- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на договор
Имаме сключен договор за срок от една година. (Договорът е за изпълнение).
Никъде в договора не са посочени основания за прекратяване на същия. За нас този договор вече е икономически неизгоден и желанието ни е да го прекратим.
Глава ІІІ - "Срокове", т.5 гласи следното:
"Настоящият договор се сключва за срок от една година. Договорът се продължава автоматично за същия период от време, освен ако някоя от страните не желае прекратяването му. Прекратяването му става с едноседмично писмено предизвестие.".
Въпросът ми е, дали можем да се позовем на последното извечение и да пуснем едноседмично писмено предизвестие за прекратяване на договора.
P.S. Едногодишният срок е изтекъл на 26.10.2001 година.
Предварително благодаря за помощта!
- KIS
RE: Прекратяване на договор
По това, което давате като данни, смятам, че може. Дано да няма нещо друго, което да определя предизвестието като такова за непродължаване на срока.
- Може
Уважаеми/а/ KIS,
Склонен съм да приема мнението на "Може" във връзка с казуса,който предлагате, но според мен има един тънък момент, а именно - "...,освен ако някоя от страните не желае прекратяването му.". Много е важно към кой момент е процесуално допустимо проявяването на това желание. Единия вариант е,че можете да пуснете предизвестието във всеки един момент от 26.10.01г. до 26.10.02г./ което е изгодния за вас вариант/. Другият вариант е свързан с времето от 19.10.01г.-26.10.01г. когато е трябвало да бъде пуснато предизвестието за да осуетите автоматичното продължаване на договора. Ако няма други условия в казуса, от каквото се опасява и колегата "Може", вероятно бихте могли да се сборите са прекратяване на договора. Успех!
- remo
RE: RE: Прекратяване на договор
Много съм благодарна за съветите, които ми дадохте! Искам само да поясня, че в договора няма никакви други прекратителни условия, освен в случай на неизпълнение от наша страна във връзка с неплащане на задълженията ни към Изпълнителя. Аз разбирам и двете тълкувания, знам и тънкия момент, та затова питането ми е, дали мога да се позова на първото тълкувание, а именно: дали мога да пусна предизвестие във всеки един момент, след като вече така или иначе договорът е подновен за нов срок от една година. При положение, че в договора няма прекратителни условия, в какви случаи може да се прекрати с предизвестие, без да има неизпълнение от наша страна. :-) Благодаря
- KIS
Смятам, че не можете да се позовете на цитирания текст от договра. Уговорили сте, че след изтичане на едногодишнят срок, в случай че някоя от страните не желае прекратяв6ането му,срокът се продължава автоматично за още една година. Предвидили сте възможност за прекратяване при наличие на две комулативно дадени предпоставки - изтичане на срока и желание на някоя от страните, което очевидно е трябвало да бъде изразено писмено. Предвидили сте също, че това следва да бъде заявено с едноседмично предизвестие /нправено най-късно в деня на изтичане срока на договора/. С изтчане срока на договора и след като не сте заявили желне за неговото прекратяване то той се счита срочен и преди изтичане на новия едногодишен срок не може да бъде прекратен. Следва да съобразите дали са налице основания за развалянето му и ако не са може да рискувате с предизвестието. Има някой особености при търговските сделки, така че ако сделката е такава следва да го уточните.
- varbi
Re: Прекратяване на договор
Здравейте,
Темата е доста стара, но ще попитам тук, защото няма смисъл да пускам нова.
Сключва се договор за 1г. с мобилен оператор или доставчик на интернет или на телевизия, в случая услугата не е толкова от значение. Записано е, както в повечето случаи, че договорът се продължава автоматично за още една година ако не се подаде предизвестие до един месец преди неговото изтичане. Записано е, че при предсрочно прекратяване се заплаща размера на оставащите месечни такси.
Да предположим, че на четвъртия месец на мен не ми хрумва да прекратя договора, като доставчикът на услугата няма вина (или поне не мога да я докажа). Ясно ми е, че неустойката трябва да се плати. Чудя се обаче заплащането на месечните такси условие ли е да се прекрати договора, т.е. може ли да ми се откаже прекратяване на договора, защото не искам/нямам финансова възможност да си платя оставащите такси? Защото може да се окаже, че аз не мога да платя и един месец преди изтичане на договора и тогава би следвало ако ми откажат да го прекратят, той да се продължи с още една година и пак да се трупат такси.
