- Дата и час: 30 Ное 2024, 09:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нищожна заповед за изпълнение и изпълнителен лист
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
нищожна заповед за изпълнение и изпълнителен лист
Колеги, съвсем условно поставих тази тема в раздела на Търговско право, защото кредитора е търговец - банка. Всъщност не е важно къде е тя, а принципно че става дума за заповед за изпълнение и изпълнителен лист.
Същите са издадени СРЕЩУ ПОЧИНАЛИ ЛИЦА. Принципно, със сигурност става дума за недопустимост. Но тъй като сроковете за обжалване са изтекли, а сега се търси принудително изпълнение срещу наследниците на тези лица, и то без да им е дадена възможност да заявят приемат ли, или не наследството /което е отделен въпрос/, аз бих искал да обоснова НИЩОЖНОСТ.
Какво мислите по казуса?
Същите са издадени СРЕЩУ ПОЧИНАЛИ ЛИЦА. Принципно, със сигурност става дума за недопустимост. Но тъй като сроковете за обжалване са изтекли, а сега се търси принудително изпълнение срещу наследниците на тези лица, и то без да им е дадена възможност да заявят приемат ли, или не наследството /което е отделен въпрос/, аз бих искал да обоснова НИЩОЖНОСТ.
Какво мислите по казуса?
- ivan2
- Потребител
Re: нищожна заповед за изпълнение и изпълнителен лист
съществен за делото въпроса дали законодателно е регламентирано правомощието на съда на обезсили издадена заповед за изпълнение в случай на констатирана смърт на длъжника преди подаване на заявлението за образуване на заповедното производство или следва да бъде предоставена възможност на заявителя за конституиране на наследниците на длъжника.
Касационно обжалване на определението на въззивния съд не следва да се допусне, тъй като разрешеният от съда процесуален въпрос – може ли да се издаде заповед за изпълнение срещу ненадлежна страна – длъжник, починал преди подаването на заявлението от взискателя и следва ли съдът за конституира в заповедното производство наследниците му, е съществен за делото, но по този въпрос Върховният касационен съд се е произнесъл с Определение № 356 от 31.12.2008 г. по ч. т. д. № 330/2008 г.; Определение № 456 от 19.12.2008 г. по ч. т. д. № 487/2008 г.; Определение № 485 от 30.12.2008 г. по ч. т. д. № 506/2008 г.; Определение № 464 от 22.12.2008 г. по ч. т. д. № 510/2008 г.; Определение № 403 от 25.11.2008 г. по ч. т. д. № 409/2008 г.; Определение № 131 от 04.03.2009 г. и др. Посочените определения са постановени от състави на ВКС по частни жалби по реда на чл. 274, ал. 3 от ГПК, затова се включват в практиката на ВКС по чл. 280, ал. 1, т. 1 от ГПК, която е задължителна за съдилищата. Разглеждайки частната жалба по посочените дела, ВКС е уеднаквил противоречивата практика на съдилищата по изложения съществен процесуалноправен въпрос и е приел, че правилно са разрешили въпроса съдилищата, които като са съобразили, че длъжникът е починал преди подаването на заявлението по чл. 410 от ГПК, са приели, че съдът няма задължение да конституира наследниците на починалия длъжник, а следва да се прекрати производството и в случай, че има издадена заповед за изпълнение същата да бъде обезсилена на основание чл. 415, ал. 2 ГПК.
Касационно обжалване на определението на въззивния съд не следва да се допусне, тъй като разрешеният от съда процесуален въпрос – може ли да се издаде заповед за изпълнение срещу ненадлежна страна – длъжник, починал преди подаването на заявлението от взискателя и следва ли съдът за конституира в заповедното производство наследниците му, е съществен за делото, но по този въпрос Върховният касационен съд се е произнесъл с Определение № 356 от 31.12.2008 г. по ч. т. д. № 330/2008 г.; Определение № 456 от 19.12.2008 г. по ч. т. д. № 487/2008 г.; Определение № 485 от 30.12.2008 г. по ч. т. д. № 506/2008 г.; Определение № 464 от 22.12.2008 г. по ч. т. д. № 510/2008 г.; Определение № 403 от 25.11.2008 г. по ч. т. д. № 409/2008 г.; Определение № 131 от 04.03.2009 г. и др.
