начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на договор за наем

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на договор за наем

Мнениеот rammsteing » 15 Май 2013, 18:31

Здравейте,
пиша Ви със следния проблем:
През май 2009год. имам сключен договор за наем за магазин, в договора е написано че НАЕМАТЕЛЯ заплаща на НАЕМОДАТЕЛЯ всички разходи по имота(вода, ток, телефон, газ, смет и др.) след издаване на фактура.
За улеснение аз прехвърлих партидата за ток на фирмата НАЕМАТЕЛ и съм ги плащала в срокове, водата също е плащана.
В издадените фактури за 2009г., 2010г., 2011г., 2012г. НАЕМОДАТЕЛЯ не ми е фактурирал(издавал фактура) такса смет.
До този момент отказва да ни издаде фактурите за платения наем за 01.2013г, 02.2013г. и 03.2013г., отказва да ни предаде и Анексите за намаляване на наема.
През месец февруари му се обадих че ще освободя обекта и да подпишем нужната документация с уговорката, че ще ползваме обекта до 31,03,2013г.
До този момент НАЕМОДАТЕЛЯ не ни е подписал предизвестието за прекратяване на договора и не е изготвил нужната документация под претекст че трябва да му заплатим такса смет за минали години заедно с начислените лихви.
Аз отказвам да заплатя тези суми при положение че те не са фактурирани и не е спазена точката по договора.
При така поставените обстоятелства договора не е прекратен, а ние сме предали ключовете и обекта още през месец април, но без да е изготвил НАЕМОДАТЕЛЯ приемо-предавателен протокол.
Как да постъпя при така създалата се ситуация?
Благодаря за отделеното време и внимание.
rammsteing
Нов потребител

Re: Прекратяване на договор за наем

Мнениеот nmitova » 16 Май 2013, 14:26

Здравейте,

В подобни случай най-добре е да изпратите нотариална покана до наемодателя Ви, с която да го поканите на определена дата, час и при определен нотариус, да се яви, за да прекратите договора за наем, както и да предаде съответните фактури и останалите документи.
nmitova
Потребител

Re: Прекратяване на договор за наем

Мнениеот rts » 18 Май 2013, 11:32

Прочетете си внимантелно договора и вижте ВИЕ дали имате основание едностранно да го прекратите, и ако последиците не са притеснителни за Вас - действайте (най-добре с адвокат).
rts
Активен потребител

Назад към Търговско право