сте вписали промяната тя си остава само "примерно"
Ако не спазите срока може да ви глобят. По-важното е, че докато не сте вписали промяната тя си остава само "примерно"
- teodora_koleva
- Младши потребител
Работата е там, че продавам фирма обратно на човек, от който преди време я купих. Санкциите за него не ме интересуват, той да си мисли , интересува ме на за мен като продавач дали може да има някакви последици. все пак аз не мога насила да го накарам да се впише.
Благодаря.
Благодаря.
- nobreak
- Младши потребител
Чл. 15. (1) Предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически отношения може да бъде прехвърлено чрез сделка, извършена писмено с нотариална заверка на подписите. Отчуждителят е длъжен да уведоми кредиторите и длъжниците за извършеното прехвърляне.
(2) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Когато се прехвърля цялото предприятие на търговско дружество, за прехвърлянето е необходимо решение, взето съгласно чл. 262п .
(3) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) При прехвърляне на предприятие, ако няма друго споразумение с кредиторите, отчуждителят отговаря за задълженията солидарно с правоприемника до размера на получените права. Кредиторите на търсими задължения са длъжни да се обърнат първо към отчуждителя на предприятието.
Дано това да Ви е от полза.
(2) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Когато се прехвърля цялото предприятие на търговско дружество, за прехвърлянето е необходимо решение, взето съгласно чл. 262п .
(3) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) При прехвърляне на предприятие, ако няма друго споразумение с кредиторите, отчуждителят отговаря за задълженията солидарно с правоприемника до размера на получените права. Кредиторите на търсими задължения са длъжни да се обърнат първо към отчуждителя на предприятието.
- teodora_koleva
- Младши потребител
Благодаря Ви за отговора. Фирмата е чиста, без задължения нито към държава, нито към никой, няма кредити и не е кандидатствала за такива, няма и длъжници. Просто се чудя ако купувача не се регистрира в търговския регистър за момента и се регистрира след изтичане на определеният срок за това/мисля си че има такава вероятност/, дали ще има някакви санкции за мен. Целта ми е да избегна, да не ми дойдат след време разни глоби да плащам.
- nobreak
- Младши потребител
teodora_koleva написа:Чл. 15. (1) Предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически отношения може да бъде прехвърлено чрез сделка, извършена писмено с нотариална заверка на подписите. Отчуждителят е длъжен да уведоми кредиторите и длъжниците за извършеното прехвърляне.
Така ли се продават фирми?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|