Здравейте,
колеги бъдещи и настоящи юристи!
Казуса е следния: През 2009 година се случва ПТП с участието на два автомобила. Единият от автомобилите /този на потърпевшия/ е със сключена Застраховка Гражданска отговорност /както и Застраховка автокаско в чуждестранна застрахователна компания/, а другият /виновният/ без каквато и да била застраховка. След ПТП-то на виновния се съставя акт, а на потърпевшия протокол. След 2 години виновника за ПТП, получава призовка, че срещу него е заведео търговско дело от застрахователната компания на потърпевшия /с представител в България - българска застрахователна компания/, с искова молба в размер на 48 743 лв. /покриване ремонта на потърпевшия автомобил/.
Има ли ответника правни основания за защита? Какви? Защо?
Моят личен въпрос е: Имаме ли право да си направим застраховка Автокаско в чуждестранни компании, при положение, че колата е регистрирана в България? Очевидно е по-сигурно.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Засраховка Автокаско?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Засраховка Автокаско?
Естествено, че имаме право да си направим автокаско в чужда застрахователна компания. За правните основания за защита- ами сложна работа според мен. Регреса е уреден в чл. 213 КЗ. Там пише че встъпва в правата до размера, който е платил и обичайните разноски. При положение че има намесена друга застрахователна компания обърнете внимание на легитимацията им да предявят иска. Вижте дали са носители на правото и т.н. Може да излезе нещо което са пропуснали. Обърнете внимание и на това дали имат изрядни документи за плащането - преводни нареждания (с подписи и печати, основанията записани в тях) фатури, възлагателни писма, ако е ползван доверен сервиз. Ако колата е била обявена за тотална щета вижте дали е снета от отчет, и т.н.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Няма да е тотална щетата, а вероятно е някое скъпо возило- от там този размер на иска.
Единственото сигурно нещо, което мога да ви подскажа е, че не дължите лихва от дата на плащане, или на деликта, а от дата на завеждане на иска ако не са го уведомили за доброволно уреждане на отношенията.
Което ме подсети, че вашият клиент трябва да страда от амнезия, защото честа практика е да изпращат писма застрахователните компании и да търсят извънсъдебно решение на проблема.
По отношение претендирания размер на главницата- въпрос на доказване. Сигурно е, че ще има оценъчна експертиза, ако не се спогодите или не признаете иска.
Единственото сигурно нещо, което мога да ви подскажа е, че не дължите лихва от дата на плащане, или на деликта, а от дата на завеждане на иска ако не са го уведомили за доброволно уреждане на отношенията.
Което ме подсети, че вашият клиент трябва да страда от амнезия, защото честа практика е да изпращат писма застрахователните компании и да търсят извънсъдебно решение на проблема.
По отношение претендирания размер на главницата- въпрос на доказване. Сигурно е, че ще има оценъчна експертиза, ако не се спогодите или не признаете иска.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за отговорите!
Не съм завършил все още, но ми попадна този случей и се запитах има ли някъква съзможност за защита. Става съпрос найстина за нов автомобил, който не е тотална щета /счупена предница/. Това за което се сетих и аз е, че ответника може да поиска експертиза от вещно лице. Проверка на фактурите, разходи по труда в сервиза и тн. разни пропуски, което не е много вероятно, имайки предвид кой движи делата на застрахователните компании.
Поздрави!
Не съм завършил все още, но ми попадна този случей и се запитах има ли някъква съзможност за защита. Става съпрос найстина за нов автомобил, който не е тотална щета /счупена предница/. Това за което се сетих и аз е, че ответника може да поиска експертиза от вещно лице. Проверка на фактурите, разходи по труда в сервиза и тн. разни пропуски, което не е много вероятно, имайки предвид кой движи делата на застрахователните компании.
Поздрави!
- disasterr
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|