Здравейте, почина съдружникът в моето СД. Следва да го ликвидирам, което отлагах от много време, а сега вече е наложително, така или иначе.
Може ли да ми кажете дали насоката, в която съм тръгнал е правилна... Знам, че най-добре е да се наеме адвокат, но в момента нямам такава възможност.
1. Подавам уведомление до НАП за намерението си да ликвидирам фирмата чрез Агенция по вписванията.
2. От НАП ми издават удостоверение, че съм ги уведомил.
3. Изкарвам препис от смъртния акт от кметството.
4. Подготвям всички необходими документи за Агенцията /тези, които видях в сайта на ТР в досието на фирма с аналогичен случай/; съответно мога да си стана ликвидатор сам на фирмата и не е необходимо да ползвам адвокатски услуги?
5. Внасям 135 лв в Агенцията.
6. Подавам документите и чакам?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Починал съдружник в СД - как протича самата ликвидация?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Починал съдружник в СД - как протича самата ликвидация?
Също така имате задължение да уведомите и НОИ. Те ще Ви направят ревизия дали сте предали разплащателните си ведомости /ако сте имали такива/ и трябва да ви издадат удостоверение, че нямате задължения към тях. Такова удостоверение трябва да получите и от НАП. Междувременно трябва да сте подали всички ГФО-та. Необходимо е да обявите покана в ТР за кредиторите и най-малко 6 месеца трябва да изчакате. След което изготвяте отчет на ликвидатора, баланс към датата на приключване на ликвидацията и пояснителен доклад на ликвидатора. Подавате ги заедно със заявлението за заличаване.
Процедурата не е много проста и можете да сгрешите на всяка една стъпка. Препоръчвам да се обърнете към специалист. Ако не Ви притискат срокове, съветвам Ви все пак, ако нямате възможност да се обърнете към адвокат, да започнете ликвидацията от следващата година, когато за служителите на ТР ще възникне задължението да Ви уведомят, ако сте сгрешили нещо в документите, а не да постановяват направо отказ.
Успех!
Процедурата не е много проста и можете да сгрешите на всяка една стъпка. Препоръчвам да се обърнете към специалист. Ако не Ви притискат срокове, съветвам Ви все пак, ако нямате възможност да се обърнете към адвокат, да започнете ликвидацията от следващата година, когато за служителите на ТР ще възникне задължението да Ви уведомят, ако сте сгрешили нещо в документите, а не да постановяват направо отказ.
Успех!
- vkirilova
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|