начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Изкупуване на ЕТ от ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Изкупуване на ЕТ от ЕООД

Мнениеот DEKAH » 07 Фев 2009, 12:58

alegrina написа:Ами след като сте прехвърлили ЕТ на ЕООД, следващото което трябва да направите е:
1.Да обявите покана в ТР или изпратитие писмени такива / в зависимост от това ЕТ дали притежава акция на приносител или поименна или др., да не пиша повече, че съвсем ще ви объркам/ до СД /ако е едностепенна системата на управление на вашето ЕТ разбира се/.
2. ОС на ЕТ да си назначи ликвидатор, а я по-добре поискайте съда открие производство по несъстоятелност, кво се лигавите с тая ликдвидация.
3.Ще ви назначат синдик и той от там нататък си знае работата...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Това ще го добавя в темата за бисери.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 07 Фев 2009, 21:36

Е, Деки, може хората да искат професионален ликвидатор за това ЕТ... не помня къде гледах и конкретни оферти.
Всъщност ето една такава обява. Само незнам, дали е удачно да се прави рекламация, при некачествено свършена работа
prnedev
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 09 Фев 2009, 22:19

Ами поста на ivan_lawyer направо ме разби и провокира чувството ми за хумор /защото то на такова невежество само с усмивка можеш да отвърнеш/ - Закона за търговците, живия едноличен собственик, пререгистрация в интернет, бързай да се ликвидираш, щото професионалния ликвидатор взима скъпо, на ЕГН-то ще ти се начислява заплатата на ликвидатора и
за капак.... пререгистрирал и ликвидирал около 15 фирми. Кво дремят тия от Търговския регистър ????
alegrina
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Фев 2009, 22:39

alegrina, явно е било шега. Извинявам се, че не съм схванал.

леко съм прост.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 09 Фев 2009, 22:54

Но съвсем леко
alegrina
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Фев 2009, 00:13

Чете се внимателно както Търговския закон, така и двете наредби - устройствена и процесуална и там има повече информация, просто, трябва да се почете на няколко пъти.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Фев 2009, 00:13

от alegrina на 09 Фев 2009 09:54 pm
Но съвсем леко

Да бе - леко...

Ноторно известен факт е, че юристите са скучновати хора, нямащи изразено чувство за хумор и с пълна липса и усещане за самоирония.

Per argumentum a contrario, следва изводът, че веселите хора имащи чувство за хумор и самоирония не са юристи.

Колко сте забавна!
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Фев 2009, 01:07

Бе що ми се смеете, като ще плачете като Ви назначат служебни ликвидатори, добре, че не съм фирмен адвокат, щото - майка плаче...
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zoom » 10 Фев 2009, 10:00

Ти не само това не си, ти и юрист не си. По големи глупости не бях виждал. Една тема да реша да прочета и хиляди тъпотии. Ликвидация на ЕТ, акции не знам си кви тъпотии. Ами вие ако това не знаете, аз се питам какво знаете, пък и със самочувствие забелязвам давате мнения. Та значи ако предлагате да ликвидираме едно физическо лице (ЕТ), дайте адекватен начин - разстрел, обесване или други такива ... хаха. Абе пълен ужас :)
zoom
Потребител

Мнениеот zoom » 10 Фев 2009, 10:06

Oоопа алегрина или там каквото си. Извинявай, че не отбелязах хумора ти. По голям виц не бях чел. Ти си ГУРУ и аз се прекланям пред твоята свещена глупост. :mrgreen:
zoom
Потребител

Мнениеот zoom » 10 Фев 2009, 10:10

Ох, не мога да се въздържа! БОЖЕ ОПАЗИ!!!
Бе хора, вие изпълнихте деня ми с радост и веселие. Смея ви се искрено!!!
zoom
Потребител

Мнениеот 111222333 » 10 Фев 2009, 10:18

В една съседна тема един форумец убедено поддържа, че може да се пререгистрира починал ЕТ. Как ще стане това пререгистриране на несъществуващ субект не е ясно.(ноторен факт-ЕТ е самото ФЛ...). Не говорим за наследяване на предприятието на починалия ЕТ, а въпросният форумец пише именно за пререгистрация на починал ЕТ
111222333
Младши потребител