Посочените определения са постановени от състави на ВКС по частни жалби по реда на чл. 274, ал. 3 от ГПК, затова се включват в практиката на ВКС по чл. 280, ал. 1, т. 1 от ГПК, която е задължителна за съдилищата.
ГолЕми сладури са тЕя БАНКИ, заслужават си да ги лУпаш по китарата.
-
Melly - Старши потребител
Мели, благодаря за цитираните актове, но трябва да споделя, че всъщност два дни нищо друго не правих, освен да изчета цялата съдебна практика, до която се добрах - над сто съдебни акта. Действително е уеднаквена, обаче във всички тези уеднаквени актове казуса беше еднотипен - издадена заповед, срещу КОЯТО ОБАЧЕ Е БИЛО ПОДАДЕНО ВЪЗРАЖЕНИЕ.
В моя казус, не е подадено възражение. Издадена е заповед за незабавно изпълнение плюс изпълнителен лист, които са пратени на НАСЛЕДНИК на починалите лица. Той не е подал възражение. Наложен му е запор на сметката и са му взети пари. Не ме питайте защо не е подал възражение - безсмислено е да обяснявам. Този наследник има брат, който е фактическия длъжник, а починалите родители са били поръчители. Сега напрактика брата - недлъжник, е платил. И аз пиша искова молба по чл.441 и чл.439 ГПК. Идеята ми е да поискам от съда да обяви за нищожни ЗЗ и ИЛ, както и за незаконосъобразно самото принудително изпълнение, както и да осъди ЧСИ за незаконно изпълнение. Най-малко, беше редно ЧСИ да даде възможност на длъжника да заяви дали приема наследството или не. Той директно е пристъпил към принудително изпълнение.
В моя казус, не е подадено възражение. Издадена е заповед за незабавно изпълнение плюс изпълнителен лист, които са пратени на НАСЛЕДНИК на починалите лица. Той не е подал възражение. Наложен му е запор на сметката и са му взети пари. Не ме питайте защо не е подал възражение - безсмислено е да обяснявам. Този наследник има брат, който е фактическия длъжник, а починалите родители са били поръчители. Сега напрактика брата - недлъжник, е платил. И аз пиша искова молба по чл.441 и чл.439 ГПК. Идеята ми е да поискам от съда да обяви за нищожни ЗЗ и ИЛ, както и за незаконосъобразно самото принудително изпълнение, както и да осъди ЧСИ за незаконно изпълнение. Най-малко, беше редно ЧСИ да даде възможност на длъжника да заяви дали приема наследството или не. Той директно е пристъпил към принудително изпълнение.
- ivan2
- Потребител
Доколкото разбрах имаш кредитополучател/брат и двама поръчители - бащата и майката. ЗИ и ИЛ са издадени на починалите лица, а ЧСИ е насочил изпънението към дргия наследник, който няма нито качеството поръчител (договора за кредит), нито пък е действителния Дл по ИЛ.
Не се сещам да протвопоставиш друго, освен да предявиш ОУИ, че клиентът ти не дължи сумите по ЗИ и като обезпечителна мярка да поискаш спиране на изпълненито. Защото цялото производство по издаване на ЗИ е порочно, т.к. липсва валидно възникнало процесуално правоотношение м/у заявителя и поръчителите, защото към датата на подаване на заявлението физически липсва ответник/ци.
Струва ми се, че СИ е превишил правата си, защото е насочил изпълнение с/у лице, което не е адресат на ИЛ.
Не се сещам да протвопоставиш друго, освен да предявиш ОУИ, че клиентът ти не дължи сумите по ЗИ и като обезпечителна мярка да поискаш спиране на изпълненито. Защото цялото производство по издаване на ЗИ е порочно, т.к. липсва валидно възникнало процесуално правоотношение м/у заявителя и поръчителите, защото към датата на подаване на заявлението физически липсва ответник/ци.
Струва ми се, че СИ е превишил правата си, защото е насочил изпълнение с/у лице, което не е адресат на ИЛ.
-
ivan2, да уточним фактите:
1.Подадено заявление по чл. 417 ГПК
2. Поръчителите са починали към датата на подаване на заявлението..? или по време на висящия процес..
3. Не е подадено възражение + частна жалба
4. Братът недлъжник приел ли е наследството?
