начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

От кого да търся изпълнение на задълженията?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

От кого да търся изпълнение на задълженията?

Мнениеот andreyb » 18 Май 2011, 23:29

ЕООД има неизпълнено задължение за заплащане на сума към друго дружество, за което е сключен договор. Докато договорът е в сила, ЕСК прехвърля дяловете на трето лице, което е собственик и досега на същото ЕООД. В договора за прехвърляне на дяловете е записано, че продавачът отговаря солидарно с купувача на дяловете за скрити задължения и при наличие на такива купувачът може да иска от продавача /стария ЕСК/ изпълнението им.
Въпросът ми е от кого да търся парите - от купувача и настоящ ЕСК ли или от бившия ЕСК?
andreyb
Нов потребител

Re: От кого да търся изпълнение на задълженията?

Мнениеот DEKAH » 19 Май 2011, 07:45

andreyb написа:ЕООД има неизпълнено задължение за заплащане на сума към друго дружество, за което е сключен договор. Докато договорът е в сила, ЕСК прехвърля дяловете на трето лице, което е собственик и досега на същото ЕООД. В договора за прехвърляне на дяловете е записано, че продавачът отговаря солидарно с купувача на дяловете за скрити задължения и при наличие на такива купувачът може да иска от продавача /стария ЕСК/ изпълнението им.
Въпросът ми е от кого да търся парите - от купувача и настоящ ЕСК ли или от бившия ЕСК?

Задълженото лице е дружеството. Облигационната връзка, по силата на договора, възниква между юридическите лица, а не между представляващите ги или пък собствениците на капитала. Насочете исковата си претенция срещу дружеството. Продажбата на дяловете няма никаква връзка в случая. Ако беше продажба на търговско предприятие - това е друга бира.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 19 Май 2011, 09:15

andreyb написа:Въпросът ми е от кого да търся парите - от купувача и настоящ ЕСК ли или от бившия ЕСК?

andreyb написа:ЕООД има неизпълнено задължение за заплащане на сума към друго дружество ...

Аз ако имам вземане към Вас, от кого да си търся парите?
а/от съседа Ви
б/от Бойко Борисов
в/от филанкишията
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andreyb » 19 Май 2011, 10:19

има ли някакъв срок за предявяване на подобни претенции и след изтичането на който новият собственик на дружеството има право да откаже изпълнение на задължения, поети при стария собственик? Тъй като в конкретния случай са минали над 4 г.
andreyb
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 19 Май 2011, 10:31

andreyb написа:новият собственик на дружеството има право да откаже изпълнение на задължения, поети при стария собственик?

Не разбрахте ли, че задълженията не са поети от стария, или от новия собственик, а от дружеството?

Срокове има и зависят от източника на задължението, както и от разни други факти, които са се /или пък не са се/ случили междувременно.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andreyb » 19 Май 2011, 17:37

ок, бихте ли дали малко повече детайли имам ли основание да си получа дължимите суми или не. Задължението е по договор, има издадени фактури, които не са платени.
andreyb
Нов потребител

Мнениеот Melly » 19 Май 2011, 19:15

Време ви е да посетите адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 19 Май 2011, 20:59

andreyb написа:ок, бихте ли дали малко повече детайли имам ли основание да си получа дължимите суми или не. Задължението е по договор, има издадени фактури, които не са платени.

Естествено, че има основание /по принцип/ - нали има договор, по който не е платено!
Но тези 4 години /които са минали/ са малко притеснителни, защото съществуват и по-кратки давностни срокове от общата 5-годишна давност /а и тези 4-години не казвате от кое се броят, което също има значение, защото може да не е текла давност през всичките ... /- изобщо идете с документите при адвокат, за да ги погледне.
После, отделен е въпросът, ако е изтекла давността какво става с вземането ;)
Съвсем пък друг е въпросът какво има в дружеството - длъжник ... т.е. не дали имате основание да си искате парите, а дали на практика имате някакъв шанс да си ги получите ...
Колко станаха - поне 5-6 "детайла", които само при наличието на цялата документация и фактология биха могли да се "избистрят" и в крайна сметка да разберете дали изобщо да се захващате със случая, или да пиете една вода ;)
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право