Здравейте колеги,имам проблем и се обръщам към вас ако сте го правили вече да дадете акъл.
Съдбирателно дружество ще се заличава.Двама съдружника и единият е починал/важното обстоятелство/.Пререгистрирахме го вече.Наследниците на починалия съдружник не са заявили желание да встъпят в правата на съдружници и даже ще заверят нотариално декларации в тази насока.Въпросите ми са:
1/Как ще се вземе решение за:обявяване на ГФО; за прекратяване на СД-то с ликвидация; за назначавне на ликвидатор и в последствие освобождаване на ликвидатора от отгворност, след като нямаме втори съдружник и не можем да проведем легитимно ОС?
2/Нужно ли е да се упоменава какво ще се случи с дружественият дял на починалия?Все пак той има право на ликвидационна квота и би следвало да се изплати на наследниците.
В Дружественият договор не пише нищо по-различно от минималните изсиквания на закона.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 12:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗАЛИЧАВАНЕ НА СД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
ЗАЛИЧАВАНЕ НА СД
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
http://dragneva.com/
- veda_iv
- Потребител
Re: ЗАЛИЧАВАНЕ НА СД
не съм го правил, само си разсъждавам като съм далеч от мисълта за безпогрешност:
1) по арг. чл. 93, т.4 , предл. 1 ТЗ вр. чл. 76, изр.1, предл. 1 ТЗ вр. 89, ал. 1 ТЗ си мисля, че не следва да се изключи, а и ТЗ не изключва иманентно, възможността в някакъв момент СД да остане с 1 съдружник и на неговите плещи да тежи задължението да прекрати дружеството и да го заличи като изявява правно валидна воля за това. Още повече, че се застъпва теза, че СД няма ОС като орган.
2) чл. 78, т. 3 и 4 ТЗ вр. чл. 273, ал. 1 ТЗ - преди да се иска заличаване от ТР следва да се уредят имуществените последици. Оттам-нататък наследниците на починалия да си се разправят с наследствената маса.
вероятно достатъчно убедително за ДЛР би било копие от смъртен акт, а една нотариално заверена декларация от наследниците в смисъл, че "няма да се месят в дружествените работи без това да е отказ от наследство" (или нещо подобно...), дори следва да затвърди убеждението им. Но мога само да гадая
1) по арг. чл. 93, т.4 , предл. 1 ТЗ вр. чл. 76, изр.1, предл. 1 ТЗ вр. 89, ал. 1 ТЗ си мисля, че не следва да се изключи, а и ТЗ не изключва иманентно, възможността в някакъв момент СД да остане с 1 съдружник и на неговите плещи да тежи задължението да прекрати дружеството и да го заличи като изявява правно валидна воля за това. Още повече, че се застъпва теза, че СД няма ОС като орган.
2) чл. 78, т. 3 и 4 ТЗ вр. чл. 273, ал. 1 ТЗ - преди да се иска заличаване от ТР следва да се уредят имуществените последици. Оттам-нататък наследниците на починалия да си се разправят с наследствената маса.
вероятно достатъчно убедително за ДЛР би било копие от смъртен акт, а една нотариално заверена декларация от наследниците в смисъл, че "няма да се месят в дружествените работи без това да е отказ от наследство" (или нещо подобно...), дори следва да затвърди убеждението им. Но мога само да гадая
- lexter
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|