начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Закон за занаятите

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закон за занаятите

Мнениеот z_hristova » 24 Авг 2011, 16:38

Здравейте, казвам се Зорница, на 27 г. от София, имам завършено Средно образование. Моля за помощ - разяснение на Закон за занаятите, тежестта на Камарата на занаятчиите и връзката между тях.

Търся начин за професионална квалификация - моделиер-конструктор. Камарата на занаятчиите предлага следното - договор с Майстор, сключен пред КЗ, според който след 3 години обучение под титлата Чирак имам възможност да стана Калфа. След още три години обучение имам право да държа изпит за Майстор. Докато съм Чирак не мога да работя самостоятелно, докато съм Калфа не мога да отворя собствено ателие. Само с титла Майстор мога да работя сама и да отворя свое ателие. Изпитите общо струват 350 лв.

Докато съм на договор с шивачката - Майстор, не мога да уча висше образование или магистратура.

Доколкото разбрах, Камарата на занаятчиите не е държавен орган.

Шивачката, която би ме обучавала се притеснява от "проверки" - да не дойде някой да я глоби, че седя при нея и се уча, без да сме сключили договор.

Нов Български Универститет предлагат курсове, в края на които издават Свидетелство за професионална квалификация.

Закона за занаятите казва, че за да упражнявам професията моделиер-конструктор ми трябва Свидетелство за професионална квалификация трета степен.

Въпросите ми са следните:

Имат ли основание притесненията на шивачката и кой би дошъл да провери какво правя аз там?
Ако сключа договор за чиракуване, мога ли междувременно да се запиша на курс в НБУ?
Ако по време на чиракуването придобия Свидетелство за професионална квалификация - то следва ли по някакъв начин да намали 6 годишния период до титла Майстор и ако да - от кой период /чирак или калфа/?
За да отворя свое ателие, задължително ли е да имам титла Майстор? Мога ли да го направя само със Свидетелство?

Не мога да си отговоря сама по пътя на логиката - 6 години според КЗ срещу 100 учебни часа в НБУ ми се вижда несравнимо. Не мога напълно да разтълкувам сама Закона за занаятите. От Камарата на занаятчиите ми казаха, че не са сигурни Свидетелството каква тежест има при тях и ме посъветваха да изчакам 1 месец докато започне курса в БНУ /о.0/. От НБУ ми казаха, че за пръв път чуват за неща като чирак и калфа, че сигурно мога да си отворя ателие с тяхното Свидетелство, защото така правели фризьорите им и да изчакам до понеделник, когато колежката се връща от отпуска /о.0/

Имам още един въпрос:

Мога ли да регистрирам фирма за производство и продажба на облекла от текстил, без да имам титла Майстор? Ако аз шия дрехите къщи и ги продавам в магазин, например?

Благодаря Ви предварително.

Зорница Христова
z_hristova
Нов потребител

Назад към Търговско право