- Дата и час: 30 Ное 2024, 09:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДД и Г1-как тръгна практиката
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
ДД и Г1-как тръгна практиката
Колеги не мога да намеря старата тема затова отварям нова.Как представяте актуалния ДД с Г1 или още си върви по старому-към заявлението с промените.Не мога да се справя с тая страница на ТР да се ориентирам сам.Правя една справка с 30-40 рефреша.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Re: ДД и Г1-как тръгна практиката
Аз го подавам като един от приложените документи за промяната, последно подадох вчера.... Да не би нещо да се е променило и сега да последва отказ?
- al_ninova
- Младши потребител
... видях 119, ал. 4, че вече се "представя за обявяване" а не просто се представя ... Е ако трябва г1 обаче, трябва и 35 лева. Има ли някой с отказ, че не е представил измемен ДД с г1, а го е приложил, заедно с остналите доумент?
- al_ninova
- Младши потребител
al_ninova написа:... видях 119, ал. 4, че вече се "представя за обявяване" а не просто се представя ... Е ако трябва г1 обаче, трябва и 35 лева. Има ли някой с отказ, че не е представил измемен ДД с г1, а го е приложил, заедно с остналите доумент?
Ами поне допреди няколко седмици нямаше.Аз затова питам кво става , дали са се усетили или все още не.Ами така или иначе и аз ще го пусна като приложение към документите за промяната , пък ще видим.Ще пиша резултата.
- REVOLUTION
- Активен потребител
и аз така направих, и ще пиша... след няколко седмици като излезе:)
- al_ninova
- Младши потребител
Едно допълнение.
При пререгистрация се подава отделно Г1 с ДД и А4 с основните данни. Аз обаче съм спал и не съм подал Г1 а съм закачил ДД към А4. И пак си го пререгистрираха.
Разсъждавайки чисто "икономически" е по-евтино да получиш някой друг отказ при такса 21 лева отколкото да плашташ 35 "за всеки случай"
При пререгистрация се подава отделно Г1 с ДД и А4 с основните данни. Аз обаче съм спал и не съм подал Г1 а съм закачил ДД към А4. И пак си го пререгистрираха.
Разсъждавайки чисто "икономически" е по-евтино да получиш някой друг отказ при такса 21 лева отколкото да плашташ 35 "за всеки случай"
- SashkoS
- Потребител
Да споделя моят опит с търговския регистър. Миналият месец на 20 имам вписана промяна от ООД в ЕООД и не съм подавала отделно Заявление Г1 за обявяване на Учредителния акт и всичко мина. Учредителния акт си беше обявен. Мисля, че промяната няма в предвид да се плаща отделна такса а да се установи законово, че трябва да се обявява дружествения договор/учредителния акт. В началото на Търговския регистър не се обявяваха, почнаха май от миналата година ако не се бъркам и предполагам, заради това е промяната понеже в закона не беше написано, че се обявяват.
- r1234
- Младши потребител
Аз си прилагам Г1 с таксата още от 04.05.11, когато за пръв път внасях документи след влизането в сила на промяната на 03.05. Служителката ми заяви, че системата им не го приемала, защото било с платена такса , та се наложи да го довнеса след вписване на дружеството (беше нова регистрация). Обяснявам й, че от вчера ТЗ е променен и ДД се обявява, а не само представя, както досега и поради тази причина го подавам, а няма предвидено изключение и освобождаване от такса - има ли Г1, има и такса...Не било така, само за промените било...откъде обаче подобно становище, след като законът е категоричен, не знам
Ако друго е имал предвид законодателят, да го е написал, ама пак са си оставили ръцете, хем към А4 се представя, хем се обявява (а само с Г1 може да го обявиш, което пък влече и такса...мазало).
Не смятам, че за да спестя малка сума на клиента си, трябва да рискувам отказ, плащане на още такси, да не говорим за забавянето и нервите...
Ако друго е имал предвид законодателят, да го е написал, ама пак са си оставили ръцете, хем към А4 се представя, хем се обявява (а само с Г1 може да го обявиш, което пък влече и такса...мазало).
Не смятам, че за да спестя малка сума на клиента си, трябва да рискувам отказ, плащане на още такси, да не говорим за забавянето и нервите...
