Здравейте,
С приятел имахме общ бизнес. Бях му дал пари на заем срещу запис на заповед документа е това като личните данни не са посочени, само датите по издаването и падежа.
До колкото знам и четох търговския закон записите на заповед се погасяват с 3 г. давност, но има едни текстове за менителницата коита се отнасяли и за ЗЗ и не са ми много ясни. В случая ако не си извадя изпълнителен лист до 28 тоя месец когато изтича 1 г. от падежа, после ще мога ли или не?
Благодаря
- Дата и час: 02 Дек 2024, 19:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изтичане на запис на заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изтичане на запис на заповед
Да видим- до утре все ще се натисне някой да обясни, няма да останете разочарован.
Има едни хора, нарекли ги "адвокати" ( не питай! и аз не знам що)- та тези хора изобщо не можеш ги видя по бялата шир. Във форумът се срещат- понякога.
Успех.
Има едни хора, нарекли ги "адвокати" ( не питай! и аз не знам що)- та тези хора изобщо не можеш ги видя по бялата шир. Във форумът се срещат- понякога.
Успех.
- Гост.
- Старши потребител
e да, това е така, адвокатите като говорят вземат пари, а тука няма как, но все пак тези форуми са направени за това. А пък може да ми отговори и някои препатил като мен, не адвокат
- angel_123a
- Нов потребител
За каква сума става въпрос? Важно е. Или кажете над 1000, над 5000 или нещо подобно. Наистина е важно. За да ви отговорим точно.
- nksuccess
- Потребител
Уникално, яка самодейност, продължавайте все така смело и безотговорно, може и да успеете.
Може и да спечелите от тотото.
Може и да спечелите от тотото.
- dimist
- Потребител
Падежа не е ясен - пише на предявяване, на дата - което са два падежа.
По принцип трябва да се предяви в 1-година, ако е на предявяване.
По принцип трябва да се предяви в 1-година, ако е на предявяване.
- ivan_lawyer3
- Потребител
nksuccess написа:За каква сума става въпрос? Важно е. Или кажете над 1000, над 5000 или нещо подобно. Наистина е важно. За да ви отговорим точно.
И защо е важно?
Сумата е без значение! (визирате норма от ГПК, относима за гласни доказателства, а в конкретния случай има писмено доказателство).
- Гост...
- Потребител
Не, за съвсем друго нещо става въпрос. Форума е за взаимопомощ и помощ на ФЛ, които са в безисходица, не знаят към кого да се обърнат, или от къде да започнат. Поне според мен е така. Законодателят в редица случай пести разноски на ФЛ (например в определени случаи са освободени от държавни такси при завеждане на иск, имат право на правна помощ в определени случаи и т.н.).Но няма случаи в който търговците да се ползват със законови облекчения за правна помощ. Консултирал съм пенсионери, и жалби съм им писал безплатно естествено. Сигурен съм че и други колеги го правят. На някои фондации съм извършвал безплатно административни услуги. Но когато ми дойдат бизнесмени, като този който е постнал темата, им казвам съответната тарифа. Като не си платят не им се свършва работа и толкоз! Сигурен съм, че тази ЗЗ е за минимум 1000 лв . А господина е достатъчно нагъл да иска да си получи парите, със съвети за които не плаща.
Не пускам този коментар, защото нямам достатъчно работата - напротив. Пускам го защото много хора в България не уважават труда на другите и най-вече подценяват умствения такъв. Възмущавам се от подобна наглост.
Не пускам този коментар, защото нямам достатъчно работата - напротив. Пускам го защото много хора в България не уважават труда на другите и най-вече подценяват умствения такъв. Възмущавам се от подобна наглост.
- nksuccess
- Потребител
Здравейте,
до колкото съм запозната с нещата, мисля че записната заповед трябва да се задейства веднага на следващия ден след падежа на датата който срок изтича в 00:00 часа.
Т. е - ако падежа на записната заповед е на 15.03.2010г(който окончателен срок е на 15.03.2010г в 00:00 часа срещу 16.03.2010), то на 16.03 трябва да предприемете действия за изпълнението и.
до колкото съм запозната с нещата, мисля че записната заповед трябва да се задейства веднага на следващия ден след падежа на датата който срок изтича в 00:00 часа.
Т. е - ако падежа на записната заповед е на 15.03.2010г(който окончателен срок е на 15.03.2010г в 00:00 часа срещу 16.03.2010), то на 16.03 трябва да предприемете действия за изпълнението и.
Последна промяна sisi19 на 21 Фев 2010, 19:03, променена общо 1 път
- sisi19
- Потребител
Питащия в търговския закон пише какво трябва да съдържа ЗЗ. Ако само едно нещо не съдаржа от там изброените нямаме ЗЗ. Я провери и "докладвай" пак.
- toti99
- Потребител
на nksuccess бих казал за наглостта която казва че съм имал като съм питал във този форум. Еми щом така мислиш хубаво, защо отговаряш на наглостта ми тогава? Хубаво,нямам нищо против адвокатите да взимат пари за разяснения и тълкувания на закони и други там разпоредби. Ако нямаше нужда от такава помощ нямаше да я има тази професия.
Но и не виждам как мога да си взема парите чрез този форум като питам и да мина чрез всичките тези процедури кабинети и т.н. като поставям въпроси тук? Ти виждаш ли как?
За сумата, ами около 30000 лв. става въпрос
Но и не виждам как мога да си взема парите чрез този форум като питам и да мина чрез всичките тези процедури кабинети и т.н. като поставям въпроси тук? Ти виждаш ли как?
- angel_123a
- Нов потребител
angel_123a написа:на nksuccess бих казал за наглостта която казва че съм имал като съм питал във този форум. Еми щом така мислиш хубаво, защо отговаряш на наглостта ми тогава? Хубаво,нямам нищо против адвокатите да взимат пари за разяснения и тълкувания на закони и други там разпоредби. Ако нямаше нужда от такава помощ нямаше да я има тази професия.
Дал си на някой 30 000 лева и питаш във форум как да си ги прибереш....
Пич... кефиш ме. Поздрави "приятеля" си. Явно той е разбрал много преди нас, че си балама и те е оръсил добре.
п.п. Когато си събираш парите с адвокат, той ще ти издаде документи за получените суми и ще си ги вземеш от този, който ти дължи пари.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Въз основа на запис на заповед можете да поискате от съда да Ви издаде заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Компетентен е районният съд по адреса или седалището /за юридически лица/ на длъжника. С изпълнителния лист започвате принудително изпълнение срещу длъжника.
Ако този вариант Ви харесва, но той няма много допирни точки с приятелските отношения.
Можете и да предоговорите задължението, а тук- варианти много.
Ако този вариант Ви харесва, но той няма много допирни точки с приятелските отношения.
Можете и да предоговорите задължението, а тук- варианти много.
- vioma
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|