начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

ДМА –без документ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ДМА –без документ

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 12:58

poli_g написа:Къде сбърках?

Май става дума за всички ни на куп.
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 13:03

:) Предполагам ще поясни.
С договора - правната страна.
С протокол, след като не е търговец, и счетоводната ( макар, че в случая дори не е нужен договор заради самата сделка).

За данъчната предполагам е във връзка с моето твърдение, но то пък е с оглед коледните ти надбавки... не по темата.

Ще изчакам.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Дек 2010, 13:15

Интересна темичка ... И сега какво ми казвате счетоводителите? Че ако ЮЛ закупи от ФЛ /нетърговец/ дадена стока, то няма как да се заприходи тази стока като актив? Ц,ц,ц ... това по кой счетоводен стандарт? Не искам да ви се бъркам в счетоводната работа /със сигурност разбирате повече от мен/, ама това ми се струва невъзможно, което се опитвате да ми го кажете ...
По-скоро някой пак не си е научил урока, отколкото да е налице "дупка" в правилата ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 18 Дек 2010, 15:27

Ъъъъ...
Аз съм виновен. Забележката ми не бе към Поли, а към Деси.
Правната страна Поли я изясни. Счетоводната я следва, а данъчната - ЗДДС, ЗКПО.
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Дек 2010, 19:32

poli_g написа:
REVOLUTION написа:
dessys написа:Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?

Дори да го е купил от ЕТ , за което няма информация във въпроса , въпросното ЕТ може да не е данъчно задължено лице по смисъла ЗДДС и да не е длъжно да издава данъчна фактура.
Фактурата не е единствения счетоводен документ , нали така?

Така е, но в конкретния случай имаме ли търговец- има задължение да издаде ( повечето имат такива кочани, а най-малкото- касов бон).
Тези, които не са регистрирани по ДДС също издават фактури, нали така( изключението на чл. 113, т.7 ЗДДС). :)

Това е неотносимо към спора, но поне по изложеното смятам, че счетито не бива да ходи на семинар.

Да , точно така е!
Аз се поувлякох! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Предишна

Назад към Търговско право