начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Фирма за уеб услуги?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фирма за уеб услуги?

Мнениеот darkrow » 16 Авг 2011, 12:03

Здравейте!

От доста време се занимавам с компютри, уеб програмиране, дизайн и подобни. Досега съм правил сайтове, ремонти на компютри, различни услуги в сферата на компютрите и интернет...но само на приятели, които разбира се не бих таксувал.

Проблема е, че след два месеца вече официално ще съм студент, ще имам доста големи разходи по квартири, семестри, учебници (медицината е тежка работа...). Тъй като няма да мога да се заема с редовна работа, в указани предварително часове, реших да се заема с това, което съм правил и досега, но вече не като услуга, а като "професия" за допълнителен (възможно е впоследствие и основен) доход.

Или по-конкретно - искам да отворя фирма за изработка на уеб сайтове. Първоначално мислех да го правя без фирма, без да се обвързвам със закони и т.н., но май това не би било най-доброто решение. Именно затова и пиша тук. Бихте ли ми дали съвет какво точно (от правна гледна точка) трябва да направя, за да мога да се занимавам с тази дейност, напълно законно и легитимно. Имайте предвид, че си нямам идея какво значи ООД, ЕООД, ЕТ и кое за какво се използва, или кое от тези ми трябва, за да отворя конкретната фирма. Нямам идея какво става след това - как да отчитам доходи, как да сключвам договори с клиенти и т.н.

Не искам от вас пълно и подробно обяснение, разбира се... (не бих го отказал, но все пак едвали на някой му се занимава :D). Но ще съм благодарен да ме насочите поне към някакъв материал по темата, който да прочета, някакви общи съвети или каквото и да е по темата. :)

Поздрави,
Христо Добрев!
darkrow
Младши потребител

Re: Фирма за уеб услуги?

Мнениеот SashkoS » 16 Авг 2011, 17:07

Материали по темата има много, но повечето са за специалисти.
Това, което ви трябва е адвокат и счетоводител, на които да кажете какво искате, какви параметри и какъв обем на дейността ще развивате, а те ще ви кажат какво е най-подходящо за вас, както и да направят всичко необходимо за да работите, без да се занимавате с друго.

Кратък отговор - може да работите и без фирма, като свободна професия (което в никакъв случай не значи, че няма да се обвързвате със закона) или като фирма - ЕТ или ЕООД.
SashkoS
Потребител

Мнениеот darkrow » 16 Авг 2011, 19:58

SashkoS написа:Материали по темата има много, но повечето са за специалисти.
Това, което ви трябва е адвокат и счетоводител, на които да кажете какво искате, какви параметри и какъв обем на дейността ще развивате, а те ще ви кажат какво е най-подходящо за вас, както и да направят всичко необходимо за да работите, без да се занимавате с друго.

Кратък отговор - може да работите и без фирма, като свободна професия (което в никакъв случай не значи, че няма да се обвързвате със закона) или като фирма - ЕТ или ЕООД.

Ако искам да работя без фирма, какъв е начина? Доколкото разбрах с граждански договори, за сключване на сделки (в случая услуга срещу заплащане). Задължително ли е присъствието на нотариус при сключването на всеки един граждански договор? Защото това не би било много удобно...
darkrow
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 17 Авг 2011, 11:59

Начина съм го написал - свободна професия. Останалите въпроси ги задайте по-добре на счетоводителя и адвоката. Един медик би трябвало да знае разликата между преглед и консултация по интернет.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право