начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ДД и Г1-как тръгна практиката

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДД и Г1-как тръгна практиката

Мнениеот REVOLUTION » 06 Юни 2011, 16:51

Колеги не мога да намеря старата тема затова отварям нова.Как представяте актуалния ДД с Г1 или още си върви по старому-към заявлението с промените.Не мога да се справя с тая страница на ТР да се ориентирам сам.Правя една справка с 30-40 рефреша. :mrgreen: :D
REVOLUTION
Активен потребител

Re: ДД и Г1-как тръгна практиката

Мнениеот al_ninova » 07 Юни 2011, 10:04

Аз го подавам като един от приложените документи за промяната, последно подадох вчера.... Да не би нещо да се е променило и сега да последва отказ?
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот al_ninova » 07 Юни 2011, 11:10

... видях 119, ал. 4, че вече се "представя за обявяване" а не просто се представя :? ... Е ако трябва г1 обаче, трябва и 35 лева. Има ли някой с отказ, че не е представил измемен ДД с г1, а го е приложил, заедно с остналите доумент?
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Юни 2011, 11:16

al_ninova написа:... видях 119, ал. 4, че вече се "представя за обявяване" а не просто се представя :? ... Е ако трябва г1 обаче, трябва и 35 лева. Има ли някой с отказ, че не е представил измемен ДД с г1, а го е приложил, заедно с остналите доумент?

Ами поне допреди няколко седмици нямаше.Аз затова питам кво става , дали са се усетили или все още не.Ами така или иначе и аз ще го пусна като приложение към документите за промяната , пък ще видим.Ще пиша резултата. :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот al_ninova » 07 Юни 2011, 11:43

и аз така направих, и ще пиша... след няколко седмици като излезе:)
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 07 Юни 2011, 11:52

Едно допълнение.
При пререгистрация се подава отделно Г1 с ДД и А4 с основните данни. Аз обаче съм спал и не съм подал Г1 а съм закачил ДД към А4. И пак си го пререгистрираха.

Разсъждавайки чисто "икономически" е по-евтино да получиш някой друг отказ при такса 21 лева отколкото да плашташ 35 "за всеки случай"
SashkoS
Потребител

Мнениеот r1234 » 07 Юни 2011, 12:57

Да споделя моят опит с търговския регистър. Миналият месец на 20 имам вписана промяна от ООД в ЕООД и не съм подавала отделно Заявление Г1 за обявяване на Учредителния акт и всичко мина. Учредителния акт си беше обявен. Мисля, че промяната няма в предвид да се плаща отделна такса а да се установи законово, че трябва да се обявява дружествения договор/учредителния акт. В началото на Търговския регистър не се обявяваха, почнаха май от миналата година ако не се бъркам и предполагам, заради това е промяната понеже в закона не беше написано, че се обявяват.
r1234
Младши потребител

Мнениеот fani_i » 08 Юни 2011, 05:20

Аз си прилагам Г1 с таксата още от 04.05.11, когато за пръв път внасях документи след влизането в сила на промяната на 03.05. Служителката ми заяви, че системата им не го приемала, защото било с платена такса :) , та се наложи да го довнеса след вписване на дружеството (беше нова регистрация). Обяснявам й, че от вчера ТЗ е променен и ДД се обявява, а не само представя, както досега и поради тази причина го подавам, а няма предвидено изключение и освобождаване от такса - има ли Г1, има и такса...Не било така, само за промените било...откъде обаче подобно становище, след като законът е категоричен, не знам :shock:
Ако друго е имал предвид законодателят, да го е написал, ама пак са си оставили ръцете, хем към А4 се представя, хем се обявява (а само с Г1 може да го обявиш, което пък влече и такса...мазало).
Не смятам, че за да спестя малка сума на клиента си, трябва да рискувам отказ, плащане на още такси, да не говорим за забавянето и нервите...
fani_i
Потребител

Мнениеот nannyogg » 08 Юни 2011, 12:05

fani_i написа:Аз си прилагам Г1 с таксата още от 04.05.11, когато за пръв път внасях документи след влизането в сила на промяната на 03.05. Служителката ми заяви, че системата им не го приемала, защото било с платена такса :) , та се наложи да го довнеса след вписване на дружеството (беше нова регистрация). Обяснявам й, че от вчера ТЗ е променен и ДД се обявява, а не само представя, както досега и поради тази причина го подавам, а няма предвидено изключение и освобождаване от такса - има ли Г1, има и такса...Не било така, само за промените било...откъде обаче подобно становище, след като законът е категоричен, не знам :shock:
Ако друго е имал предвид законодателят, да го е написал, ама пак са си оставили ръцете, хем към А4 се представя, хем се обявява (а само с Г1 може да го обявиш, което пък влече и такса...мазало).
Не смятам, че за да спестя малка сума на клиента си, трябва да рискувам отказ, плащане на още такси, да не говорим за забавянето и нервите...

