начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Права над домейн

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права над домейн

Мнениеот barakuda28 » 17 Авг 2012, 19:29

Здравейте,

Казусът е леко технологичен, надявам се да помогнете.
Имам регистриран домейн в ".BG" областта. Регистриран е без основание.
Да приемем, че домейнът е "obuvki.bg". Доколкото ме светнаха наскоро, ако някой си регистрира фирма "Обувки ООД" например, има право да придобие моя домейн. Първи въпрос - това вярно ли е? Втори въпрос - по съдебен път ли става това?

Също така живо ме интересува ако някой си регистрира подобна фирма и започне да претендира, че домейна му принадлежи, мога ли аз (като собственик на този домейн) да стартирам процедура по откриване на фирма (трети въпрос - какво трябва да съдържа името на фирмата, за да бъде асоциирана с даден домейн?), или каквито и да е други действия, с цел да си запазя домейна? (четвърти въпрос)

Много ще съм благодарен на отговори :)
barakuda28
Младши потребител

Re: Права над домейн

Мнениеот tokvil » 23 Авг 2012, 11:46

Отговорите на повечето ви въпроси се съдържат в Общите условия на РЕГИСТЪР.БГ. Като цяло не са ви излъгали. Регистрираните без основание и без представени документи домейн имена в областта .бг са с режим "незащитени" и са такива до изтичане на пет години от момента на регистрирането им.
В случай, че друг заяви регистрирането на вашето домейн име се поражда спор, който подлежи на арбитриране. Спорът се решава от Арбитражна комисия, назначена от Регистър.бг, която проверява какви са правата върху заявените домейн имена въз основа на това дали и какви доказателства са представени за това. Правата могат да се онсовават на личното име на заявителя, на съвпадащо с име на фирма на регистрирано търговско дружество или ЮЛНЦ, на търговска марка, географско означение, франчайзингов договор и др. Ако е налице конкуренция на права въз основа на различни от изброените основания се взима предвид хронологията на придобиването им.
Регистрирането на търговско дружество е вече сравнително евтино и постижимо, доколкото сайтът ви има комерсиална насока и заслужава да се помисли за това. Възможност е да регистрирате и марка. Режимът на .com, .net и т.н. области е далеч по-облекчен в тази насока.
tokvil
Младши потребител

Мнениеот barakuda28 » 23 Авг 2012, 19:55

Благодаря за отговора!
С търговска насоченост е домейна, но на този етап дейността не би могла да издържа фирма и поради тази причина да попитам още веднъж:
Ако фирма предяви искане за придобиване на домейна, аз от моя страна мога ли да направя нещо, с което на 100% да си го запазя (например като стартиране на процедура по откриване на фирма или нещо подобно)?
barakuda28
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 24 Авг 2012, 13:08

В този свят 100% е сигурно само едно - че всички ще умрем някой ден ... /макар, че и това не е съвсем сигурно - кой знае какво може да ни предложи медицината в бъдеще/ ...

Сигурен ли сте на 100%, че отговорът, който получавате тук е правилен на 100%? ;)
Правото не е математика или програмиране /макар, че и там би трябвало да е възможно да има някакви аномалии ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот barakuda28 » 24 Авг 2012, 14:36

Не залитайте в тази насока, моля ви.
Интересува ме от правна гледна точка дали мога да предприема действие, чрез което фирмата, искаща домейна, да не може да го получи?
barakuda28
Младши потребител

Мнениеот tokvil » 24 Авг 2012, 16:02

За мен нямате такава възможност. Правилата и на ICANN, и на РЕГИСТЪР.БГ са създадени с цел да бранят установени и защитими от правовия ред права върху имена. Ако се появи заявител, чието лично име е регистрирано от вас като домейн, той ще има привилегията да ви го отнеме и ако питате мен, така и трябва да бъде. По същия начин ако регстрираното от вас домейн име накърнява нечие право на фирма или на търговска марка, очаквано ще се предпочетат интересите на правоимащия. Срещу това вие няма какво да направите на 100% освен, както вече ви казах, да регистрирате фирма, марка и т.н. или пък.... да се прекръстите. Но и тогава, както вече inspectora каза, нямате 100% гаранция за нищо. Такава гаранция нямате и за правотата на моето мнение ;)
tokvil
Младши потребител

Мнениеот barakuda28 » 24 Авг 2012, 16:37

И все пак - ако тогава стартирам откриване на фирма, аз и предявилата искане фирма ще имаме еднакви права върху този домейн. Реално фирма се открива за месец-два. До старта на евентуално дело и аз ще имам фирма с име, което да се припокрива с домейна. Как се решава при кой трябва да отиде?
barakuda28
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 24 Авг 2012, 17:44

barakuda28 написа:И все пак - ако тогава стартирам откриване на фирма, аз и предявилата искане фирма ще имаме еднакви права върху този домейн. Реално фирма се открива за месец-два. До старта на евентуално дело и аз ще имам фирма с име, което да се припокрива с домейна. Как се решава при кой трябва да отиде?

Ха-ха, то ако можело да се отговори с едно изречение как се решава този казус, тогава какъв би бил смисълът от дългогодишното обучение по право, както и непрекъснатото четене след завършването ...
Как да Ви го кажа по-ясно, за да го разберете - това не е математика :idea:

Въпросче: Знаете ли как точно ще стане номерът да си регистрирате "фирма с име" /в кавички е, защото не е правно прецизно, но го пиша така, за да разберете въпроса/, което вече е име на по-рано регистрирана фирма? ;) ... упс :oops: ... А с подобно име? - Би могло, но дали то ще е същото като домейна? Но пък има хиляди други обстоятелства, които могат да наклонят везните в едната или в другата посока ...

Бизнесът е риск, приятелю ... Никой уважаващ себе си юрист не може да "гарантира на 100%" каквото и да било ... Няма два еднакви казуса в правото, тъй че каквото и да напишем тук ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право