Мнениеот zoom » 10 Фев 2009, 10:21

Ами да прескочим и да го напляскаме, ама трябва да поработя все пак :) На мен нещата не ми са толкова лесни - пляс пляс с ръчички. Айде спорен ден на всички!
zoom
Потребител

Мнениеот deian_iotov » 10 Фев 2009, 11:14

1. Удостоверение за липса на задължения
2. Уведомлени до НАП по чл.77 от ДОПК
3. Удостоверение от НОИ по чл.5 от КСО - към което се прилага удостоверението за липса на задължение
4. Формуляр А 1 като се маркира на втората страница долу с кръстче квадратчето за заличаване на фирмата
5. такса 30 лв. и до вечерта решението е публикувано.

Всичко това се прави ако фирмата е пререгистрирана.
deian_iotov
Младши потребител

Мнениеот nastq » 10 Фев 2009, 15:35

Искам и аз малко помощ, ООД купува ЕТ, права и задължения, активи и пасиви, ЕТ продължава да съществува в правен мир без да извършва дейността, при опит разрешително за водоползване, издадено на ЕТ в 2004 г., да бъде прехвърляно на ООД, Басейновата дирекция прекратява административното производство на основание чл 79 ал.1 т.3 от Закона за водите с мотив, че не е предоставено копие на съдебното решение за заличаване на ЕТ. Нещо съм объркана, защо трябва да заличаваме ЕТ, при положение че то е изкупено с правата,задълженита и със съдержанието
nastq
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Фев 2009, 15:49

Ами защото разрешителното за водоползване не е кофа круши, та да премине автоматично в кюпа "права и задължения" - правете разлика между имуществените и прехвърлими права/задължения и административните разрешения. Без да навлизам в подробности относно производствата по ЗВ, така, както гледам чл. 79 от този закон, прехвърляне на правата и задълженията по разрешителното се допускат само при заличаване на ЕТ, като прехвърлянето става в полза на правоприемника, ако той поиска това. Явно на това се позовава административният орган.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nastq » 10 Фев 2009, 17:58

Правилно ли разбирам, че при това положение изхода е само един - нова процедура по получаване на разрешително вече на името на ООД, а разрешително на ЕТ ще прекрати действието си според срока, за който то е издадено? Подава се нов комплект с документи за нова процедура, самостоятелна и не свързана с вече полученото разрешително на ЕТ?
nastq
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Фев 2009, 18:08

Ако точно описвате фактите - така изглежда. Тъй и тъй са Ви отрязали с прехвърлянето в резултат на правоприемството...
Само че ЕТ-то (като не ще да се заличи) трябва или да се откаже от разрешителното, или да се видят малко технически параметри по водовземането (това е актуалното понятие в ЗВ - преди беше водоползване), за да се прецени дали може да има две разрешителни за водоползване от едно и също съоръжение, нали все пак него като актив ООД-то го е придобило... Изобщо не е като за две думи в нета работата... Няма да Ви посъветвам да се обърнете точно към адвокат, защото материята е повече техническа, но потърсете специалист.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот green » 12 Фев 2009, 19:09

може и да е от полза ей те тва тука

Р Е Ш Е Н И Е
Пазарджик
2008

Номер Година Град
В ИМЕТО НА НАРОДА

Пазарджишки окръжен съд ІІ-ри търговски състав

2008
8-04-14
8-04-14 888888888888888888

на Година

в публично (закрито ) заседание в състав:
КРАСИМИР НЕНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

Секретар :

