начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Трябва ли печат на фирма върху договор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли печат на фирма върху договор

Мнениеот chinchilla » 21 Ное 2013, 16:40

Питането ми е , когато се парви договор между фирма и потребител ( интернет и ТВ )
Върху договора сключен между двете страни - фирмата доставчик и потребителя, трябва ли да има задължително печат на фирмата? Или подписите от двете страни удостоверяват , че въпросния е сключен правомерно.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Трябва ли печат на фирма върху договор

Мнениеот borovinka » 21 Ное 2013, 16:43

В практиката е прието, че печат (щемпел) не е задължителен елемент, за да е валидно сключен договорът. Достатъчно е да е подписан от страните (в случая с фирмата - от надлеждно упълномощен неин представител, който може да сключва договори).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот havga » 21 Ное 2013, 16:46

Не е задължителен. Това е отживелица, която обаче по силата на обичая си е останала и се практикува в България. Никъде в законодателството не съм срещнала текстове уреждащи печатите на фирмите. Да не говорим, че вече всеки може да си направи печат на каквото пожелае.
В чужбина печата рядко присъства в търговията.
Ако договорът е подписан от упълномощено лице той си е валиден и без да е подпечатан.
havga
Младши потребител

Мнениеот havga » 21 Ное 2013, 16:50

Само да добавя за упълномощеното лице.
В търговския оборот важи правилото, че дори лицето подписало договора да не е упълномощено, ако търговецът който е, изрично не се противопоставил след като е узнал за договора приема договора и той е валиден. Това важи особено за големите доставчици. Там рядко се подписва прокурист или управител, а обикновени търговски пълномощници, които често нямат писмено пълномощно или длъжностна характеристика.
havga
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 21 Ное 2013, 18:00

Благодаря за отговорите. Въпросът беше породен от това, че аз - в лицето на фирмата сключвам договор с лице - потребител, което се оказва адвокат. Според нея, това бил невалиден договор , след като нямало печат на фирмата, но понеже видиш ли, тя ни е клиент от 6 години, нямало да прави проблеми, просто искала да ни ограмоти малко.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот borovinka » 21 Ное 2013, 18:06

Кажи й на колежката да не се напъва чак толкова - в някои случаи не е нужно :wink: .
Иначе, ако има фирмата печат, не е грешно да си го слага под договорите (не, че е проблем и да го няма).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 21 Ное 2013, 18:12

borovinka написа:Кажи й на колежката да не се напъва чак толкова - в някои случаи не е нужно :wink: .
Иначе, ако има фирмата печат, не е грешно да си го слага под договорите (не, че е проблем и да го няма).

Защо колежката, аз говоря от свое име :) Струва ми се, че знаеш защо зададох въпроса си.
Печата не стои при нас, затова не се и полага под договорните отношения .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот kleines » 21 Ное 2013, 19:00

Кажи на колежката да си скъса дипломата или да я използва за санитарно-хигиенни нужди :lol:
kleines
Потребител

Мнениеот chinchilla » 21 Ное 2013, 19:05

Оооо Боже, под " колежка " мислех - моя. А то било Ваша.... юрист. Сори, за неразбирането.
За късането на диплома, не съм присъствал, но и не е възпитано да я карам да го прави. Дойде ли при мен, ще я попитам за обосновка, да цитира член от закон , в противен случай , културно ще я накарам да си .....ходи на ... вилата.
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Търговско право