начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Нов акционер

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нов акционер

Мнениеот silval » 15 Дек 2011, 15:47

Здравейте,
дружеството, в което работя е АД и за да имам гаранция е най-добре да стана акционер. Проблемът е, че самото то не пуска емисии на акции и единствано бих могъл с нещо иновационно. Как става и може ли?
silval
Младши потребител

Re: Нов акционер

Мнениеот ykovachev » 15 Дек 2011, 15:51

Кхъ-кхъ.... Гаранция за какво точно?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот silval » 15 Дек 2011, 16:05

Е, как?
Гаранция, че за положените старания ще имам възнаграждение.
Моля за отговор.
silval
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Дек 2011, 16:14

Е, как, ама не така.
Акциите Ви дават право на глас в Общото събрание на акционерите. Вижте ТЗ - там пише с какво се занимава това Общо събрание и в този кръг на правомощия не влиза нито сключването на договори (включително трудови и граждански с физически лица), нито определянето на възнагражденията им. Гарантирани дивиденти по обикновените акции също няма (предполагам, че дружеството не е емитирало привилегировани акции с гарантиран дивидент).
Ако искате гаранции (и пак зависи от предвиденото в устава мнозинство), намерете начин да придобиете малко над 50 % от акциите. Така би трябвало да можете да се самоназначавате за член на Съвета на директорите (пак предполагам, но сигурно АД-то е с едностепенна система на управление) и да си самоопределяте възнаграждение като член на този съвет.
Теоретично можете да апортирате "нещо иновационно" (стига обаче да отговаря на определени условия, най-общо - да има прехвърлимо имуществено право), ама за тая работа трябва сегашните акционери да го гласуват на Общо събрание. Егати омагьосания кръг, а? :mrgreen:
Ето защо въпросът ми никак, ама никак не беше случаен. Защото съм наясно, че въобще не вървите в правилната посока на защита на правата си.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот silval » 15 Дек 2011, 16:47

И как да тръгна в правилна посока на защита на правата си?
Благодаря за предходния отговор!
silval
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Дек 2011, 17:21

И аз това се питам и все не мога да измисля гаранция "по принцип" за хонорарите си като адвокат, особено като тръгне да ми фалира дружество, което представлявам по имотен спор насред инстанциите в процеса (например). Все имам да вземам и все остава по нещо несъбрано. :D
При Вас положението е сходно - гаранция "по принцип" няма. Ако видите, че се скофтва работата с плащането - действате овреме, бягате законосъобразно от работа, на която не Ви плащат и шамаросвате АД-то със съответните искови претенции. Такъв е отговорът "по принцип". В зависимост от конкретната ситуация може да се действа по различен начин.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот silval » 15 Дек 2011, 18:12

Много ти благодаря!
Не е такъв случая, но май трябва да се консултирам с теб, като направя по-подробно обяснение на нещата.
Как ще се намерим? : )
silval
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Дек 2011, 18:19

Включи си личните съобщения, като за начало.
Щом съм се хванал да ти отговарям във форума, значи идеята ми е била да не те привличам като клиент. Такива са ограниченията на занаята :D
Кажи откъде си, за да те насоча към подходящ колега, или ако не мога аз, друг от колегите да го направи.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот silval » 15 Дек 2011, 18:27

Аз ти писах лично.
Ти видя ли?
silval
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Дек 2011, 18:46

Видях, ама ти не виждаш какво съм ти написал тука. Как да ти отговоря, като не са ти включени личните съобщения?
За останалото - прочети по-внимателно предишния ми пост :D
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот silval » 16 Дек 2011, 11:55

Благодаря ти!
silval
Младши потребител

Назад към Търговско право