КРАСИМИР НЕНЧЕВ НЕНЧЕВ

като разгледа докладваното от съдията

137 2008

търговско дело № по описа за

Производството е по чл. 274 и сл. от ГПК във вр. с чл. 25 от Закона за търговския регистър/ЗТР/.
Със заявление образец А1 вх. № 20080612133156/ 12. 06. 2008г. едноличния търговец “Хермес-31С-Благой Спасов “ ,със седалище и адрес на управление на дейността гр.Пазарджик, бул. “ България “ № 54 , собственост и представляван от Благой Любенов Спасов, ЕГН ********** е поискал от длъжностното лице по регистрацията да бъде заличен от търговския регистър , поради прехвърляне предприятието на ЕТ.
На 21. 07. 2008г. длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписване е постановило мотивиран отказ № 20080612133156/ 21. 07. 2008г. за вписване на посоченото в заявлението обстоятелство .
Против отказа е подадена жалба от заявителя Благой Любенов Спасов от гр. Пазарджик,в качеството му на ЕТ“Хермес-31С-Благой Спасов “ гр. Пазарджик .В жалбата се твърди , че отказа е неправилен и незаконосъобразен. Моли съда да постанови решение , с което се отмени отказа и се дадат задължителни указания на длъжностното лице по регистрацията за вписване на поисканото обстоятелство . Не сочи нови доказателства към жалбата .
Пазарджишкият окръжен съд , след като обсъди възраженията в жалбата и като се запозна с приложените от Агенцията по вписване писмени доказателства , счита , че жалбата е процесуално допустима , тъй като :
-изхожда от активно легитимирана страна в процеса ( заявител в производството по вписване пред Агенцията по вписване ) ;
-насочена е против акт , който подлежи на съдебен контрол (чл. 274 ал. І т. 2 от ГПК във вр. .с чл.25 ал.4 от ЗТР) ;
-подадена е в преклузивния 7- дневен срок за обжалване по чл.25 ал.І от ЗТР ( отказа е връчен на заявителя на 16. 08. 2008г. , а жалбата е подадена в Агенцията по вписване на 19. 08. 2008г. ) ;
Разгледана по същество жалбата се явява основателна .
Длъжностното лице по регистрацията е мотивирало отказа си с факта , че към заявлението не представено удостоверение по чл. 5 ал.10 от КСО – основание за отказ по чл. 21 т. 4 от ЗТР във вр. с чл. 24 ал. І от ЗТР ( към заявлението не са приложени всички документи , съгласно изискванията на закона ) . Изводът на длъжностното лице по регистрацията е неправилен ,тъй като не намира опора в закона . В текста на чл. 5 ал. 10 от КСО е предвидено задължението за осигурителите при прекратяване на дейността ( когато прекратяването на дейността се извършва със съдебно решение за заличаване) да представят удостоверение от ТП на НОИ за предаване на разплащателните ведомости и другите трудови документи посочени в текста, като задължително условия за постановяване на решението , само по отношение на осигурителите , които нямат правоприемник . Настоящият казус не е такъв . От приложените към заявлението документи се установява , че предприятието на ЕТ е прехвърлено при условията на чл. 15 от ТЗ . Този правен способ за прехвърляне на предприятие води до универсално правоприемство ( прехвърлянето се осъществява , като съвкупност от права ,задължения и фактически отношения , създадени при осъществяване на търговската дейност ) на прехвърленото търговско предприятие . В този случай разпоредбата на чл. 5 ал. 10 от КСО не е приложима, тъй като осигурителя има правоприемник .Извод за наличието на универсално правоприемство при прехвърляне на търговско предприятие, по реда на чл. 15 от ТЗ може да се направи и от разпоредбата на чл. 16а от ТЗ , където е предвидено отделно управление за срок от 6 месеца на прехвърленото предприятие .
Предвид на гореизложеното и на основание чл. 278 от ГПК във вр. с чл. 25 ал. 4 от ЗТР Пазарджишкия окръжен съд

Р Е Ш И :

ОТМЕНЯВА мотивирания отказ № 20080612133156/ 21. 07. 2008г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписвания гр. Пазарджик ,с който е отказано вписването в търговския регистър на заявеното от ЕТ “Хермес-31С-Благой Спасов “ ,със седалище и адрес на управление на дейността гр.Пазарджик, бул. “ България “ № 54 , собственост и представляван от Благой Любенов Спасов, ЕГН ********** обстоятелство по заличаване вписването на едноличния търговец поради прехвърляне на предприятието , като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН.
ДАВА задължителни указания на длъжностното лице по регистрацията да извърши исканото вписване .

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд гр. Пловдив в 7- дневен срок от съобщението на страните за изготвянето му .

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ :
green
Потребител

Мнениеот alegrina » 13 Фев 2009, 23:14

Прав си Декан... . Огорчена съм... никой не разбра и не оцени чувството ми за хумор. А поста на zoom ме направи много нещастна. Какво лошо има да ликвидираме тоя пуст едноличен търговец...
alegrina
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право