начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ДМА –без документ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДМА –без документ

Мнениеот tu6an » 16 Дек 2010, 09:35

Искам да питам как може да се заприходи закупен павилион от фирма от физическо лице за което нямаме фактура?
tu6an
Младши потребител

Re: ДМА –без документ

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 10:06

Не можете, трябва ви документ за извършен разход, доказващ придобиването на актива.
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 10:56

Договор за покупко-продажба на движима вещ.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tu6an » 16 Дек 2010, 11:01

А трябва ли този договор да е нотариално заврен или не е неодходимо?
tu6an
Младши потребител

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 11:04

Поли ти счетоводител ли си или адвокат, че нещо ти бъркам професията. С договор се заприхождават само стоки на лизинг и в края на лизинговия период пак се изисква фактура.
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 11:13

dessys ,
не ме интересува ти какво работиш, така щото знам, че не си юрист. Ала и да си счети, пак ... ми е все тази.

Договор за покупко- продажба, без участие на нотариус. После се съставя протокол( или както искате го именовайте този първичен счетоводен документ, който замества фактурата) между страните и проблема е уреден.

п.п. Какво, стана на криво, или е по-комплицирано? Не, че се интересувам и от това.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 11:33

А имате ли представа при какви обстоятелства се издава протокол и каква роля играе фактурата в счетоводството (не в правото) при отчитането? Пак повтарям не заблуждавайте човека, въз основа договори и протоколи се заприхождават само стоки на лизинг, но не и за цялата стойност. За нея се изисква задължително фактура.
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 11:40

:roll: ....
Не знам защо не приемете факта, че всяка стопанска операция може да се осчетоводи и че едно ФЛ не може да издаде фактура.
По пътя на логиката в становището изложено тук - с ФЛ сделки няма да сключвате.

Дали ще приемете предложението ми- ваша работа, но то минава през одиторски контрол, мина и през данъчна ревизия, мина и през съдебен- без забележки, така щото е в синхрон и с ЗС.
Аз съм до тук.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Дек 2010, 11:42

dessys написа:А имате ли представа при какви обстоятелства се издава протокол и каква роля играе фактурата в счетоводството (не в правото) при отчитането? Пак повтарям не заблуждавайте човека, въз основа договори и протоколи се заприхождават само стоки на лизинг, но не и за цялата стойност. За нея се изисква задължително фактура.

Много чудно твърдение.Ами ако продавачът не е данъчно задължено лице по ЗДДС ,а обикновен гражданин , каква фактура ще Ви издаде за продажбата.И според вас тогава , Търговци от граждани не могат да купуват вещи , щото последните няма задължение , а и няма как да издадат фактура и търговците не могат да осчетоводят актива.Смесвате сериозно нещата.
Недейте така.... :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 11:53

Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 11:56

dessys написа:Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?

:roll: Еволюция.
Какво стана с шевролета, закупен от ф.л., за която сделка е съставен протокол и не е заприходен във вашето счетоводство?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 12:03

Не еволюция, ами премахване на излишни обяснения. Не е заприходен шевролета, защото е купен кеш от фл ет, за което фактура няма (незнайно за мен защо). Иначе не става нищо...седи си на паркинга...Нещо друго... :roll:
dessys
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Дек 2010, 12:06

dessys написа:Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?

Дори да го е купил от ЕТ , за което няма информация във въпроса , въпросното ЕТ може да не е данъчно задължено лице по смисъла ЗДДС и да не е длъжно да издава данъчна фактура.
Фактурата не е единствения счетоводен документ , нали така?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Дек 2010, 12:07

dessys написа:Не еволюция, ами премахване на излишни обяснения. Не е заприходен шевролета, защото е купен кеш от фл ет, за което фактура няма (незнайно за мен защо). Иначе не става нищо...седи си на паркинга...Нещо друго... :roll:

Фирмата Ви да си изпрати главния счетоводител на някои семинар! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 12:11

REVOLUTION написа: Фирмата Ви да си изпрати главния счетоводител на някои семинар! :lol:

Бих и предложила, но е дъщеря на шефа и ме е страх да не ме лиши от коледни на този етап. :)
dessys
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Дек 2010, 12:12

dessys написа:
REVOLUTION написа: Фирмата Ви да си изпрати главния счетоводител на някои семинар! :lol:

Бих и предложила, но е дъщеря на шефа и ме е страх да не ме лиши от коледни на този етап. :)

:D :D Аааа , тогава со кротце , со благо...
Весели празници!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот dessys » 16 Дек 2010, 12:15

Такава любезност не мога да подмина...Весели празници и на вас господине :D
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 12:38

REVOLUTION написа:

Дори да го е купил от ЕТ , за което няма информация във въпроса , въпросното ЕТ може да не е данъчно задължено лице по смисъла ЗДДС и да не е длъжно да издава данъчна фактура.
Фактурата не е единствения счетоводен документ , нали така?

Така е, но в конкретния случай имаме ли търговец- има задължение да издаде ( повечето имат такива кочани, а най-малкото- касов бон).
Тези, които не са регистрирани по ДДС също издават фактури, нали така( изключението на чл. 113, т.7 ЗДДС). :)

Това е неотносимо към спора, но поне по изложеното смятам, че счетито не бива да ходи на семинар.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 16 Дек 2010, 12:49

Малко допълнение.
Закупуването има правна, счетоводна и данъчна странал Не ги бъркайте.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2010, 12:53

Къде сбърках?
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Търговско право