начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Продажба на част от дял на ЕООД на чужденец?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на част от дял на ЕООД на чужденец?

Мнениеот profa » 14 Яну 2014, 03:18

Имам регистрирано ЕООД с капитал 10лв. разпределени в 10 дяла по 1лв. Искам да продам 25% от моите дялове на друго физ. лице. Въпросите ми са следните:
- възможно ли е да му продам 2,5 дяла по 1лв. или 2,50лв от капитала на дружеството или трябва дялът да бъде цял, т.е възможно ли е в тази ситуация да му продам половината от единия дял?
- ако лицето на което ще продавам 25% от дружеството е чужденец има ли някакви особености при продажбата, имам предвид това, че няма лична карта и ЕГН. Как ще го запиша в заявлението А4, договорът за продажба и другите документи?
profa
Нов потребител

Re: Продажба на част от дял на ЕООД на чужденец?

Мнениеот neutralen » 14 Яну 2014, 10:25

Според разпоредбите на ТЗ, едно ООД има толкова дяла, колкото е броя на съдружниците, т.е. всеки съдружник има само 1(Един) дял от капитала.Дяловете на отделните съдружници могат да бъдат различни по размер и се изразяват в % от капитала. При ЕООД капитала не е разделен на дялове, тъй като 100 % е собственост на едно лице. Като едноличен собственик, следва да вземете решение за приемане на съдружник на когото да продадете дял равен на 25% от дружеството и т.н.
neutralen
Активен потребител

Назад към Търговско право