Здравейте колеги,
Моля за мнението ви по следния казус: Имам едно ООД със завършила ликвидация /срокът беше до началото на септември/. Междувременно обаче се оказа, че дружеството има задължения към НАП в размер на около 600 лева, които никой от двамата съдружници не искаше да плати /те не се разбират много добре/. И така, дружеството остана на изчакване - в търговския регистър е със статус "в ликвидация", но не можем да го заличим заради тези задължения. И така до днес, когато ми се обади единият съдружник, за да ми каже, че е намерил някакъв негов човек, който е готов да закупи всички дялове и да стане ЕС. Въпросът ми е, може ли сега двамата съдружници да вземат решение за продължаване дейността на дружеството и съответно за продажбата на дялове и впоследствие да се изпълни цялата процедура по продажбата? Уточнявам, че в срока на ликвидацията нямаше никаква подялба на имущество, защото просто такова няма.
Благодаря на всички отзовали се.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на дружество в ликвидация?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на дружество в ликвидация?
michoni написа:Здравейте колеги,
Моля за мнението ви по следния казус: Имам едно ООД със завършила ликвидация /срокът беше до началото на септември/. Междувременно обаче се оказа, че дружеството има задължения към НАП в размер на около 600 лева, които никой от двамата съдружници не искаше да плати /те не се разбират много добре/. И така, дружеството остана на изчакване - в търговския регистър е със статус "в ликвидация", но не можем да го заличим заради тези задължения. И така до днес, когато ми се обади единият съдружник, за да ми каже, че е намерил някакъв негов човек, който е готов да закупи всички дялове и да стане ЕС. Въпросът ми е, може ли сега двамата съдружници да вземат решение за продължаване дейността на дружеството и съответно за продажбата на дялове и впоследствие да се изпълни цялата процедура по продажбата? Уточнявам, че в срока на ликвидацията нямаше никаква подялба на имущество, защото просто такова няма.
Благодаря на всички отзовали се.
Няма пречка да се направи. Само, че процедурата няма ли да им излезе по-скъпа от 600 лв? Според мен - да.
Освен, ако задълженията не са 600 лв
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Благодаря, DEKAH. Само не можах да разбера защо мислиш, че процедурата ще им излезе по-скъпо?
- michoni
- Потребител
michoni написа:Благодаря, DEKAH. Само не можах да разбера защо мислиш, че процедурата ще им излезе по-скъпо?
Защото, ако се прави от адвокат, само по тарифа /минимална/, хонорарите ще са около 300 лв. Ще има такси за ТР, нотариални такси за заверка на договор, спесимен и т.н., междувременно ще трябва да се обяви и отчета за 2010 г. Става една... дълга и мъчна.
Не вярвам, че човекът, който ще придобие дяловете и ще стане ЕСК ще го направи без пари. Никаква логика няма в това. Няма нормален човек, който вместо да си направи нова фирма за 500 лв, да купи някаква със 600 лв задължения + бъдещи и евентуално неизвестни разходи и претенции.
Всичко е възможно според конкретния случай.
-
Да, така е, ще има доста разходи по прехвърлянето. Само че явно съдружникът, който предлага този вариант, си има някакви по-специални отношения с евентуалния купувач и са се разбрали между тях си. За мене беше важен въпросът дали може да се направи продажба на дялове от дружество в ликвидация.
Благодаря пак за включването и лек ден ти пожелавам!
- michoni
- Потребител
michoni написа:Да, така е, ще има доста разходи по прехвърлянето. Само че явно съдружникът, който предлага този вариант, си има някакви по-специални отношения с евентуалния купувач и са се разбрали между тях си. За мене беше важен въпросът дали може да се направи продажба на дялове от дружество в ликвидация.
Считам, че преди да се пристъпи към прехвърляне на дялове, следва да се направи процедурата по чл. 274 от ТЗ.
Само да вметна, че при такова решение, следва да се освободи ликвидатора от длъжност и евентуално от отговорност, както и да се назначи управител.
-
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|