начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за съвет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет

Мнениеот georgievapetya » 07 Фев 2012, 20:48

Здравейте ,
занимавам се с ръчно изработени бижута, сватбени аксесоари, дрехи и т.н., но сега мисля да се отделя и да поема по собствен път единствено в интернет пространството.
Въпросът ми към всички вас е да регистрирам ли фирма или има начин да съм самоосигуряващо се лице и има ли въобще начин за второто.
А ако вашият съвет е да регистрирам фирма , мислите ли че ЕООД е подходящ вариант. Насочила съм се към него именно заради това,че ще отговарям само и единствено с парите на фирмата.
Последният въпрос, които имам към Вас е ако регистрирам ЕООД , мога ли да съм единственият служител в нея , тоест да работя като улравител и работник едновременно .

Благодаря ви за вниманието,
Петя
georgievapetya
Нов потребител

Re: Моля за съвет

Мнениеот REVOLUTION » 07 Фев 2012, 22:18

Според мен най-удачно е да си регистрирате ЕООД.
Възможно да се осигурявате като самоосигуряващо се лице.Да може едновременно да сте управител и да полагате личен труд в нея.

Ангажирайте юрист да оправи документите.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 07 Фев 2012, 22:21

georgievapetya написа:Здравейте ,
занимавам се с ръчно изработени бижута, сватбени аксесоари, дрехи и т.н., но сега мисля да се отделя и да поема по собствен път единствено в интернет пространството.
Въпросът ми към всички вас е да регистрирам ли фирма или има начин да съм самоосигуряващо се лице и има ли въобще начин за второто.
А ако вашият съвет е да регистрирам фирма , мислите ли че ЕООД е подходящ вариант. Насочила съм се към него именно заради това,че ще отговарям само и единствено с парите на фирмата.
Последният въпрос, които имам към Вас е ако регистрирам ЕООД , мога ли да съм единственият служител в нея , тоест да работя като улравител и работник едновременно .

Благодаря ви за вниманието,
Петя

Търговията в интернет не се различва от обикновената. Трябва да имате фирма, касов апарат и да издавате фактури, ако искате висичко да ви е наред. Можете да избирате м/у ЕТ и ЕООД. В двата случая може да се самоосигурявате /130 лв. на месец/, тъй като няма законова пречка Управителят да не се осигурява по договор за управление, а като самоосигуряващо се лице /стига да е съдружник-както е при ЕООД/.
Разликата м/у ЕТ и ЕООД ще е в данъците, които ще плащате и в това, че при ЕООД не отговаряте с личното си имущество.

Ако регистрирате ЕООД може да сте си само Вие - не е задължително да има персонал.

Консултирайте се със счетоводител, относно осигуряването - срокове, размери и т.н. В зависимост от оборота ще ви се обеснят тънкостите - дали по ДДС, дали не и т.н.
Консултирайте се с адвокат, относно вида на фирмата и регистрацията и.

Успех!

п.п. Революционера ме е изпреварил :)
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот georgievapetya » 07 Фев 2012, 22:49

Благодаря Ви много за съветите :))
georgievapetya
Нов потребител

Мнениеот veda-accounting » 09 Фев 2012, 16:33

Здравейте,

Моля, включете си личните съобщения.
Аватар
veda-accounting
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Фев 2012, 19:20

veda-accounting написа:Здравейте,

Моля, включете си личните съобщения.

Включих си ги. Ще ми направите ли оферта и на мен?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право