начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Промени в ДОПК, ТЗ, рег. производство - мнения и дискусии!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Промени в чл.77 ДОПК

Мнениеот DEKAH » 02 Мар 2011, 18:34

vvancheva написа:И аз да добавя нещо - ако се повтарям да ме извините. С промените в ДОПК е засегнат и ТЗ - ще трябва да се допълнят декларацийките за новообразуващи се фирми - има промени в чл.57 и чл.141. Сега се очаква сигурно нова вълна от откази ако след 15-ти някой не се е съобразил с новите изисквания.

Явно такъв ми е късмета и сега видях, че ДЛР си е свършило съвестно работата, като ми е постановило отказ, поради липса на декларирани обстоятелства по чл.141, ал.8.

А заявлението е пуснато ден след промените... късмет :)

Еми... ще си плащам таксата :)
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 18:53

Имам пуснато заявление няколко дни преди промените , нямам още произнасяне ..., направо треперя да не стане някоя беля от недоглеждане.
donna
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Мар 2011, 19:02

donna написа:Имам пуснато заявление няколко дни преди промените , нямам още произнасяне ..., направо треперя да не стане някоя беля от недоглеждане.

Ако е ПРЕДИ няма да имаш отказ. Няма основание.

Аз изгорях. Стискам ти палци, за да нямаш проблеми.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 19:08

Благодаря , но ми е притеснено .
donna
Старши потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 19:19

DEKAH написа:Правната норма действа "ex nunc" и никъде не е уредено заварено положение, нито е указано, че входираните в НАП уведомления преди тази дата не подлежат на издаване на удостоверения.

Поредна хитринка..., но пък пълни бюджети разни. :mrgreen:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 20:13

За притеснение е ,защото на една колежка 2м и оправя грешка допусната от ТР , то оправянето на грешките са безплатни, но тия после и звъниха да и искат да плаща такса!
А да не говорим ,че тая грешка и беше докарала и отказ , направо ужас.
donna
Старши потребител

Мнениеот karelia79 » 02 Мар 2011, 22:40

Колеги, преди дни пуснах по електронен път първоначална регистрация на КЧТ. Впоследствие видях промените в ТЗ и ДОПК и се зачудих дали ще ми искат въпросната декларация по чл.141 от ТЗ и т.н., тъй като принципалът е ООД, а клонът разбира се има управител. Според мен не би трявало, тъй като в частта на ТЗ, касаеща клонове няма законодателна промяна. Вие как мислите?
karelia79
Потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 23:08

karelia79 написа:регистрация на КЧТ ... декларация по чл.141 от ТЗ ... ООД

:shock:
Е не ... просто се чудя на способностите на някои хора да поставят с лекота в едно изречение някои неща едновременно ... /айде в случая изречението не е едно, но нямам предвид буквално ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот pdimitrow » 07 Мар 2011, 10:40

И последно какво стана с това удостоверение/уведомление/декларация или както там ще си гонарекат? Защото имам едни пререгистрирани фирми, които никога не са работили, а удостоверението от НОИ ми излезе на 16.02.2011г. (голяма греда), та се чудя при така стеклите се обстоятелства ще трябва ли да подавам сега и ГФО-та, защото ще вземат да ме глобят и за тях. Някъде по - нагоре прочетох, че се пълнят бюджети разни май си е вярно. Защо да не вземат един път 50 лв. за обявяване и после още 30 за промяна в обстоятелствата демек за заличаване?
pdimitrow
Потребител

Мнениеот pdimitrow » 09 Мар 2011, 10:55

Отговарям сам на себе си, но за да знаят и колегите от Варна: НАП-Варна още не издава такива удостоверения, а само приема/входира уведомленията и не се знае кога ще започнат да ги издават. Вчера по други задачи бях във въпросната агенция и бяха невероятни скандали, чак охраната се опита да набие една дама (навръх 8-ми март) просто нямам думи...
pdimitrow
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Мар 2011, 20:10

pdimitrow написа:Отговарям сам на себе си, но за да знаят и колегите от Варна: НАП-Варна още не издава такива удостоверения, а само приема/входира уведомленията и не се знае кога ще започнат да ги издават. Вчера по други задачи бях във въпросната агенция и бяха невероятни скандали, чак охраната се опита да набие една дама (навръх 8-ми март) просто нямам думи...

Аз като обеснявах, че от НАП официално ми отговориха, че не знаят какво ще е това удостоверение, каква ще е бланката и кой ще го издава, един колега твърдеше, че винаги са се издавали такива удостоверения.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот gatta_nera » 09 Мар 2011, 22:23

...един колега твърдеше, че винаги са се издавали такива удостоверения.

