начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как се определя обезщетението

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се определя обезщетението

Мнениеот jab4eto » 11 Май 2013, 19:50

Как се определя обезщетението в едно дело.
Защо като чета в нета на запад за най елементарни дела големи компании са осъждат да изплащат на ищеца по десетки и стотици хиляди евро...а тук в БГ за подобни дела се присъждат някакви смешни суми.
Случаят с мен е че осъдих на първа инстанция един мобилен оператор който ми беше начислил и объркал една фактура с 47 лв. и съдията отсъди оператора да ми възстанови тези 47 лв. плюс разходите по делото. На втора инстанция присъдата беше потвърдена и оператора се отказа да обжалва нагоре и ми възстанови сумата и разходите.
Сега се питам ако бях поискал някаква голяма сума за обезщетение дали щеше да се развие така делото.
Още в началото адвокатката ми каза че няма смисъл да искам голямо обезщетение защото нищо няма да съм получил тук в България.
jab4eto
Младши потребител

Re: Как се определя обезщетението

Мнениеот TheOldMan » 11 Май 2013, 21:59

Въпрос на доказване е какви материални и нематериални щети ви е нанесла тази грешка. Не можете да настоявате да ви се плати "обезщетение" от 1 000 лева (примерно) защото някой си е допуснал счетоводна грешка. Какво ще претендирате да компенсира това обезщетение? Страдания, уронване на престижа и доброто име, здравослвни растройства?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Май 2013, 22:00

jab4eto написа:....................................................
Сега се питам ако бях поискал някаква голяма сума за обезщетение дали щеше да се развие така делото.
Още в началото адвокатката ми каза че няма смисъл да искам голямо обезщетение защото нищо няма да съм получил тук в България.

Най-напред трябва Вие и адвокатът Ви да помислите дали мобилния оператор Ви дължи някакво обезщетение и за какво Ви го дължи. След това да поамислите как да докажете че наистина Ви го дължи, а това хич не е проста работа!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jab4eto » 12 Май 2013, 09:27

julyanvonemona написа:
jab4eto написа:....................................................

Най-напред трябва Вие и адвокатът Ви да помислите дали мобилния оператор Ви дължи някакво обезщетение и за какво Ви го дължи. След това да поамислите как да докажете че наистина Ви го дължи, а това хич не е проста работа!

Ами ние вече спечелихме делото...всичко приключи. Просто ми беше интересно защо в БГ не може да се иска голямо обезщетение от такива корпорации както са мобилните, защо на запад може а тук не.
Защото ако бях осъдил оператора за 200 - 300 хиляди лв. той щеше да си оправи системата та друг път да не се допуска такава грешка...а сега след като ми изплати тези смешни 47 лв. аз се съмнявам че е правил опит да се реши моят проблем и друг път да няма такива дела срещу тях. Тези 47 лв. оператора е изкарал за това време за което аз пиша поста...и му е по изгодно и друг път да плати такова смешно обезщетение от колкото да вложи няколко хиляди лева за да си оправи системата.
jab4eto
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Май 2013, 21:20

Явно не сте разбрал за какво говоря. Обезщтението се дава заради щети от вреди нанесени Ви от мобилният оператор. Очевидно Вие сте доказали вреди за 47 лева и толкова Ви е определил съда. В същност само Вие и адвокатът ви знаете какъв иск сте отправили. А!
......Защото ако бях осъдил оператора за 200 - 300 хиляди лв. той щеше да си оправи системата та друг път да не се допуска такава грешка...а сега след като ми изплати тези смешни 47 лв. аз се съмнявам че е правил опит да се реши моят проблем и друг път да няма такива дела срещу тях. Тези 47 лв. оператора е изкарал за това време за което аз пиша поста...и му е по изгодно и друг път да плати такова смешно обезщетение от колкото да вложи няколко хиляди лева за да си оправи системата.
са апостолски блянове
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Търговско право