начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ОСОБЕН ЗАЛОГ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОСОБЕН ЗАЛОГ

Мнениеот vencipanov » 27 Яну 2004, 13:04

ОСОБЕНОСТИ ПРИ ДОГОВОР ЗА ОСОБЕН ЗАЛОГ НА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО
vencipanov
Нов потребител

Re: ОСОБЕН ЗАЛОГ

Мнениеот donna » 27 Яну 2004, 13:33

имате предвид залог на търговско предприятие по ЗОЗ

ДОГОВОРА се сключва в писмена форма с нотариална зоверка на подписите и се вписва 1. в търговския регистър;2.имотния регистър при службата по вписванията към съответния районен съд/когото включва недвижими имоти/;3.Централния регистър по особенните залози по партида на залогодателя
договор по силата собственика на търговско предприятие го залага за обезпечение на свое или чуждо задължение-рредприятието се залага като съвкупност от права задължения и фактически отношения,за сключването му не е необходимо предаване на управлението на заложното ппредприятие или на активите от залогодателя към кредитора.
Залогодател по д-р за особен залог на ТП може да извърши сделка с него или негови активи ,при неизпълнение на договора заложният кредитор може да получи управлението на предприятието вкл. и чрез назначаване на управител и да го продаде като съвкупност или отделни негови елементи получената сума се внася по сметка на депозтаря за извършване на разпределението.
Залога обезпечава вземането на заложния кредитор-главница лихви неустойки
тук има разлика с чл.136 т.4 о ЗЗД
donna
Старши потребител

Мнениеот vencipanov » 27 Яну 2004, 15:11

БЛАГОДАРЯВИ !
СЪЩЕСТВУВА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ПО ТОЗИ РЕД ДА СЕ ЗАЛОЖАТ ДВИЖИМИ ВЕЩИ -МПС ТОВАРНИ ?
vencipanov
Нов потребител

Мнениеот donna » 27 Яну 2004, 15:59

ДА МОЖЕ НЕ СЕ ЗАЛАГАТ САМО КОРАБИ И ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
donna
Старши потребител

Мнениеот lexter » 08 Сеп 2008, 15:34

Добър ден! Имам един въпрос и ще съм благодарен, ако някой се отзове.
Трябваше да впиша особен залог в ЦРОЗ, но ми беше отказано с мотива, че договор за залог на поименни акции от "**" АД не било предмет на ЗОЗ, както и че не можело ФЛ да бъде залогодател, а трябвало да е поне ЕТ...
може ли някой да ми каже дали поименните акции са безналични ценни книжа (във вр с чл.4, ал1, т.1 от ЗОЗ)?

благодаря предварително!
lexter
Потребител

Мнениеот Quicksilver » 08 Сеп 2008, 23:39

Така е, ФЛ не може да бъде залогодател, освен ако ФЛ не попадат в някое от посочените в чл. 3 от Закона за особените залози изключения. Може да го погледнете.
Всички безналични акции са поименни ценни книжа. Работата е там, че наличните също могат да бъдат поименни. Ако акциите, които искате да залагате, са на хартия, значи са налични и естествено не можете да ги вписвате в ЦРОЗ.
Quicksilver
Потребител

Мнениеот lexter » 09 Сеп 2008, 09:21

благодаря за отговора!
сега се сетих, че в България почти не се издават акции в истинския смисъл на думата (на специална хартия и т.н.), а само временни удостоверения (които ако не се лъжа са ЗЗ).
Мисълта ми е, че въпросните поименни акции ще да попадат в хипотезата на 4, ал1, т1 ЗОЗ, а именно "безналични ценни книжа". Оттам чл.18, ал1 ЗОЗ - вписването се извършва в Централен депозитар. Сега трябва да стигна и до реда, по който става това.
Ако някой по-запознат коментира дали мисля в правилна посока, ще съм му благодарен!
lexter
Потребител

Мнениеот sylvie » 09 Сеп 2008, 09:54

здравейте, колеги.

