Здравейте,
От известно време си блъскам главата с един казус, в който е попаднал мой приятел. Става дума за следното:
Приятелят ми е работило във фирма "У" АД (не е листвано на фондовата борса)и в знак на благодарност за отлично свършена работа, изп. директор (и собственик) го дарява с поименни акции с право на глас, посочени във временно удостоверение. Към днешна дата, приятелят ми вече не работи във фирмата. Желанието му е да му бъдат изкупени акциите - такова е било и обещанието и идеята на собственика, към момента на даряването - "след 1 година ако имаш нужда от пари и/или имаш желание да продаваш акциите, аз ще ги изкупя обратно". Днес, собственикът вече не иска да изкупи тези акции...
Въпрос - би ли изложил някой идеи за стратегия, която да убеди собственика, че по-добре е да изкупи акциите , отколкото да ...? Какви са вариантите пред служителя (освен този да си остане акционер във фирма, чието бъдеще не го интересува)?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Временни удостоверения - специфичен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Временни удостоверения - специфичен казус
Последна промяна eurolinker на 11 Дек 2010, 11:54, променена общо 1 път
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Re: Временни удостоверения - специфиен казус
Да ги продаде на 3-то лице ... ако някой иска да ги купи де ...
Друго не виждам какво може да направи ...
Друго не виждам какво може да направи ...
- inspectora
- Активен потребител
Малко е вероятно да се намери 3-то лице, което да има интерес, при положение, че дружеството не листвано на фондовата борса и само собственика си знае дали ще го листва. По-скоро ми се струва, че на собственика трябва да му се покаже какво "оръжие" е дал в ръцете на бившия си служител. Но как точно да му се покаже - ето това не знам. Акциите дават права... По тази линия трябва да се тръгне.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Колко процента от капитала са?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Никой не е дъжен да купи акциите на твоя приятел, още повече че ги е получил безплатно. Предполагам и че в процентно изражение към общия капитал на дружеството те са нищожно малко.
Затова единственото което може да направи твоя приятел е изнуди някой акционер да му ги изкупи. Това може да стане само чрез атакуване на всяко Решенията на ОСА, с цел да се окаже натиск върху собствениците и на на тях да им писне и да му изкупят акциите.
Имай в предвид, че като акционер трябва да получава покана за всяко общо събрание на акционерите. Провери в Уства на дружеството /предполагам че го има обявен в ТР/ как се свиква ОС. Ако е с покани до акционерите и той не получава такава да атакува Решението на ОС.
Може да акатува всяко решение и само в името на спорта. Ако дружеството е действащо, всичко това ще му се отрази зле. Може примерно да се оспорва решение с което се сменя член на СД. Това ще е кошмарно за дружеството и ще принуди акционерите а му изкупят акциите.
Има и други решения на ОСА, които ако се атакуват от акционер с една акция ще мотивират собствеците да изкупят акциите на твоя приятел.
Аз така виждам нещата и това ще има смисъл, само ако дружеството е работещо. В противен случай нищо няма да излезе.
Затова единственото което може да направи твоя приятел е изнуди някой акционер да му ги изкупи. Това може да стане само чрез атакуване на всяко Решенията на ОСА, с цел да се окаже натиск върху собствениците и на на тях да им писне и да му изкупят акциите.
Имай в предвид, че като акционер трябва да получава покана за всяко общо събрание на акционерите. Провери в Уства на дружеството /предполагам че го има обявен в ТР/ как се свиква ОС. Ако е с покани до акционерите и той не получава такава да атакува Решението на ОС.
Може да акатува всяко решение и само в името на спорта. Ако дружеството е действащо, всичко това ще му се отрази зле. Може примерно да се оспорва решение с което се сменя член на СД. Това ще е кошмарно за дружеството и ще принуди акционерите а му изкупят акциите.
Има и други решения на ОСА, които ако се атакуват от акционер с една акция ще мотивират собствеците да изкупят акциите на твоя приятел.
Аз така виждам нещата и това ще има смисъл, само ако дружеството е работещо. В противен случай нищо няма да излезе.
- mmapostolov
- Младши потребител
mmapostolov написа:Затова единственото което може да направи твоя приятел е изнуди някой акционер да му ги изкупи. Това може да стане само чрез атакуване на всяко Решенията на ОСА, с цел да се окаже натиск върху собствениците и на на тях да им писне и да му изкупят акциите.
МНОГО благодаря г-н Апостолов! Дружеството доколкото знам Е действащо.В Устава е регламентирано, че същото се свиква по реда на чл. 223 от ТЗ. В ТР намерих и покана до акционерите (в която моят приятел не фигурира), в която пише "Поканват се всички акционери да вземат участие в ОС лично или чрез упълномощен представител. Материалите по дневния ред са на разположение на акционерите в офиса на дружеството , гр. ....., ул....."
Поканата е публикувана в ТР, в нея пише че се канят всички акционери, предлагат се материали...Струва ми се, че поне формално човекът е бил поканен, дадена му е възможност да участва в ОС, да се запознае с материалите.
В протокола от ОС и др. съставени документи (отново публикуван в ТР) той (приятелят ми) липсва, а в същото време се посочва, че "лицето Х и фирма У , представлявана от лицето Z, притежават 100 % от капитала на АД-то". А това не е ли съставяне на документ с невярно съдържание? На всичкото отгоре е подадена декларация, че предоставените документи са с вярно съдържание и че подписалият е наясно за наказуемост по чл. 313 от НК. Дали това е порок, на базата на който може да се атакува решението на ОС?
Още веднъж благодаря за насоките. Моля за коментар по въпросите , както и всякакви др. коментари от форума.
Последна промяна eurolinker на 11 Дек 2010, 12:03, променена общо 3 пъти
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
ykovachev написа:Колко процента от капитала са?
Акциите са символичен процент - 0,0085 от капитала. Както вече споменах, било е жест. Но вече не е, защото едната страна (собственика) не спазва уговорката, за която споменах в началото на поста. Но това вече е друга тема. в която няма смисъл да навлизаме.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|