- fani_i
- Потребител
fani_i написа:Аз си прилагам Г1 с таксата още от 04.05.11, когато за пръв път внасях документи след влизането в сила на промяната на 03.05. Служителката ми заяви, че системата им не го приемала, защото било с платена такса , та се наложи да го довнеса след вписване на дружеството (беше нова регистрация). Обяснявам й, че от вчера ТЗ е променен и ДД се обявява, а не само представя, както досега и поради тази причина го подавам, а няма предвидено изключение и освобождаване от такса - има ли Г1, има и такса...Не било така, само за промените било...откъде обаче подобно становище, след като законът е категоричен, не знам
Не съм съгласна с Вашето тълкуване и не считам, че с направените промени законодателя е имал предвид отделно обявяване с отделно заявление, приложено към А4, считам, че задължението е за ДЛР /по-точно поясняване на задължение, което и преди си съществуваше/. Съгласно Наредба № 1, която не е променена, дружественият договор и при първоначално вписване и при промяна в обстоятелствата по партидата на съответното дружество се прилага към заявлението. Практически, преди промените от 03.05.2011 г., имаше случаи, в които при промяна в обстоятелствата, ДЛР не обявяваха променения дружествен договор /т.е. не стоеше в графа „Обявени актове”/, макар същия да стоеше по партидата на дружеството, като приложение към заявление. Така, актовете си стояха приложени, но не бяха в графа „Обявени актове”. А прилагането на дружествения договор има точно тази цел – да бъде видим, публичен, т.е. обявен /в този смисъл чл. 9 ЗТР/, по тази причина се и прилага и е задължителен, не да стои като приложение към заявлението, а да липсва в графа „Обявени актове”. Въвеждане на допълнително задължение за търговците за обявяване на дружествения договор с отделно заявление може да бъде извършено чрез изрична правна норма в тази насока, а не извеждано чрез тълкуване – още повече, когато това може да доведе до санкция под форма на отказ. Така чл. 6 ЗТР не е променен – ал. 1 „Всеки търговец е длъжен да поиска да бъде вписан в търговския регистър, като заяви подлежащите на вписване обстоятелства и представи подлежащите на обявяване актове” - а не "заяви за обявяване подлежащите на обявяване актове". Как при първоначално вписване се представя акт, който следва да бъде обявен на основание чл. 119 ТЗ – чрез прилагане към заявлението /в случая А4/ – така Наредбата. Т.е. и преди и сега представените дружествени договори следва да се обявяват /макар че преди промените, пак да повторя, някои ДЛР явно да не считаха така/, но не чрез отделно заявление.
По питането на REVOLUTION – ядосана съм, че точно ти задаваш такъв въпрос. .
Лична суха статистика в периода след 03.05.2011 до днешна дата – четири нови вписвания на ООД, без прилагане на Г1, камо ли с такса, допълнителна към тази за първоначалното вписване – резултат: четири нови търговски субекта. Отделно от тях - две вписвания относно промени, едното ми вписване е от 26.05.2011 г. – проверявах нещо по това дружество точно днес, ако искаш да ти дам ЕИК на лични, за второто не съм съвсем сигурна за датата – или 04.06. или 05. 06 /сигурна съм, че беше извършено в неработен ден, точно по времето, когато ТР съвсем се скапа – късно вечерта го видях, тогава пробих и успях да заявя по ел. път и две други вписвания/.
П.п. Лошата законодателна техника не я коментирам, нито мотивите за извършените промени – всъщност мотивите няма как да бъдат видяни, в законопроекта за изменение и допълнение на ЗТР липсва каквото и да е относно промяна на ТЗ, съответно липсват мотиви. Така предложените /от Емил Радев и група народни представители/ и приети промени в ТЗ не са обсъждани и на заседанията на Комисията по правни въпроси, която е водеща по законопроекта за изменение и допълнение на ЗТР.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
Ошашавих се вече с тия промени. Аз го подадох вече като приложение към заявлението както писах...Успях да го подам , което си е геройство в последно време. Ще пиша за резулта.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Здравейте колеги,
Аз също продължавам да си подавам актуалния дружествен договор само като приложение, без Г1, .... една регистрация и няколко промени, последната от които вписана днес - няма проблеми.
Приятни почивни дни, петОк е......
Аз също продължавам да си подавам актуалния дружествен договор само като приложение, без Г1, .... една регистрация и няколко промени, последната от които вписана днес - няма проблеми.
Приятни почивни дни, петОк е......
- p_n_n
- Потребител
Щото все още Дянков не е решил, че му трябват /на държавата имам предвид разбира се / още пари /или все още не са го "светнали", че има такава опция/ ...
Та като се усетят някой "с висше" ще нареди "отгоре" да започват да перат откази ...
... но това за след изборите нали
Та като се усетят някой "с висше" ще нареди "отгоре" да започват да перат откази ...
... но това за след изборите нали
- inspectora
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|