начало

20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас 20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас

трябва ли да ми се плащат събота и неделя

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трябва ли да ми се плащат събота и неделя

Мнениеот soritsark » 09 Яну 2010, 23:46

Здравейте,отдавна търся къде да попитам компетентни хора за моя проблем.Той е:трябва ли да ми се плащат събота и неделя като празнични или почивни дни(незнам как точно да ги нарека)-работя от сряда до неделя(почивните ми дни са понеделник и вторник),заплатата ми я изчисляват като пресмятат работните дни от понеделник до петък и ми дават обяснение,че нямали програма с която да изчислят реалната ми работна седмица.назначена съм на постоянен ТД с 6 дни допълнително към отпуската,заради ненормирания ми работен ден.В действителност работя с работно време(8 часа на ден)-на обект със световно значение,към държавна институция.
Ха,кажете ми имам ли право на нещо,като почивам не когато трябва-по закон,мисля че е:"един от двата почивни дни да е неделя"? :?
soritsark
Младши потребител

Re: трябва ли да ми се плащат събота и неделя

Мнениеот soritsark » 11 Яну 2010, 20:04

помагайте....... :oops:
soritsark
Младши потребител

Мнениеот civillaw » 11 Яну 2010, 23:01

Какво искаш повече пари, повече почивни дни или обещетение, за това че работиш?
civillaw
Нов потребител

Мнениеот soritsark » 12 Яну 2010, 13:58

да ми се плаща както си му е реда-аз него не знам и питам какъв е :oops: .ако съм в правото си,смятам че трябва да ми се изплати обещетение за изминалите години,които съм работила там и да се преизчисли заплатата ми,като ми се плаща (поне) неделята.
това е :D .питам дали имам право на нещо от гореизброените "искания".
soritsark
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2010, 18:22

Кодекс на труда.

Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.).
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Нормалната продължителност на работното време през деня е до 8 часа.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Нормалната продължителност на работното време по предходните алинеи не може да бъде удължавана, освен в случаите и по реда, предвидени в този кодекс.

Никъде не е написано, че петте дни трябва да са от понеделник до петък.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

чл. 139а...
(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Работата над редовното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, а работата в почивни и празнични дни - с увеличено възнаграждение за извънреден труд.

Т.е. ако ви кара да работите в Понеделник и Вторник.... то следва да ви увеличи възнаграждението, защото това са вашите почивни дни.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот soritsark » 13 Яну 2010, 11:13

много благодаря! :D
soritsark
Младши потребител

Назад към Търговско право