Темата е доста стара, но ще попитам тук, защото няма смисъл да пускам нова.
Сключва се договор за 1г. с мобилен оператор или доставчик на интернет или на телевизия, в случая услугата не е толкова от значение. Записано е, както в повечето случаи, че договорът се продължава автоматично за още една година ако не се подаде предизвестие до един месец преди неговото изтичане. Записано е, че при предсрочно прекратяване се заплаща размера на оставащите месечни такси.
Да предположим, че на четвъртия месец на мен не ми хрумва да прекратя договора, като доставчикът на услугата няма вина (или поне не мога да я докажа). Ясно ми е, че неустойката трябва да се плати. Чудя се обаче заплащането на месечните такси условие ли е да се прекрати договора, т.е. може ли да ми се откаже прекратяване на договора, защото не искам/нямам финансова възможност да си платя оставащите такси? Защото може да се окаже, че аз не мога да платя и един месец преди изтичане на договора и тогава би следвало ако ми откажат да го прекратят, той да се продължи с още една година и пак да се трупат такси.
- jjf
- Младши потребител
jjf написа:...договорът се продължава автоматично за още една година ако не се подаде предизвестие до един месец преди неговото изтичане. Записано е, че при предсрочно прекратяване се заплаща размера на оставащите месечни такси. ...
отказът от продължаването на договора е Ваше право, а задължението да платите неустойката е "цената" за неговото упражняване. задължението се поражда от отказа и няма как да го предхожда.
тънкият момент е, че в опитите си да задържат бягащите "клиенти" операторите злоупотребяват по много начини. ако успеят да задържат такъв клиент до изтичане на срока за отказ от подновяване, договорът ще се поднови автоматично и неустойката скача.
затова подхождайте предубедено и си събирайте писмени доказателства - документ за отказа (изисквайте заверено копие или втори оригинал), документ за дължимите като неустойка такси, документ за плащане на въпросната неустойка, ... .
все пак внимавайте! ако само се откажете от услугата и не платите неустойката, същата може да бъде събрана по съдебен път и тогава ще платите също разходите по нейното събиране.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
- goldie
- Потребител
Благодаря Ви за отговора. Моите разсъждения са същите. Не ми се е налагало да изпадам в такава ситуация, но ми хрумна като казус, защото съм чувал за случаи, в които отказват да прекратят договора, докато не се платят всички такси.
От любопитство- как е най-удачно да се подходи в ситуацията, при която не искат да ми прекратят договора и не ми дават документ за отказа? Например с нотариална покана?
От любопитство- как е най-удачно да се подходи в ситуацията, при която не искат да ми прекратят договора и не ми дават документ за отказа? Например с нотариална покана?
- jjf
- Младши потребител
Договорът ми с Vivacom изтича на 15.12.2010 ,а заявлението за прекратяване на договора го подадох на 12.11.2010 ,тоест месец и 3 дни преди крайната дата .Отивайки да подам нужното заявление предварително се бях настроил да изгубя цял ден в разправии и главоболия понеже това ми е третия опит да прекратя отношенията си с тях .За моя изненада ,след като казах на служителя за какво съм отишъл ,той ми издаде нужното заявление ,подписах се и всичко стана за не повече от 5 минути ,чак не можах да повярвам ,че стана толкова лесно ,дори се усъмних малко .Иначе бях решил ,да не излезя от там докато не ми прекратят договора ,или докато не ми издадът документ в който да опишат най-подробно причините за евентуален отказ.Та така ....
Едва ли ще сключа договор отново ,поне докато не променят голяма част от условията ,в което дълбоко се съмнявам !
Според мен за момента договорите на мобилните оператори са едностранни и то в полза на компанията ,а не на клиента !
Искрено се надявам един ден и това да се промени .
Едва ли ще сключа договор отново ,поне докато не променят голяма част от условията ,в което дълбоко се съмнявам !
Според мен за момента договорите на мобилните оператори са едностранни и то в полза на компанията ,а не на клиента !
- apfel
- Активен потребител
jjf написа:... От любопитство- как е най-удачно да се подходи в ситуацията, при която не искат да ми прекратят договора и не ми дават документ за отказа? Например с нотариална покана?
нотариалната покана струва 30-40 лева, не е ли малко скъпичко? опитайте първоначално с по-евтин подход - обяснете им, че докато не дадат документ няма как да платите.
