Здравейте колеги,
Имам следният въпрос:
ЮЛ взема решение за избор на нов одитор за заверка на финансовия отчет за настоящата година - различен от този, който вече е избрало на годишното ОСА, с което е приело финансовия отчет за предходната година. Решението за промяната се взима надлежно от извънредно ОСА. Следва ли решението от извънредното ОСА да бъде пуликувано в ТР? Каква ще бъде таксата за обявяване на решението и основанието за това?
П.П. Според мен /чисто теоретично/ би трябвало да публикувам решението на ОСА. Въпросът е на практика - каква такса да заплатя - 30 лв. за промени, 50 лв. за обявяване на актове /в случая решението на ОСА/ или нещо трето?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Избор на нов одитор - обявяване в ТР?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Избор на нов одитор - обявяване в ТР?
Преди да поискаш, помисли какво си дал!
-
juli.di - Потребител
Re: Избор на нов одитор - обявяване в ТР?
juli.di написа:Здравейте колеги,
Имам следният въпрос:
ЮЛ взема решение за избор на нов одитор за заверка на финансовия отчет за настоящата година - различен от този, който вече е избрало на годишното ОСА, с което е приело финансовия отчет за предходната година. Решението за промяната се взима надлежно от извънредно ОСА. Следва ли решението от извънредното ОСА да бъде пуликувано в ТР? Каква ще бъде таксата за обявяване на решението и основанието за това?
П.П. Според мен /чисто теоретично/ би трябвало да публикувам решението на ОСА. Въпросът е на практика - каква такса да заплатя - 30 лв. за промени, 50 лв. за обявяване на актове /в случая решението на ОСА/ или нещо трето?
Благодаря предварително!
Защо, тъй като е възможно да пропускам в момента определена разпоредба? Ако говорим за АД, защото виждам ОС/А/, то ТЗ изрично е уредил кои решения подлежат на вписване и обявяване в ТР, както и кои произвеждат действие след обявяването. Практически, ако е надлежно спазена цялата процедура досежно това извънредно ОС /покани, обявен днвеен ред и т.н./ и ако същото е проведено редовно, защо през следващата година, когато е следващото ОСА, на което ще се приеме ГФО, при приемането му /на отчета/ и в момента на обявяването на същия, не се приложи /към другите документи/ и взетото решение за промяна на одитора, а мислите, че трябва отделно да се впише и обяви в ТР? Все пак протоколите от ОС, независимо какво по своята същност е то, се пазят в дружеството /5 години, по памет/, всеки заинтересован би могъл да се осведоми за проведеното ОС, ако е несъгласен, да упражни съответните права - датата на това извънредно ОС така или иначе следва да е обявена публично.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
Re: Избор на нов одитор - обявяване в ТР?
Мисля, че този факт, подлежи на вписване в ТР, когато се направи искане въпросното лице да бъде назначено от ДЛР към Агенцията по вписванията.
В закона е уредено само, че ГФО на това дружество следва да бъде заверен от регистриран одитор - никъде не се публикува името му. Т.е. това не е обстоятелство, подлежащо на вписване, нито на обявяване.
Щом ОСА е взело законно решение за смяната на одитора, то според мен това е напълно достатъчно. В ТР не им дреме кой е одиторът, а само дали е избран, лигитимно според чл.221, т.6 от ТЗ и дали лицето, отговаря на изискванията на Закон за независимия финансов одит.
По-скоро, мисля, че този протокол трябва да се обяви заедно с отчета, когато се подава.
п.п. може и да не съм прав.
В закона е уредено само, че ГФО на това дружество следва да бъде заверен от регистриран одитор - никъде не се публикува името му. Т.е. това не е обстоятелство, подлежащо на вписване, нито на обявяване.
Щом ОСА е взело законно решение за смяната на одитора, то според мен това е напълно достатъчно. В ТР не им дреме кой е одиторът, а само дали е избран, лигитимно според чл.221, т.6 от ТЗ и дали лицето, отговаря на изискванията на Закон за независимия финансов одит.
По-скоро, мисля, че този протокол трябва да се обяви заедно с отчета, когато се подава.
п.п. може и да не съм прав.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|