начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Търговска дейност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговска дейност

Мнениеот z_hristova » 01 Мар 2012, 15:39

Здравейте,

Блокът ми има два входа - единият е преграден на отделно помещение /не е авариен изход/. В момента ремонтирам това помещение, с цел да отворя шивашко ателие. Нямам договор - домоуправителят е такъв от 25 години и се слави с уважението и доверието на всички във входа -- той каза, че може да сключим договор и 'по-натам'. Тъй като е и семеен приятел, разчитах на неговата коректност.

Вчера една приятелка ме попита, дали трябва да сменя статута на помещението на 'шивашко ателие'. Днес попитах домоуправителя какъв е статута на помещението и той ми каза следното: 'Помещението не фигурира като отделно такова, а като вход на блока.'. Тоест, трябва да бъде узаконено като търговски обект - нещо, което вярвах, че е отдавна направено, тъй като това помещение имаше до скоро други наематели.

Фирмата ми е регистрирана със седалище в апартамента на моите родители в същия блок, където в момента живея. Въпросът ми е следният: Възможно ли е да извършвам търговска дейност по следният начин - офисът на фирмата ми е горе в апартамента, а долу в това помещение просто шия - като производствена дейност?

Моля, ако може да ме посъветвате, какво бих могла да направя?
z_hristova
Нов потребител

Re: Търговска дейност

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 16:35

Така погледнато, предназначението на апартаментът на родителите Ви е за живеене, а не за обществено обслужване (офис).
Мога да Ви разкажа как да се смени статутът на "частта от входа", и колко панталона трябва да ушиете, за да покриете разходите за това.
Но най-лошо е, ако се установи, че работите без касов апарат. А такъв би могло да регистрирате на адреса на родителите Ви.
При всички случаи е добре да запознаете със случая адвокат, който от една страна да Ви посъветва какъв договор Ви е необходим, и от друга - да разчитате на него , ако възникнат проблеми от каквото и да е естество в последствие.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот z_hristova » 01 Мар 2012, 23:20

Благодаря Ви много.

Консултирах се с архитект и счетоводител.

Приятна вечер.
z_hristova
Нов потребител

Мнениеот monz67 » 05 Мар 2012, 18:28

Щом сте се консултирали със счетоводител, значи работата е "опечена".
monz67
Младши потребител

Назад към Търговско право