начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Мнениеот minimay » 05 Май 2011, 09:40

Здравейте,

пиша ви защото се сблъсках със следния проблем:

единия съдружник от ООД си продава дела на другия и съответно става ЕООД.
След като документите станаха готови и преди нотариуса, напускащия съдружник поиска да му се вкл. в договора или протокола от ОС,че се след продаване на дела си вече няма да има никаква отговорност за минали сделки, плащане ДДС.........

Според мен това не е възможно да бъде вкл нали?
Управител може да освободиш от отговорност, но не и съдружник.
В ТЗ търсих и намерих по този въпрос и то не съвсем:
чл.125 (3) Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.

аз не съм съгласна да пиша такова нещо,защото после все пак ако стане нещо и аз ще бъда отговорна...
minimay
Младши потребител

Re: Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Мнениеот m.dimitrova » 05 Май 2011, 10:45

В ТЗ сте търсили, но не сте намерили правилния текст, а той е
Чл. 113. Дружество с ограничена отговорност може да се образува от едно или повече лица, които отговарят за задълженията на дружеството с дяловата си вноска в капитала на дружеството., като все пак говорим за съдружник, а вашия човек, след като си е продал дяловете, вече няма да е такъв.

В договора за продажба иначе всичко може да напишете, друг е въпроса какво правно значение ще има тъй нареченото освобождаване от отговорност. С други думи, напишете им го, щом държат, само че е безсмислено.
m.dimitrova
Младши потребител

Re: Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Мнениеот minimay » 05 Май 2011, 11:26

Благодаря Ви много за мнението :)
minimay
Младши потребител

Назад към Търговско право