начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Сключване на договор по телефона

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сключване на договор по телефона

Мнениеот pyankulov » 15 Май 2010, 10:10

Здравейте ,
сблъсках се със следния казус : при телефонна кампания се съгласявам да прегледам брой на списание изпратен по пощата и ако ми хареса да си го купя/абонирам ако не ми хареса да го върна . Като не получавам никаква допълнителна информация и/или лице за контакт . След известно време списание не получавам но за сметка на това получавам писмо с фактура в , което пише , че не съм върнал на време списанието , което са ми изпратили и поради условията на договора , който съм сключил по телефона автоматично съм абониран за списанието . Та дори и фактурата е изпратена един месец след издаването и .

Та въпроса ми е имат ли издателите правно основание да претендират , че нашия договор е в сила и , че въобще имат сключен договор с мен ? И в кой нормативен документ е уредено сключването на договори по телефона ?
pyankulov
Нов потребител

Re: Сключване на договор по телефона

Мнениеот TheOldMan » 15 Май 2010, 18:39

pyankulov написа:Здравейте ,
сблъсках се със следния казус : при телефонна кампания се съгласявам да прегледам брой на списание изпратен по пощата и ако ми хареса да си го купя/абонирам ако не ми хареса да го върна . Като не получавам никаква допълнителна информация и/или лице за контакт . След известно време списание не получавам но за сметка на това получавам писмо с фактура в , което пише , че не съм върнал на време списанието , което са ми изпратили и поради условията на договора , който съм сключил по телефона автоматично съм абониран за списанието . Та дори и фактурата е изпратена един месец след издаването и .

Та въпроса ми е имат ли издателите правно основание да претендират , че нашия договор е в сила и , че въобще имат сключен договор с мен ? И в кой нормативен документ е уредено сключването на договори по телефона ?

Ами след като са ви пратили фактура, в нея би трябвало да пише кой я е издал, както и адрес на фирмата. Пращате им фактурата обратно заедно със списанийцето, и прилагате вътре една бележка да ходят да се удавят някъде (е, по-културно написано, де :) )
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Сключване на договор по телефона

Мнениеот jiji2 » 16 Май 2010, 09:41

Странно, тази схема "работеше" преди 10-тина години ... Явно още я използват за изнудване на хората. Даже тогава изпращаха предварително по пощата, безплатно и неочаквано, от никого непоискани екземпляри от разни "трудове" от сорта "Как да спечелим много пари без да правим нищо"... После почваха да пращат през месец фактури за по 100-тина или 200 лв., и заплашителни писма, че ще съдят човека, че имали фирма, на която са прехвърлили "вземането си" и т.н.... Посъветвах тогава клиентите да не преприемат НИЩО докато не получат иск, заведен в съда... Естествено, така и не получиха иск, като след време спряха и писмата, и рекета срещу тях... Въпросната "книга" (много луксозно направена) още стои някъде в офиса ни.
Изводите можете да направите сам.
jiji2
Потребител

Назад към Търговско право