В Пловдив издават. На 25.01. (преди промените) пуснах уведомление за заличаване на ЕТ в НАП в Пловдив, входираха ми уведомлението и веднага ми издадоха и удостоверение. Няма нищо в него за наличие или липса на задължения. Издава се, цитирам, " в уверение на това, че в информационния масив на ТД на НАП гр. Пловдив има подадено уведомление по чл. 77 ал. 1 от ДОПК на едноличен търговец с вх. № .......... Настоящото се издава, за да послужи пред Агенция по вписванията."
gatta_nera
Младши потребител

Мнениеот law-m » 10 Мар 2011, 03:25

Колеги, аз лично изгърмях с тъпата декларация по чл. 141, ал. 8 ТЗ. Документите ми бяха изготвени още преди промяната и само чаках клиентите да ми донесат подписаните документи, за да ги пусна. Изобщо не бях видял, че има промяна в ТЗ. Недоглеждането си е мое. Обаче съм на мнение, че такава декларация не може да се изисква, защото не е предвидено никъде. Много ми се иска да си обжалвам отказа, ама клиентите искат вписването да се стане възможно най-бързо. Основанията ми за обжалване биха били следните. На първо място, съгласно чл. 13, ал. 6, изр. 1 от ЗТР "към заявлението се прилагат документите, съответно подлежащият на обявяване акт, съгласно изискванията на закона". Само не разбрах в кой закон е вменено задължение за представяне на декларация по чл. 141, ал. 8 ТЗ. Дори наредбата все още не е изменена. Само да вметна, че е налице огромно разминаване между закон и подзаконов нормативен акт - според чл. 31, ал. 2 ЗТР наредбата посочва изчерпателно приложенията към заявленията за всеки вид вписване, заличаване или обявяване съгласно изискванията на закона, но всички знаем как в самата наредба на много места пише, че към заявлението се прилагат тези и тези документи и една последна точка - "другите документи, предвидени със закон". Та да се върна на самия закон, а именно чл. 141, ал. 8 ТЗ. В текста е записано само, че не може да бъде управител лице, което..... Формално никъде не е вменено задължение за представяне на декларация, какъвто е например случаят с чл. 234, ал. 3 във връзка с ал. 2 ТЗ. То е очевидно, че идеята е била такава, ама да си бяха написали нормата като хората. А в конкретния случай не мога да се съглася, че задължението за представяне трябва да се извлече по тълкувателен път, каквото са направили от ТР, чиито длъжностни лица имат качеството на административен орган, работещ в условията на обвързана компетентност. Надявам се някой да реши да обжалва, та да им начука канчетата.
law-m
Младши потребител

Мнениеот sava » 10 Мар 2011, 10:37

donna написа:Имам пуснато заявление няколко дни преди промените , нямам още произнасяне ..., направо треперя да не стане някоя беля от недоглеждане.

Дишай спокойно .Аз също имах пуснато заявление БЕЗ декларацията по чл.141 около седмица преди 15-ти и с днешна дата са го вписали.
sava
Потребител

Мнениеот tapizaushi » 11 Мар 2011, 12:41

(2) Удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление за вписване и е условие за разглеждането му.

Това според вас означава ли, че заявлението в Агенцията може да се подаде преди издаване на това удостоверение, а само разглеждането му да е всиящо до прилагането му. Т.е. подавам уведомление в НАП, подавам заявлението в ТР и когато излезне удостоверението от НАП го входирам и него като указвам към кое предходно заявление да се приложи?!! :shock:

Не ми е ясно как ще стане този номер. Особено по ел. път. :!:
tapizaushi
Потребител

Мнениеот DEKAH » 11 Мар 2011, 16:45

tapizaushi написа:
(2) Удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление за вписване и е условие за разглеждането му.

Това според вас означава ли, че заявлението в Агенцията може да се подаде преди издаване на това удостоверение, а само разглеждането му да е всиящо до прилагането му. Т.е. подавам уведомление в НАП, подавам заявлението в ТР и когато излезне удостоверението от НАП го входирам и него като указвам към кое предходно заявление да се приложи?!! :shock:

Не ми е ясно как ще стане този номер. Особено по ел. път. :!:

Ееее как ще входираш, при положение, че е изискуем документ?
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот tapizaushi » 12 Мар 2011, 10:19

Aми да. Но така пише:

"...се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление"

не пише

"...се прилага при внасяне на заявлението"
tapizaushi
Потребител

Мнениеот alegrina » 14 Мар 2011, 12:28

"Това според вас означава ли, че заявлението в Агенцията може да се подаде преди издаване на това удостоверение, а само разглеждането му да е всиящо до прилагането му. Т.е. подавам уведомление в НАП, подавам заявлението в ТР и когато излезне удостоверението от НАП го входирам и него като указвам към кое предходно заявление да се приложи?!! "
И как смяташ, че ще се получи това ? Подадеш ли заявлението без удостоверението от НАП- отказ, след това си го подавай наново с нова такса и с издаденото удостоверение.
alegrina
Потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 14 Мар 2011, 21:59

Заради тая тъпа декл-я по 141, ал. 8 имам отказ от същия ден 15.02, хм
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 15 Мар 2011, 18:42

nevin_alibriam написа:Заради тая тъпа декл-я по 141, ал. 8 имам отказ от същия ден 15.02, хм

Ако заявлението ви е подадено преди промените в ТЗ-дори да е от предния ден,имате основание да жалите отказа.Окръжния съд ще ви уважи жалбата.
Аз имах заявление,попадено три дни преди промяната в ТЗ.Очаквах отказ и даже си бях "нахвърлял" жалбата на файл.Но ДЛР-то пък взе,че ми вписа ЕООД-то и не се наложи да я подавам.
Но ако сте подали заявлението след датата на обнародване на промяната в ТЗ-пропуска е Ваш.И няма смисъл да жалите.
sarbijanac
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право