ОУИ за вземания, установени с влязла в сила ЗИ е недопустим според практиката на ВКС по 290 ГПК. Допустима е защита с/у ЗИ само по реда на гл. 37 ГПК. ВКС обосновава тази теза с преклудиращ ефект на влязлата в сила ЗИ, правните последици били сходни на СПН. Решение в този смисъл открих в Апис - практика по 424 ал. 1 ГПК.
Май остава да се обосновава нищожност или да се измисли нещо на основание чл.6 т.1 ЕКПЧ.. М/у временно 1 жалба до БНБ срещу неправомерните действия на банката Издали са им не 1 ИЛ срещу починали длъжници
1.Подадено заявление по чл. 417 ГПК
2. Поръчителите са починали към датата на подаване на заявлението..? или по време на висящия процес..
3. Не е подадено възражение + частна жалба
4. Братът недлъжник приел ли е наследството?
ОУИ за вземания, установени с влязла в сила ЗИ е недопустим според практиката на ВКС по 290 ГПК. Допустима е защита с/у ЗИ само по реда на гл. 37 ГПК. ВКС обосновава тази теза с преклудиращ ефект на влязлата в сила ЗИ, правните последици били сходни на СПН. Решение в този смисъл открих в Апис - практика по 424 ал. 1 ГПК.
Май остава да се обосновава нищожност или да се измисли нещо на основание чл.6 т.1 ЕКПЧ.. М/у временно 1 жалба до БНБ срещу неправомерните действия на банката Издали са им не 1 ИЛ срещу починали длъжници
- sticky
- Младши потребител
Според мен, след като са пропуснати сроковете за възражение срещу ЗНИ и предявяване на иск,би следвало всички тези съображения,че лицето не е длъжник,че З е подадено след смъртта на поръчителите и т.н. да бъдат изложени в жалба срещу действията на ЧСИ.
- nk7702n
- Старши потребител
sticky написа:ОУИ за вземания, установени с влязла в сила ЗИ е недопустим според практиката на ВКС по 290 ГПК. Допустима е защита с/у ЗИ само по реда на гл. 37 ГПК. ВКС обосновава тази теза с преклудиращ ефект на влязлата в сила ЗИ, правните последици били сходни на СПН. Решение в този смисъл открих в Апис - практика по 424 ал. 1 ГПК.
Да, наистина е допутима защита с/у ЗИ по реда на Глава 37 ГПК, но! чл.424 ГПК касае само защитата на длъжника. А случая не е такъв.
Ако приемем, че по последици влязлата в сила ЗИ има ефект на СПН между заявител и длъжник, то този ефект не обвързва мнимия Дл по изпълнителното дело. Като предложих ОУИ, имах предвид да се релевира и нищожност на самата ЗИ, пради съществен порок - липсва пасивно легитмирана страна в процесуалното праоотношение по издаването й.
-
Какво мислите по казуса?
Аз мисля, че не си изложил цялата фактология . Ако искаш помощ редно е да посочиш и спестеното. Като за начало- този ИЛ само срещу поръчителите ли е издаден( че не ми се вярва! ) или и срещу брата( кредитополучател).
- Гост.
- Старши потребител
Аааа, Поли, много си права. И аз се зачудих как така само срущу поръчителите , но пък заявителят е този, който в заявлението си посочва длъжника/те. Та и ние като съда разглеждаме казуса в рамките на изложените факти, такива каквито ivan2 представи.
-
Поля, извинявам се. Да, разбира се, съда е издал заповед и срещу брата, който си е кредитополучателя. Моята защита срещу действията на ЧСИ ще бъдат естествено срещу частта от заповедта и ИЛ, които третират починалите родители. В стегнат вид излагам казуса, за да не ви затруднавям, колеги, с фактологията /за което се извинявам, че направих до този момент, очевидно/:
1. Кредит между брата А и банката, със солидарни длъжници родителите на А.
2. Родителите почиват.
3. Кредита не се обслужва редовно, банката се снабдява със ЗНИ и ИЛ СРЕЩУ РОДИТЕЛИТЕ И БРАТА А.
4. ЧСИ изпраща ЗНИ, ИЛ, призовка за доброволно изпълнение и образец за възражение на ДРУГИЯ БРАТ Б. Брата Б никога не е приемал наследството нито мълчаливо, нито изрично.
5. Брата Б НЕ ПОДАВА възражение. Брата А внася някакви пари, еднократно, след което спира да плаща.
6. След изтичане срока за възражение, брата Б прави отказ от наследство от родителите, и подава молба до ЧСИ, в която прилага и отказа.
