начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Златото и режима му..

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Златото и режима му..

Мнениеот veda_iv » 22 Фев 2007, 18:17

На лице е регистрирана фирма ЕООД.В един момент тя решава да се занимава с „реставрация и консервация на старинни и антични предмети, покупко - продажба на стоки в първоначален, преработен или обработен вид, изработка, преработка и ремонт на изделия от злато, сребро и други благородни метали, рафиниране на същите, външнотърговски сделки с благородни метали и скъпоценни камъни, изкупуване на изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, продажба на изделия от благородни метали и скъпоценни камъни от местно производство и от внос, разносна търговия на изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, организиране на курсове за теоретична и практическа подготовка за усвояване на златарското изкуство, търговия със златарски инструменти и консумативи от местно производство и от внос“.
Отказват ми вписване на промяна в предмета преди да съм представила лиценз.
Според мен не би трябвало основанието за оставяне без движение да е чл.119/3/ ТЗ,тъй като в този текст е включен само лицензионен и разреителен режим,а тези дейности които са включени в предмета са на регистрационен режим/според Наредба за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие /приета с ПМС N 181 от 26.07.04г./.
Отделно искам да спомена,че ведомството в което трябва да се регистрира фирмата въобще не приема документи без да им изрично посочени тези дейности в предмета.
Много Ви моля за коментар и предложения как да изляза от параграф 22.
veda_iv
Потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 13:58

Обжалвайте отказа на окръжен съд за промяна предмета на фирмата с вашето становище. Може горният съд да прецени по друг начин, е, малко ще се забавите.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот veda_iv » 09 Мар 2007, 09:50

Опитах с още една молба с мотиви "Съгласно НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ЛИЦАТА, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ ДЕЙНОСТ ПО ДОБИВАНЕ, ПРЕРАБОТВАНЕ И СДЕЛКИ С БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ИЗДЕЛИЯ СЪС И ОТ ТЯХ ПО ЗАНЯТИЕ:
„чл.1(2) Добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях могат да извършват лицата, притежаващи съдебна регистрация с вписан предмет на дейност работа с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях или когато извършват такава дейност по занятие и са вписани в публичния регистър на лицата, осъществяващи тези дейности.“
Чакам резолюция в понеделник,защото може би ще мине на доклад при друг съдия.Имам усещането,че пак ще се врътна в парагараф 22:).
Никога не съм жалила пред Апелативен съд, имате ли нещо против да ми помогнете в изготвянето на подобна жалба?Ще съм ви благодарна.
veda_iv
Потребител

Мнениеот veda_iv » 21 Мар 2007, 18:33

Вече имам официален отказ.Мотивите са че наредбата е по нискостояща от ТЗ.Какво правим?Моля за помощ.
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
veda_iv
Потребител

Мнениеот aleks84 » 21 Мар 2007, 19:06

Обжалвайте, това е абсурд, случаят Ви ме заинтригува, прегледах нормативната база, режимът наистина е регистрационен, а не разрешителен. Мотивите, че наредбата е по - нискостояща са несериозни, нали тя е издадена в изпълнение на Валутния закон или и той е с по - нисък ранг от ТЗ!? Явно не сте случили на съдия...
aleks84
Потребител

Мнениеот veda_iv » 21 Мар 2007, 19:34

Neiskam da powjarwam che sum karuk,no deloto smeni dwama sudii :( Shte objalwam razbira se,no misulta mi e druga.Ima li njakakuw nachin tozi omagjosan kryg naj-setne da se raztwori?
veda_iv
Потребител

Мнениеот prnedev » 21 Мар 2007, 21:12

Интересно. При мен, когато си регистрирах фирмата съда добави в предмета на дейност "сделки с ценни книжа (след разрешение)"... вярно беше 98-ма година...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот veda_iv » 22 Мар 2007, 09:04

Колеги,ако някой е срещал нещо полезно в практиката,моля споделете с мен.
veda_iv
Потребител

Мнениеот aleks84 » 22 Мар 2007, 13:03

Прегледах практиката, не видях нищо, което да Ви е полезно, явно в нея спор по въпроса няма. Забравете фатализма и обжалвайте незабавно, сигурен съм, че втора инстанция ще се произнесе във ваша полза, просто някои съдии не са си опреснявали знанията скоро. Успех
aleks84
Потребител