имам следния въпрос във връзка с особения залог върху търговско предприятие: ако 1 ООД учреди особен залог върху цялото си търговско предприятие, като в същото време е едноличен собственик на 1 ЕООД, залогът тежи ли върху дяловете и търговското предприятие на дъщерното дружество или не.
sylvie
Младши потребител

Мнениеот Quicksilver » 10 Сеп 2008, 08:18

Залогът ще обхване само дяловете на ЕООД-то. Търговското предприятие на ЕООД-то не е част от търговското предприятие на ООД-то. Двете дружества са различни правни субекти и всяко от тях притежава собствено имущество. А търговкото предприятие е съвкупността от имуществото + фактическите отношения.
Quicksilver
Потребител

Мнениеот Quicksilver » 10 Сеп 2008, 08:23

lexter написа:сега се сетих, че в България почти не се издават акции в истинския смисъл на думата (на специална хартия и т.н.), а само временни удостоверения (които ако не се лъжа са ЗЗ).
Мисълта ми е, че въпросните поименни акции ще да попадат в хипотезата на 4, ал1, т1 ЗОЗ, а именно "безналични ценни книжа". Оттам чл.18, ал1 ЗОЗ - вписването се извършва в Централен депозитар.

Вижте какво пише на "временното удостоверение". Ако е издадено от АД-то, чиито акции искате да залагате, значи акциите са налични, но все още не са ги напечатали и не можете да ги залагате по реда на ЗОЗ. Просто временното удостоверение ги замества, докато ги напечатат. Ако обаче това "временно удостоверение" е всъщност удостоверение от Централния депозитар АД, е тогава вече се касае за безналични акции.
Quicksilver
Потребител

Мнениеот sylvie » 17 Сеп 2008, 12:58

много благодаря.

аз пък си мисля също, че залог върху дяловете на дъщерното дружество би трябвало да има, но ще бъде непротивопоставим на трети лица, ако не е вписан по партидата на дружеството в търговския регистър. т.е. практически, ако няма вписване в тр, фактът, че залогът обхваща и дяловете няма никакво значение при сделка на разпореждане с тях.
sylvie
Младши потребител

Мнениеот benzingiikata » 24 Фев 2009, 18:47

Сега имам въпрос естествено,когато се прави договор за особен залог ,може ли извън дължимата сума заложния кредитор да уговори лихви,каквито двете страни уговорят и се съгласят-примерно 1% върху цялалата сума,месечно и това се впише в договора,възможно ли е?Ако не е къкъв е начина да се уговорят лихви.
benzingiikata
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2009, 19:12

Препоръчително е да се вписват лихвите - има такава графа в Заявлението в Регистъра.
Изпращайте Заявленията по пощата, не променяйте графите в тях - задължително е да се спазват до милиметър образците, тоест да не правите разместване на линийките и др.
Няма никаква пречка да се уговарят лихви в какъвто и да е размер.
Но имайте предвид, да Ви консултира и някой на живо, така да се каже. По-добре дайте 50 лева на някой адвокат, ако не искате главоболие - Особените залози, са доста трудна материя.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот benzingiikata » 25 Фев 2009, 08:12

Влагодаря ivan_lawyer ,сега естествено ми възниква втория въпрос,и тъйкато бяхте така любезен да ми отговорите,пак ще питам Вас:А възможно ли да се уговорят лихви за забава,както и неустойка при неизпълнение,наред с удоволетворяването на заложния кредитор от имуществото на залогодателя?Благодаря Ви предварително.
benzingiikata
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Фев 2009, 12:36

Всичко може да се уговаря - имайте предвид, че особения залог следва вещта, тоест, преди когато нямаше Регистър на залозите, примерно казано - трябваше да гарираш автомобила на заложната къща или да дадеш ключовете на човека от който си взел парите.
Особения залог е затова особен - продължаваш да си носиш ключовете на колата, ползваш си я. Дори можеш да я продадеш.
Сега, Регистъра отбелязва дори часа и минутата на залога - няма проблем да правиш залог върху залог. Първия е пръв, втория е втори (вече има тънкости при изпълнението - всеки може да насрочи продажба, независимо дали е първи, втори)
Неустойки, всякакви опции - трябва да бъдат вписани в Договора и в Специалното заявление А4, за да имат така наречената публичност.
Самият Договор за залог не се прилага в цялост, а само се записва неговата дата, номер (ако има такъв), страни, условия.
По принцип вътрешните условия на Договора са си валидни - не би имало пречка да се изисква неустойка и лихви, вписани - невписани.
Проблема е, че няма да сте първа по ред - ако колата (камиона) се извъртят няколко пъти, Вие имате ред само за вписаните условия.
Възможни са и корекции във вече вписан залог, добавки, подновявания.
Системата идва от Америка - от САЩ и функционира добре, има и вратички.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот adv_ddddss » 26 Фев 2009, 17:23