7. След справка в банката, брата Б установява, че ЧСИ е запорирал сметката му и парите на Б са приведени по сметката на ЧСИ. Това е станало преди отказа от наследство, но след влизане в сила на ЗНИ и ИЛ.
Да, и аз съм се ориентирал към ОУИ срещу банката кредитор. Все пак си мисля, че преклудиращото действие на влизането в сила на ЗНИ и ИЛ не може да преодолее нищожността на тези два съдебни акта. Ако такава е налице, разбира се. В В случая прекалено очебийно е, че процесуалното нарушение на съда е МНОГО ТЕЖКО - постановен е съдебен акт срещу лице, което не съществува в правния мир, и се ползват правни последици на ЕВЕНТУАЛНО ВЪЗНИКНАЛО ПРАВООТНОШЕНИЕ между това несъщесвуващо лице, и неговия наследник по закон, който не е приел наследството.
1. Кредит между брата А и банката, със солидарни длъжници родителите на А.
2. Родителите почиват.
3. Кредита не се обслужва редовно, банката се снабдява със ЗНИ и ИЛ СРЕЩУ РОДИТЕЛИТЕ И БРАТА А.
4. ЧСИ изпраща ЗНИ, ИЛ, призовка за доброволно изпълнение и образец за възражение на ДРУГИЯ БРАТ Б. Брата Б никога не е приемал наследството нито мълчаливо, нито изрично.
5. Брата Б НЕ ПОДАВА възражение. Брата А внася някакви пари, еднократно, след което спира да плаща.
6. След изтичане срока за възражение, брата Б прави отказ от наследство от родителите, и подава молба до ЧСИ, в която прилага и отказа.
7. След справка в банката, брата Б установява, че ЧСИ е запорирал сметката му и парите на Б са приведени по сметката на ЧСИ. Това е станало преди отказа от наследство, но след влизане в сила на ЗНИ и ИЛ.
Да, и аз съм се ориентирал към ОУИ срещу банката кредитор. Все пак си мисля, че преклудиращото действие на влизането в сила на ЗНИ и ИЛ не може да преодолее нищожността на тези два съдебни акта. Ако такава е налице, разбира се. В В случая прекалено очебийно е, че процесуалното нарушение на съда е МНОГО ТЕЖКО - постановен е съдебен акт срещу лице, което не съществува в правния мир, и се ползват правни последици на ЕВЕНТУАЛНО ВЪЗНИКНАЛО ПРАВООТНОШЕНИЕ между това несъщесвуващо лице, и неговия наследник по закон, който не е приел наследството.
- ivan2
- Потребител
Грешно се изразих в последното изречение - ползуват се правни последици на ЕВЕНТУАЛНО ВЪЗНИКНАЛО ПРАВООТНОШЕНИЕ между банката и наследника на починалото лице, който наследник не е приел наследството, а изпълнителното основание би следвало да се приеме ЗА НЕВЪЗНИКНАЛО, като издадено срещу несъществуващ в правния мир правен субект.
Отделен е въпроса, както писах в самото начало, че ЧСИ не е изпълнил задължението си по чл.429 ал.2 изр.2 ГПК. Този въпрос би стоял естествено, ако смъртта е настъпила след влизане в сила на ЗНИ, обаче очевидно ЧСИ има различна гл.т., от която поне би трябвало да спази тази разпоредба.
Отделен е въпроса, както писах в самото начало, че ЧСИ не е изпълнил задължението си по чл.429 ал.2 изр.2 ГПК. Този въпрос би стоял естествено, ако смъртта е настъпила след влизане в сила на ЗНИ, обаче очевидно ЧСИ има различна гл.т., от която поне би трябвало да спази тази разпоредба.
- ivan2
- Потребител
ivan2 написа:Грешно се изразих в последното изречение - ползуват се правни последици на ЕВЕНТУАЛНО ВЪЗНИКНАЛО ПРАВООТНОШЕНИЕ между банката и наследника на починалото лице, който наследник не е приел наследството, а изпълнителното основание би следвало да се приеме ЗА НЕВЪЗНИКНАЛО, като издадено срещу несъществуващ в правния мир правен субект.
