- Дата и час: 27 Ное 2024, 05:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Злоупотреба на управител (съдружник) ООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Злоупотреба на управител (съдружник) ООД
Здравейте.Имам следния проблем: Трима съдружника сме в ООД, МОЛ-а на дружеството притежава 34% от него,а аз притежавам 42%,а колегата 24%.Вмомента тече данъчна ревизия и виждам че нещата са много сериозни.След проверка на пръв поглед въпростния управител е отклонявал солидни суми от приходите,и с невежеството му в счетоводните дейности е допринесъл за загуби на фирмата за десетки хиляди левове.Въпроса ми е ако констативния протокол от ревизията е(а той със сигурност ще е)отрицателен и наложат глоба или частично извземане, възможно ли е да се отнемат дружествените дялове и да се изключи от дружесвото въпросния управител и евентуално да се подведе под отговорност за тези си действия (а те са доказуеми).Без знанието на съдружниците е отклонявал неправомерно пари,сключвал е неблагоприятни сделки,не е събирал наеми и комунални разходи от някои наематели(избирателно)с десетки месеци.Ситуацията е много сериозна и ви моля за компетентното ви мнение.Благодаря ви предварително.
- miro-bs
- Нов потребител
Re: Злоупотреба на управител (съдружник) ООД
miro-bs написа:Здравейте.Имам следния проблем: Трима съдружника сме в ООД, МОЛ-а на дружеството притежава 34% от него,а аз притежавам 42%,а колегата 24%.Вмомента тече данъчна ревизия и виждам че нещата са много сериозни.След проверка на пръв поглед въпростния управител е отклонявал солидни суми от приходите,и с невежеството му в счетоводните дейности е допринесъл за загуби на фирмата за десетки хиляди левове.Въпроса ми е ако констативния протокол от ревизията е(а той със сигурност ще е)отрицателен и наложат глоба или частично извземане, възможно ли е да се отнемат дружествените дялове и да се изключи от дружесвото въпросния управител и евентуално да се подведе под отговорност за тези си действия (а те са доказуеми).Без знанието на съдружниците е отклонявал неправомерно пари,сключвал е неблагоприятни сделки,не е събирал наеми и комунални разходи от някои наематели(избирателно)с десетки месеци.Ситуацията е много сериозна и ви моля за компетентното ви мнение.Благодаря ви предварително.
В такива сериозни ситуации хората ходят при адвокат. Щом става въпрос за хиляди левове, значи ще може да си позволите да наемете добър адвокат. Всякакви отговори по форуми само ще влошат нещата. Има си начин да се търси отговорност на управителя и сега е момента за действие.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Благодаря все пак за мнението ви ,но фирмата е източена до такава степен,а служителите не са взимали заплати 3 месеца.Аз искам просто да се насоча в правилната посока.Не съдете че като са отклонени хиляди левове фирмата е богата,напротив.Едва кретаме за в момента.А колкото до услугите на адвокат две мнения по въпроса няма,но аз искам предварително да се ориентирам в ситуацията.Благодаря ви отново.
- miro-bs
- Нов потребител
Мисля, че би могло да се говори за престъпление на управителя - увреждащи представлявания умишлени действия на представителя по Наказателния кодекс, но трябва да видя кой текст беше точно. Трябва да се видят протоколите от решенията на Общото събрание, както и учредителния дог-р.
С управителя фирмата ви има представително правоотношение, от което следва, че по силата на 40 Закон за задълженията и договорите може да обявите дадените дог-ри за недействителни. Но ще трябва да докажете наличието на вреда за фирмата, споразумение м/у управителя и третото лице, което е в пряка причинно-следствена връзка с дадената вреда, както и че управителят и 3-тото лице са знаели, че чрез това споразумение нанасят тази вреда. И това ще трябва да се повтори за всяка една сделка, с която управителят е ощетил фирмата. Ако успеете и сключените дог-ри бъдат обявени за недействителни, всеки ще дължи връщане на даденото или платеното по тях.
Може да се мисли и за искове за неоснователно обогатяване ако това не помогне.
Трябва да се види и дали има дог-р за поръчка, за управление и т.н. , изобщо всички документи, свързани с правоотношението с управителя.
За да се търси отговорност на представителя по Търговския закон или да се обявят някой от слючените от него сделки за нищожни трябва да се видят неговите правомощия и да се прецени дали той е прокурист, пълнимощник, изобщо кой от всичките видове търг.представител е. Ако е прокурист, отношенията с него се уреждат с дог-р. Може да се докаже, че е прокурист, но трябва да се прецени дали имате интерес съдът да го приеме за такъв, и ако да - да се разгледа договора с него и какви права и зад-я му предоставя във връзка с управлението на търг.предприятие (което е различно от фирмата).
Вероятно може и по други текстове да се потърси отговорност, но трябва да се видят документите. Съветвам ви веднага да поискате налагане на обезпечение по Гражданския процесуален кодекс, преди да си прехвърли имуществото и изпразни сметките (ако вече не го е направил) и моментално да заведете дела.