ако се правят на "ударени", отидете с 1-2 приятели, които след това да могат да свидетелстват в съда. после за по-сигурно изпратете писмен отказ (в свободен текст) с препоръчано писмо и обратна разписка до адреса на управление, пише го на фактурите.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
- goldie
- Потребител
apfel написа:...
в момента дори и да избягате от един оператор или ще ходите при някой от другите два (от трън, та на глог), или ще трябва да карате като баба и дядо преди десетилетия.
дори и да не са се сговаряли изрично, българските оператори определено показват симптоми на картелни практики, но КЗК и КЗП си питат ушите.
- goldie
- Потребител
"тънкият момент е, че в опитите си да задържат бягащите "клиенти" операторите злоупотребяват по много начини. ако успеят да задържат такъв клиент до изтичане на срока за отказ от подновяване, договорът ще се поднови автоматично и неустойката скача."
На мен точно това ми скроиха гадовете от ГейБул !!! Мамка им !!!
Имам въпрос - ако се изнеса от тази мафиотска гробница (нар. България) ... нещо което е повече от 100% сигурно че ще се случи до края на тази година, МОГАТ ЛИ ТЕЗИ КОПЕЛЕТА (!) да натоварят родителите ми да плащат ???
Наясно съм че след третия месец, ще спрат телефона (който и без това не ползвам), наясно съм че след 6-тия месец, щяли със съдия да ме търсели ... и ако все още съм се водел на работа в тази непрокопсана страна - щяли да ми ги вземат от сметката БАРАБАР С ГЛОБИТЕ !!!
Ясно е че знаейки това, аз моментално ще си прехвърля парите в друга сметка (може и извън тая **** "държава"), и тея могат да ми **** ***** само ! ..,но се притеснявам за родителите си !
Моля някой за сериозен отговор. Тъй като вече ми писна от ку*варски, лигави, еФтини номера ... от монополисти, мафиони и прочее ИЗМЕТ !
Извинявам се за думите си, не само защото ми е първия пост тук във форума, но и защото тука влизат високо-ерудирани личности. За тях никаква лоша дума не мога да кажа, само преклон!
Моля за помощ!
Апропо: Тъй като съм бил 24 (!) месеца за БОГА... най-нормален, лоялен клиент, те взеха да ми изиграят номер, като ми казаха: "Ела другата седмица" Но в едно ми е останала Вярата, че тъй като договора е САМО М/У МЕН И ТЯХ, и е ИНДИВИДУАЛЕН... те не би трябвало да имат законова основа да тровят Живота на родителите ми! Така ли е?
На мен точно това ми скроиха гадовете от ГейБул !!! Мамка им !!!
Имам въпрос - ако се изнеса от тази мафиотска гробница (нар. България) ... нещо което е повече от 100% сигурно че ще се случи до края на тази година, МОГАТ ЛИ ТЕЗИ КОПЕЛЕТА (!) да натоварят родителите ми да плащат ???
Наясно съм че след третия месец, ще спрат телефона (който и без това не ползвам), наясно съм че след 6-тия месец, щяли със съдия да ме търсели ... и ако все още съм се водел на работа в тази непрокопсана страна - щяли да ми ги вземат от сметката БАРАБАР С ГЛОБИТЕ !!!
Ясно е че знаейки това, аз моментално ще си прехвърля парите в друга сметка (може и извън тая **** "държава"), и тея могат да ми **** ***** само ! ..,но се притеснявам за родителите си !
Моля някой за сериозен отговор. Тъй като вече ми писна от ку*варски, лигави, еФтини номера ... от монополисти, мафиони и прочее ИЗМЕТ !
Извинявам се за думите си, не само защото ми е първия пост тук във форума, но и защото тука влизат високо-ерудирани личности. За тях никаква лоша дума не мога да кажа, само преклон!
Моля за помощ!
Апропо: Тъй като съм бил 24 (!) месеца за БОГА... най-нормален, лоялен клиент, те взеха да ми изиграят номер, като ми казаха: "Ела другата седмица" Но в едно ми е останала Вярата, че тъй като договора е САМО М/У МЕН И ТЯХ, и е ИНДИВИДУАЛЕН... те не би трябвало да имат законова основа да тровят Живота на родителите ми! Така ли е?
- peter75
- Нов потребител
Моля за компетентното Ви мнение
- peter75
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|