Желая да попитам
Ако има вписана искова молба за обявяване на един нотариален акт на нищожен и след това има вписан особен залог върху търговко предприятие в имушеството на което е същия недвижим имот и ако този имот е продаден по реда на ЗОЗ, купувача на недвижимия имот става ли неин собственик.
Имам предвид препратката от ЗОЗ към чл.482 на ГПК, ал.2 или този член се отнася само за движимите вещи при положение, че същият се намира в тази глава
adv_ddddss
Нов потребител

Мнениеот dimlevs » 17 Авг 2009, 13:54

МОЛЯ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФФО,ОТНОСНО: ПРИТЕЖАТЕЛ СЪМ НА ПАТЕНТ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЕ,ИСКАМ ДА ЗАЛОЖА ПАТЕНТА КАТО ЗАЛОГ СРЕЩУ КРЕДИТ,КОЯ БАНКА БИ МИ ОТПУСНАЛА КРЕДИТ СРЕЩУ ТАКЪВ ЗАЛОГ? БЛАГОДАРЯ ВИ!
dimlevs
Нов потребител

Мнениеот alexander_ » 06 Ное 2009, 14:56

Привет,

Имам следния въпрос, а именно: възможно ли е учредяване на особен залог върху търг. предприятие при множество заложни кредитори, примерно двама, които да са в съотношение 40-60%?
Или трябва да се учредят два особени залого - единия върху 40% дружествен дял и един върху 60%?

Благодаря предварително.
ЛЕСНО се галят момите, мъчно се дялкат гредите.

ГРЪМНАЛ слепият, та убил заек, а куцият припнал и го уловил.

ЖИВОТЪТ е стълба: едни се качват, други слизат.
alexander_
Младши потребител

Мнениеот Solomon » 16 Мар 2012, 16:12

Ще бъда благодарен да чуя мнение относно горната тема..и по точно дали залогът на Временно удостоверение/ издадено от дружеството, материализиращо правата и временно заместващо неиздадени все още поименни акции/ се осъществява по правилата на ЗОЗ или може да бъде извършено само с договор за Търговски залог и Заложно джиро, като не е необходимо да се вписва в ЦРОЗ. Съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 от ЗОЗ особен залог може да се извършва единствено върху безналични ценни книжа, обаче чл. 32, ал. 2 ЗОЗ предвижда изключение от това, когато се извършва залог с предаването на книгата и в този случай се прилагат правилата за движима вещ по ЗОЗ. Ако ценната книга е на заповед върху нея се поставя заложно джиро и се предава на заложния кредитор.
Solomon
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Мар 2012, 10:31

Не може да се учредява особен залог върху налични ценни книжа /вкл. и акции/, тъй като те не са сред имуществата, посочени в чл. 4 ЗОЗ, от ЦРОЗ ще Ви откажат такова вписване. Договорът за търговски залог се учредява по реда на чл. 310 ТЗ, където е предвидено, че залогът се учредява с предаване на ценната книга (реален залог), като съгласно чл. 32, ал. 2 ЗОЗ в този случай се прилага правилата на ЗОЗ и изпълнението се извършва по реда на чл. 44 ЗОЗ.
Идеята на особения залог, за разлика от реалния, е да не се предава на кредитора имуществото, което обезпечава задължението, т.е. ако можеше да се учредява особен залог върху акции, то същите не трябваше да се предават на кредитора. Законодателят е преценил (и с право), че при насочване на изпълнението срещу налични акции има голяма опасност залогодателят да не съдейства на кредитора и да не предаде акциите, което прави изпълнението срещу тях практически невъзможно. Мерките за принуда по чл. 35 ЗОЗ са неефективни в този случай.
При безналичните ценни книги този проблем не стои и срещу тях изпълнението е значително по-лесно. При изпълнение по ГПК срещу налични акции например същите следва да се опишат и изземат , което е практически почти невъзможно без съдействие на длъжника. А в някои случаи се касае за доста големи имущества, например при апорт на имоти, срещу които се придобиват акции. Трудно може да се води и Павлов иск в такива случаи (при апорт) и кредиторите пият по една студена вода.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право