Все пак, това са съвети без справка в законите, и без да съм видял документи, говоря наизуст, колкото да придобиете най-обща представа.
С управителя фирмата ви има представително правоотношение, от което следва, че по силата на 40 Закон за задълженията и договорите може да обявите дадените дог-ри за недействителни. Но ще трябва да докажете наличието на вреда за фирмата, споразумение м/у управителя и третото лице, което е в пряка причинно-следствена връзка с дадената вреда, както и че управителят и 3-тото лице са знаели, че чрез това споразумение нанасят тази вреда. И това ще трябва да се повтори за всяка една сделка, с която управителят е ощетил фирмата. Ако успеете и сключените дог-ри бъдат обявени за недействителни, всеки ще дължи връщане на даденото или платеното по тях.
Може да се мисли и за искове за неоснователно обогатяване ако това не помогне.
Трябва да се види и дали има дог-р за поръчка, за управление и т.н. , изобщо всички документи, свързани с правоотношението с управителя.
За да се търси отговорност на представителя по Търговския закон или да се обявят някой от слючените от него сделки за нищожни трябва да се видят неговите правомощия и да се прецени дали той е прокурист, пълнимощник, изобщо кой от всичките видове търг.представител е. Ако е прокурист, отношенията с него се уреждат с дог-р. Може да се докаже, че е прокурист, но трябва да се прецени дали имате интерес съдът да го приеме за такъв, и ако да - да се разгледа договора с него и какви права и зад-я му предоставя във връзка с управлението на търг.предприятие (което е различно от фирмата).
Вероятно може и по други текстове да се потърси отговорност, но трябва да се видят документите. Съветвам ви веднага да поискате налагане на обезпечение по Гражданския процесуален кодекс, преди да си прехвърли имуществото и изпразни сметките (ако вече не го е направил) и моментално да заведете дела.
Все пак, това са съвети без справка в законите, и без да съм видял документи, говоря наизуст, колкото да придобиете най-обща представа.
- d_q_d
- Младши потребител
miro-bs написа:Здравейте.Имам следния проблем: Трима съдружника сме в ООД, МОЛ-а на дружеството притежава 34% от него,а аз притежавам 42%,а колегата 24%.Вмомента тече данъчна ревизия и виждам че нещата са много сериозни.След проверка на пръв поглед въпростния управител е отклонявал солидни суми от приходите,и с невежеството му в счетоводните дейности е допринесъл за загуби на фирмата за десетки хиляди левове.Въпроса ми е ако констативния протокол от ревизията е(а той със сигурност ще е)отрицателен и наложат глоба или частично извземане, възможно ли е да се отнемат дружествените дялове и да се изключи от дружесвото въпросния управител и евентуално да се подведе под отговорност за тези си действия (а те са доказуеми).Без знанието на съдружниците е отклонявал неправомерно пари,сключвал е неблагоприятни сделки,не е събирал наеми и комунални разходи от някои наематели(избирателно)с десетки месеци.Ситуацията е много сериозна и ви моля за компетентното ви мнение.Благодаря ви предварително.
Да възможно е!Управителят носи имуществена отговорност на първо място , която може да бъде реализирана.Като се видят кокнретните действия може да се мисли и за наказателна отговорност.Препоръчвам да свикате веднага общо събрание , на което да освободите управителя и да се определи нов.
Според мен изключването , не е толкова безпроблемно (но не е невъзможно),тъй като нарушенията са извършвани в битността му на управител , но дори да бъде изключен като съдружник то ще трябва да му бъдат изплатени дяловете по балансова стойност към края на месеца , в който е прекратено правоотношението.
Това само набързо , наистина при толкова сложен казус трябва да ангажирате колега да се запознае с обстоятелствата и да изготви стратегия.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря ви много за отзивчивостта и за съветите.
- miro-bs
- Нов потребител
Моля ви помагайте и давайте съвети .Започнах да губя надежда.Как най-лесно мажем да отстраним съдружника (управител) при условие че се изискват 3/4 от гласовете а неговите процентит са 34, останалите са 66.Изискването е 72.Кака да стане не ми го побира главата.Благодаря ви предварително.
- miro-bs
- Нов потребител
Проблемът не Ви е в мнозинството. Изключваният не гласува и неговият дял се изважда от капитала. Проблемът Ви очерта REVOLUTION - в какво качество са действията е разковничето - на управител или на съдружник. По отношение на първите отговорността му е в качеството на управител, а не на съдружник и се реализира по реда на чл. 145 от ТЗ. Затова за тези му действия той не може да бъде санкциониран по реда на чл. 126 ал. 3 т. 3 от ТЗ. Такава е възприетата с решение № 56/8.09.2010 г. постановено по т.д.472/2009 г. на ВКС т.к.ІІ т.о, задължителна съдебна практика по смисъла на чл. 290 ГПК. Ангажирайте колега той ще се запознае в детайли със ситуацията, за да не сътворите нещо, за което после съдът ще ви плесне през протоколчето, като изключеният си упражни правото на иск.
-
lexy21 - Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|