Проблемът е чисто практически и го има още от стария ГПК с "несъдебните изпълнителни основания". Ищецът / заявителят няма как да знае, че ответникът е починал. При исково производство това обикновено става ясно при призоваването. При едностранното заповедно и фикцията "връчване чрез залепване...." данни за смъртта на ответника няма как да се съберат. Доколкото знам, съдилищата (поне в СФ) си уредиха достъп до базата на ГРАО, но ако и техният е ограничен до това, което вижда един ЧСИ на екрана - пише за лицето "починало", без дата на смъртта и № на акт за смърт. Не си изливайте напразно гнева върху банките, гадните ЧСИ и съдилищата с, видиш ли, грубите им процесуални нарушения... Защитата на ответниците е, общо взето, в обжалване на определението за издаване на ЗИ, въпреки празнотата в закона. Имат правен интерес - посяга се върху тяхно имущество въз основа на недопустим съдебен акт. Срокът е от узнаването, като съм забелязал, че съдилищата на практика не се интересуват от срока, защото постановеното при такива производства определение, ЗИ, ЗНИ и т.н. са винаги недопустими и винаги ги отменят.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Колегата gudio е прав - в огромната си част проблемът идва от липсата на изчерпателна централизирана база данни, т.е ограничения достъп до тази на ГРАО. Обаче не са малко и работещите за банки юристи, които злоупотребяват с това а пък "длъжникът" ако има пари за адвокат да се оправя..
ЧСИ отговаря доколкото знае за смъртта..а не е ли задължение да брат А да релевира своевременно това обстоятелство..
Колеги, нещо ми се върти в главата - нямаше ли наредба за достъпа на РС до базата данни на ГРАО точно за избягване на подобни неуредици..?!?
ЧСИ отговаря доколкото знае за смъртта..а не е ли задължение да брат А да релевира своевременно това обстоятелство..
Колеги, нещо ми се върти в главата - нямаше ли наредба за достъпа на РС до базата данни на ГРАО точно за избягване на подобни неуредици..?!?
- sticky
- Младши потребител
Последна промяна poli_g на 30 Мар 2011, 10:10, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Ползвай по предназначение, както се казва.
Това във връзка с питането ми в първия пост( има възражение )
Процесуалната правоспособност е абсолютна процесуална предпоставка за надлежното упражняване на правото на иск и настъпилата смърт на длъжника преди депозиране на заявлението за образуване на заповедното производство е основание за обезсилване на издадената заповед за изпълнение.Предпоставка за надлежното упражняване на процесуалните права е съществуването на правоспособност на страните към момента на сезиране на съда. Липсата на валидно възникнало процесуално правоотношение представлява процесуална пречка за участие в производството на правоприемниците на починало лице. При първоначална липса на процесуално правоспособен длъжник, заповедното производство в частта, по оспорване на вземането, респ. по издаването на изпълнителен лист, не би могло да продължи, поради което заповедта за изпълнение следва да бъде обезсилена от съда. Правната уредба в регламентираните от закона хипотези предоставя лични възражения на конституирания надлежен длъжник. При настъпила смърт преди подаване на заявлението, правото да заяви тези възражения не е възникнало за длъжника и следователно не би могло да се упражни от наследниците му.
Доводът на заявителя - ответник по частната жалба, че жалбоподателите, като наследници на длъжника, следва да отговарят и за задълженията му, е правилен, но е относим към последващ момент от развитие на взаимоотношенията на страните по договора за банков кредит, сключен с техния наследодател. В подкрепа на този извод е и категорично установеното по делото обстоятелство, че жалбоподателите не оспорват вземането на заявителя нито по основание, нито по размер.
и лека нощ, че съм във ваканция :P
- Гост.
- Старши потребител
Поля, здравейте.
Благодаря за постнатото решение, обаче аз и него четох, наред с ВСИЧКИ останали, които са публикувани в Сиела, като съдебна практика по казуса. Над сто мисля.
