начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Включване в състава на ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Включване в състава на ООД

Мнениеот sasuno » 03 Дек 2017, 23:23

Здравейте,
Мой приятел има фирма за продажба на продукти за строителство, ремонт и домашни потреби. Разполага с два магазина. Обсъждали сме да се включа към него - като вече сериозно се замислям :). Фирмата е ООД - в състава са той и баща му. Той притежа 3 др. дяла, а баща му 2 др. дяла и е управител. /Баща му е само про-форма/. Фирмата е основана август 2016г. Проверявъл съм в търговския регистър за обявени акове, но освен дружествения договор не виждам други публикувани /интересувам се по-специално за отчета за 2016г./ Въпросите ми са свързани с това, по какъв начин мога да се предпазя ако реша да работя с него и са следните:
1/ освен в Агенцията по вписванията и НАП, къде още мога да проверя, ако дружеството евентулно има някакви тежести, задължения и др.
2/ възможно ли е да се създадат такива задължения в процеса между подаване на молбата ми за включване в ООД то и приеманато ми.
3/ възможно ли е част от парите, които ще преведа за да участвам, .... регламентирано да се съхраняват в сметка с цел бъдещи развойни действия.
Относно законовата рамка. Докато се запознавах с търговския закон не ми стана яснен въпросът за отговорността. Примерно при капитал от 50лв, и стоки за 20 000 лв, ограничената отговорност само в тези 50 лв ли се включва, или при възникнала ситуация се вкл. и стоките. Има ли възможност да се засегне и личното имущество - пр. при иск за 25 000лв. - ще съм благодарен ако някой ми обясни понятието ограничена отговорност.
Ще се радвам да прочета всякакви мнения.
Благодаря предварително!
sasuno
Нов потребител

Re: Включване в състава на ООД

Мнениеот ivanov_p » 04 Дек 2017, 00:21

Я си сядай на дирника и не се занимавай с неща от които хабер от понятие си нямаш! Ако имаш излишни пари ги изхарчи с леки жени, хазарт и алкохол, а не по глупости.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот sasuno » 04 Дек 2017, 23:00

Здравей,
Благодаря за отговора!
На този етап само се запознавам нормативно с нещата - и питам за нещата, които ми направиха впечатление. Не става дума нито за голяма сума пари нито нищо, така че за алкохол и хазарт има не се притеснявай. :)
Все пак ще се радвам ако получа някакъм конкретен отговор.
sasuno
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 05 Дек 2017, 16:28

sasuno написа:Здравей,
Благодаря за отговора!
На този етап само се запознавам нормативно с нещата - и питам за нещата, които ми направиха впечатление. Не става дума нито за голяма сума пари нито нищо, така че за алкохол и хазарт има не се притеснявай. :)
Все пак ще се радвам ако получа някакъм конкретен отговор.

Най-важните отговори на въпросите, които търсите, са в търговския регистър. Не в НАП.
Не, Вие лично не носите никаква отговорност с личното си имущество за задължения на дружеството. Можете да изгорите с това, което сте "внесли" в него (пари, имущество).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот sasuno » 05 Дек 2017, 23:18

Здравейте,
Благодаря Ви за отговора!
sasuno
Нов потребител

Назад към Търговско право