Мнениеот veda_iv » 22 Мар 2007, 14:42

Благодаря Ви.Все още имам веме,ако на някой му хрумне нещо.....
veda_iv
Потребител

Мнениеот veda_iv » 24 Мар 2007, 10:55

Налита ме да искам от ВАС/май той е институцията/да отмени тази разпоредба на Наредбата-магьосница.Но за там май нямам сили-знание и опит.
veda_iv
Потребител

Мнениеот aleks84 » 24 Мар 2007, 11:14

Коя разпоредба на "Наредбата - магьосница" :lol: искаш да отменяш, аз не видях никакво противоречие, какъв е проблемът?
aleks84
Потребител

Мнениеот veda_iv » 24 Мар 2007, 18:35

в Наредбата,която урежда реда за регистрация по чл.13 от Валутния закон има изрично изискване /чл.1 ал2./ в предмета да е записана тази дейност.Тази наредба е в противоречие с чл.119/3/ от ТЗ и поради тази колизия получих отказ от ОС.
veda_iv
Потребител

Мнениеот aleks84 » 26 Мар 2007, 16:01

Чл. 13. ВЗ (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2003 г.) (1) Лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с и от тях по занятие, са длъжни да се регистрират в Министерството на финансите в 14-дневен срок преди започване на дейността.

Чл. 116, ал.3 ТЗ За вписване в търговския регистър извършването на дейност на инвестиционен посредник, както и на други дейности, за които отделен закон предвижда извършването им с разрешение на държавен орган, се представя съответния лиценз или разрешение.

Правите ли разлика между разрешителен и регистрационен режим? Едното е предхождащо вписването в ТР действие, а другото последващо такова. Къде пише, че се изисква лиценз за добиване, преработване и сделки с благородни метали? Аз виждам само задължение за регистрация в МФ.
aleks84
Потребител

Мнениеот veda_iv » 26 Мар 2007, 16:37

Правилно разсъждавате.Първата ми молба за даване ход на делото беше на основание, че:Текста на чл.119/3/ от ТЗ изключва категорично регистрационния режим. Този режим именно, е уреден с Наредба за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие /приета с ПМС N 181 от 26.07.04г.
На тази молба получих още една седмица да представя лиценз,на следващата молба вече получих катогоричен отказ на основание чл.15 от ЗНА.
veda_iv
Потребител

Re: Златото и режима му..

Мнениеот antri » 26 Юни 2009, 15:27

Малко стара тема, мо ми се ще да я вдигна. Предстои ми регистрация на ЕООД, собственик ЧЮЛ, със сходен предмет на дейност. Клиентите ми са подготвени за стъпките, последващи търговската регистрация, а в предмета на дейност изрично е записано "след получаване на съответните разрешителни". Но понеже клиентите ми ще летят от Естония, не ми се иска да рискувам и да се налага повторно подаване на документи. Дали трябва предварително да се получат някакви разрешителни, и как аджеба ще стане това, без учредено дружество, което да получи тези разрешителни? Нещо тука не ми се връзва :?:
antri
Потребител

Мнениеот lexter » 27 Юни 2009, 10:32

дилетантско предположение:
като при внасяне на капитала в банка преди да е регистрирано ТД-во. Учредителен акт/ДД и т.н.
:)
lexter
Потребител

Мнениеот djasika » 08 Юни 2010, 15:54

Здравейте бих искала да ви предложа една интересна статия за златото. В статията ще видите има и графика на това как върви неговата продажба. Ще се радвам да я прочетете това е линка : http://forum.camru.org/index.php?PHPSES ... 411#msg411
djasika
Нов потребител

Мнениеот kre995 » 20 Май 2011, 10:34

Решението на казуса е прекалено лесно, за да се досети човек.
Просто фирмата се регистрира без този текст, като в предмета на дейност се добавя и "всяка друга дейност, незабранена със закон".
Това ми го казаха лично от Министерството на финансите. :)
kre995
Нов потребител

Назад към Търговско право