Та, по същество - ценното на този съдебен акт е в теоретичната обосновка, че след като не е породено процесуално правоотношение между съда и починалото лице /то няма и как да е породено, защото физически, биологически и юридически не е възможно да възникне при липса на жив човек/, не е възможно да възникне и процесуално правоотношение спрямо наследниците на починалия. Естествено. Ерго, и съдебния акт не може да разпростре субективни и обективни предели на СПН спрямо наследниците. Ако трябва да помпам още теоретични аргументи, бих казал: Да, съдилищата приемат в съдебната практика, че е налице НЕДОПУСТИМОСТ на издадената ЗИ. Обаче във ВСИЧКИ тези съдебни актове е било подадено възражение от наследника В СРОК. В моя казус е по-различно - наследника не е подал възражение в срок от узнаването, и този срок е изтекъл. Това означава ли, че недопустимия съдебен акт ще породи правни последици, и че ще има СПН със субективни предели, разпростряни и върху този наследник поради виновното му поведение на процесуално бездействие? Откъде накъде СПН ще е обусловена от това процесуално бездействие, при положение ЧЕ ТЯ ИЗНАЧАЛНО НЕ СЪЩЕСТВУВА СПРЯМО ГОДЕН СУБЕКТ? Случило се така, че несъществуващия субект има наследник. А, добре дошъл, си казала СПН, ела че ми трябваш, защото си нямам човек, над когото да вляза в сила.
За мен е нищожност, и ще го претендирам в съда. Ако приемат, че по една или друга причина е валиден съдебния акт - ЗИ и ИЛ, то тогава ще претендирам неизпълнение на задължението на ЧСИ да даде срок на наследника на приеме наследството, от което за наследника е произтекла вреда.
Как мислите - имам ли шанс да осъдя ЧСИ да върне тези пари, с правно основание чл.74 ЗЧСИ и чл.441 ГПК?
Благодаря за постнатото решение, обаче аз и него четох, наред с ВСИЧКИ останали, които са публикувани в Сиела, като съдебна практика по казуса. Над сто мисля.
Та, по същество - ценното на този съдебен акт е в теоретичната обосновка, че след като не е породено процесуално правоотношение между съда и починалото лице /то няма и как да е породено, защото физически, биологически и юридически не е възможно да възникне при липса на жив човек/, не е възможно да възникне и процесуално правоотношение спрямо наследниците на починалия. Естествено. Ерго, и съдебния акт не може да разпростре субективни и обективни предели на СПН спрямо наследниците. Ако трябва да помпам още теоретични аргументи, бих казал: Да, съдилищата приемат в съдебната практика, че е налице НЕДОПУСТИМОСТ на издадената ЗИ. Обаче във ВСИЧКИ тези съдебни актове е било подадено възражение от наследника В СРОК. В моя казус е по-различно - наследника не е подал възражение в срок от узнаването, и този срок е изтекъл. Това означава ли, че недопустимия съдебен акт ще породи правни последици, и че ще има СПН със субективни предели, разпростряни и върху този наследник поради виновното му поведение на процесуално бездействие? Откъде накъде СПН ще е обусловена от това процесуално бездействие, при положение ЧЕ ТЯ ИЗНАЧАЛНО НЕ СЪЩЕСТВУВА СПРЯМО ГОДЕН СУБЕКТ? Случило се така, че несъществуващия субект има наследник. А, добре дошъл, си казала СПН, ела че ми трябваш, защото си нямам човек, над когото да вляза в сила.
За мен е нищожност, и ще го претендирам в съда. Ако приемат, че по една или друга причина е валиден съдебния акт - ЗИ и ИЛ, то тогава ще претендирам неизпълнение на задължението на ЧСИ да даде срок на наследника на приеме наследството, от което за наследника е произтекла вреда.
Как мислите - имам ли шанс да осъдя ЧСИ да върне тези пари, с правно основание чл.74 ЗЧСИ и чл.441 ГПК?
- ivan2
- Потребител
Това с подаденото възражение от наследника( което се случва на практика) някак не кореспондира с " При настъпила смърт преди подаване на заявлението, правото да заяви тези възражения не е възникнало за длъжника и следователно не би могло да се упражни от наследниците му".
В тези случаи смятам, че е недопустимо и конституиране на наследници от СИ ( въпреки, че в твоя казус и това е сторил).
Аз, лично?- да. Ведно с акцесорни и разноски.
СИ знае за смъртта след като е изпратил ПДИ на другия наследник. И не, не смятам, че е задължение на кредитополучателя( Д) да релевира довод в тази насока ( поръчителите са починали преди издаване на ЗНИ и ИЛ), защото ИЛ обективира вземане срещу него- останалото...
В този ред- когато подготвям книжа за исково, не ми влиза в задълженията да проверявам имота в АВ, ала го правя, заради грижата...
До скоро справките, които изискваха СИ от общините бяха безплатни- кое препятства едно искане в тази насока? Дори и сега, когато струва 5лв.
