начало

Нойзи сам се отказа от колата си Нойзи сам се отказа от колата си

Отваряне на нещо като заведение за хранене.

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отваряне на нещо като заведение за хранене.

Мнениеот danko2 » 19 Дек 2010, 14:08

Здравейте на 19 години съм и иска да отворя нещо като заведение за хранене.
Няма да е Точно заведение за хранене защото вътре няма да може да се храните.
Просто вътре ще се прави храната и н витрината отпред ще с продава храната.
Мисълта ми е да се продават тестени изделия банички домашна храна палачинки и такива неща.
Мисълта ми е какви документи и изисквани трябва да имам за започването.
Нямам си никаква представа какво ми е нужно нито пък финансирането колко ще варира.
Ще съм много благодарен ако ми помогнете че вече близо година и половина мисля за този проект и сега съм решил да го реализирам.
Ще съм много благодарен да ми кажете всичко което ми е нужно. :(
danko2
Нов потребител

Re: Отваряне на нещо като заведение за хранене.

Мнениеот mars_attack » 19 Дек 2010, 16:11

Трябва да си търговец с две думи да имаш фирма . Потърси си адвокат, който ще ти помогне в регистрацията и отговорите на останалите въпроси !
mars_attack
Нов потребител

Мнениеот danko2 » 19 Дек 2010, 16:37

Да сигурно така ще и направя но реших първо да попитам тук.
Сега гледам има обяви в интернет за даване на помещения под наем.
Помещенията са обзаведени и всичко им е наред.
Мисля не може ли да си наема едно такова местенце да наема няколко жени от семейството понеже има такива който са безработни и ще се съгласят да готвят там.
Но можете ли да ми кажете нещо за закупуваето на продуктите каква надценка мога да слагам минимум и максимум и премрно как те изчисляват колко струва една баничка или нещо.
И те как ще знаят примерно че съм продал 200 банички освен касовите бончета де.
Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете.
Извинете за правописните грешки но тъкмо излизах и видях че сте ми отговорили.
danko2
Нов потребител

Мнениеот gudio » 19 Дек 2010, 18:00

:D Да ти имам младежкия ентусиазъм. То "баничарството" си е цяла наука и специфичен клон бизнес-мениджмънт :lol: Трябват ти рецептите - не в смисъл на "тайните на баба", а по колко грама брашно, маргарин, свинска мас, качамак, извара (и прочие ментета* :mrgreen: )се забъркват в баничките, за да формираш себестойността им (заедно с това колко куб. см газ или кВтЧ ток отиват за изпичането им) заплатите на "безработните жени", които ще наемеш и тия неща се въвеждат обикновено в информационна система за управление на заведение за обществено хранене, същата свързана и с касов апарат / фискален принтер и тогава ще видиш, като приспаднеш разходите, на колко най-евтино би могъл да ги продаваш.
* ментета - да, защото ако ги правиш баничките като "кухнята и златните ръце на баба", няма кой да ти ги купува - ще станат много "бутикови" :mrgreen:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 19 Дек 2010, 18:01

Извинете, danko2, но всъщност никак не сте подготвени за този проект. Не Ви е нужен толкова юрист, колкото икономист, който да направи необходимия бизнес план, за да прецените дали начинанието ще бъде доходоносно. Регистрацията на фирмата е най-лесната част от всичко останало.
Похвална е тази стопанска инициатива у толкова млад човек, но преди да се захванете със собствен бизнес, необходимо е да сте наясно с това колко лв. на месец ще отиват за покриване на текущите разходи (не само тези за закупуване на продуктите, но ел. енергия, наем, заплати на работниците, осигуровки), санитарните изисквания и много други неща. Да се отвори подобно заведение не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Съветът ми е - намерете си добър съветник (нарочно не казвам юрист, тъй като юридическата страна е само част от нещата) и/или се самообразовайте допълнително, за да можете да "въртите" подобен бизнес.
Успех!
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 19 Дек 2010, 18:02

guido, право в целта! и аз имах предвид същото, но докато го напиша, сте ме изпреварили.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот dimist » 19 Дек 2010, 23:28

Макар и адвокат, ще ти помогна безплатно със съвет - с няколко народни мъдрости -
"Една работа, като не ти е работа, по добре недей я захваща"
"Занаят не се купува, занаят се краде".
С две думи - или почиракувай първо, открадни занаята/ сега на търговската му част и казват ноу - хау/ и тогава почвай сам. Другата възможност е да намериш някой който разбира от тази работа, но тук идват въпросите за възнаграждението и най вече за доверието.
А ако в офертите видиш обект, на който наемателите се сменят често , най добре послушай Годжи - "мани мани бегай бегай".
А ако ти предложат да купиш готов бизнес като изкупиш всички дялове в ООД например - много внимателно, след обстоен правно икономически анализ/ разходите за такъв са непосилни за малък обект /.
Трудностите да не те отчайват.
dimist
Потребител

Назад към Търговско право