Не съм съгласна с Вашето тълкуване и не считам, че с направените промени законодателя е имал предвид отделно обявяване с отделно заявление, приложено към А4, считам, че задължението е за ДЛР /по-точно поясняване на задължение, което и преди си съществуваше/. Съгласно Наредба № 1, която не е променена, дружественият договор и при първоначално вписване и при промяна в обстоятелствата по партидата на съответното дружество се прилага към заявлението. Практически, преди промените от 03.05.2011 г., имаше случаи, в които при промяна в обстоятелствата, ДЛР не обявяваха променения дружествен договор /т.е. не стоеше в графа „Обявени актове”/, макар същия да стоеше по партидата на дружеството, като приложение към заявление. Така, актовете си стояха приложени, но не бяха в графа „Обявени актове”. А прилагането на дружествения договор има точно тази цел – да бъде видим, публичен, т.е. обявен /в този смисъл чл. 9 ЗТР/, по тази причина се и прилага и е задължителен, не да стои като приложение към заявлението, а да липсва в графа „Обявени актове”. Въвеждане на допълнително задължение за търговците за обявяване на дружествения договор с отделно заявление може да бъде извършено чрез изрична правна норма в тази насока, а не извеждано чрез тълкуване – още повече, когато това може да доведе до санкция под форма на отказ. Така чл. 6 ЗТР не е променен – ал. 1 „Всеки търговец е длъжен да поиска да бъде вписан в търговския регистър, като заяви подлежащите на вписване обстоятелства и представи подлежащите на обявяване актове” - а не "заяви за обявяване подлежащите на обявяване актове". Как при първоначално вписване се представя акт, който следва да бъде обявен на основание чл. 119 ТЗ – чрез прилагане към заявлението /в случая А4/ – така Наредбата. Т.е. и преди и сега представените дружествени договори следва да се обявяват /макар че преди промените, пак да повторя, някои ДЛР явно да не считаха така/, но не чрез отделно заявление.

По питането на REVOLUTION – ядосана съм, че точно ти задаваш такъв въпрос. :D. :P
Лична суха статистика в периода след 03.05.2011 до днешна дата – четири нови вписвания на ООД, без прилагане на Г1, камо ли с такса, допълнителна към тази за първоначалното вписване – резултат: четири нови търговски субекта. Отделно от тях - две вписвания относно промени, едното ми вписване е от 26.05.2011 г. – проверявах нещо по това дружество точно днес, ако искаш да ти дам ЕИК на лични, за второто не съм съвсем сигурна за датата – или 04.06. или 05. 06 /сигурна съм, че беше извършено в неработен ден, точно по времето, когато ТР съвсем се скапа – късно вечерта го видях, тогава пробих и успях да заявя по ел. път и две други вписвания/.
П.п. Лошата законодателна техника не я коментирам, нито мотивите за извършените промени – всъщност мотивите няма как да бъдат видяни, в законопроекта за изменение и допълнение на ЗТР липсва каквото и да е относно промяна на ТЗ, съответно липсват мотиви. Така предложените /от Емил Радев и група народни представители/ и приети промени в ТЗ не са обсъждани и на заседанията на Комисията по правни въпроси, която е водеща по законопроекта за изменение и допълнение на ЗТР.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Юни 2011, 17:07

Ошашавих се вече с тия промени. :D Аз го подадох вече като приложение към заявлението както писах...Успях да го подам , което си е геройство в последно време. :lol: Ще пиша за резулта. 8)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 10 Юни 2011, 14:41

Здравейте колеги,

Аз също продължавам да си подавам актуалния дружествен договор само като приложение, без Г1, .... една регистрация и няколко промени, последната от които вписана днес - няма проблеми.

Приятни почивни дни, петОк е...... :D
p_n_n
Потребител

Мнениеот inspectora » 10 Юни 2011, 15:01

Щото все още Дянков не е решил, че му трябват /на държавата имам предвид разбира се :) / още пари :lol: :lol: :lol: /или все още не са го "светнали", че има такава опция/ ...
Та като се усетят някой "с висше" ще нареди "отгоре" да започват да перат откази ...
... но това за след изборите нали ;) :D :D :D
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право