В тези случаи смятам, че е недопустимо и конституиране на наследници от СИ ( въпреки, че в твоя казус и това е сторил).
Как мислите - имам ли шанс да осъдя ЧСИ да върне тези пари, с правно основание чл.74 ЗЧСИ?
Аз, лично?- да. Ведно с акцесорни и разноски.
СИ знае за смъртта след като е изпратил ПДИ на другия наследник. И не, не смятам, че е задължение на кредитополучателя( Д) да релевира довод в тази насока ( поръчителите са починали преди издаване на ЗНИ и ИЛ), защото ИЛ обективира вземане срещу него- останалото...
В този ред- когато подготвям книжа за исково, не ми влиза в задълженията да проверявам имота в АВ, ала го правя, заради грижата...
До скоро справките, които изискваха СИ от общините бяха безплатни- кое препятства едно искане в тази насока? Дори и сега, когато струва 5лв.
- Гост.
- Старши потребител
ivan2 написа:Как мислите - имам ли шанс да осъдя ЧСИ да върне тези пари, с правно основание чл.74 ЗЧСИ и чл.441 ГПК?
Според мен - зависи. Трябва много внимателно да бъде прочетена разпоредбата на чл. 429, ал. 2 ГПК - "Издаденият изпълнителен лист срещу наследодателя може да бъде изпълняван и върху имуществото на неговите наследници, освен ако те установят, че са се отказали от наследството или че са го приели по опис".
Текстът може да бъде тълкуван в смисъл, че доказателствената тежест за отказа от наследството тежи върху наследника, а не върху СИ, който на всичкото отгоре действа въз основа на официален документ (издадено от общината удостоверение за наследници).
Удостоверението за наследници удостоверяват наличието на данни от ЕСГРАОН, предоставено в случая на "държавни органи и институции съобразно законоустановените им правомощия" (чл. 106, ал. 1, т. 2 ЗГР). Физическите лица, получили данни от ЕСГРАОН, в случаи на установено противоречие, неточност или непълнота в тях могат да поискат тяхната корекция (чл. 108 ЗГР). Съгл. чл. 25, ал. 1, т. 22, вр. чл. 31 ЗГР Личният регистрационен картон съдържа единствено дата и място на смъртта; акт за смърт - номер, дата и място на съставяне; кои са наследниците не следва да бъде отразявано в ЛРК, съответно в регистъра на починалите лица, освен ако не са представени "необходимите за това документи" (чл. 27 ЗГР).
В този ред на мисли изрчение второ на чл. 429, ал. 2 ГПК може да бъде тълкувано в посока, че едва след като наследниците възразят пред СИ, че все още не са заявили дали приемат наследството или се отказват от него, едва тогава СИ е длъжен да им даде срок за приемане на наследството.
Много внимателно следва да се прецени дали отговорността за изпълнението срещу имуществото наследника е на СИ (чл. 441) или на взискателя (чл. 440).
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Не разбирам защо е колебанието?
В УН пише дата на смъртта ( не мога да си спомня пише ли и номер на акта за смърт)- е, като не разполага с база данни, то с УН СИ е имал знанието за недопустимост на издадената ЗНИ и ИЛ.
Коя правна норма му дава право да конституира наследник в тази хипотеза и/или го освобождава от отговорност?
В УН пише дата на смъртта ( не мога да си спомня пише ли и номер на акта за смърт)- е, като не разполага с база данни, то с УН СИ е имал знанието за недопустимост на издадената ЗНИ и ИЛ.
Коя правна норма му дава право да конституира наследник в тази хипотеза и/или го освобождава от отговорност?
- Гост.
- Старши потребител
В УН са посочени и наследниците (обикновено). Оттук идва и колебанието. Въз основа на какви данни в конкретния случай СИ е конституирал наследниците? Има ли изрична молба на взискателя или ЧСИ е действал на основание чл. 18 ЗЧСИ? Това са все въпроси, отговорите на които не са ясни от изложението в темата.
Това обаче следва да бъде установено по съответния ред, СИ не разполага с правомощия да преценява дали ЗНИ и ИЛ са "недопустими".
poli_g написа:СИ е имал знанието за недопустимост на издадената ЗНИ и ИЛ.
Това обаче следва да бъде установено по съответния ред, СИ не разполага с правомощия да преценява дали ЗНИ и ИЛ са "недопустими".
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|