начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

такса за довнасяне на капитал

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

такса за довнасяне на капитал

Мнениеот manjana1936 » 21 Фев 2011, 13:23

Здравейте, за довнасяне на капитал на дружество държавната такса колко е ? Благодаря за отговорите
manjana1936
Нов потребител

Re: такса

Мнениеот DEKAH » 21 Фев 2011, 22:25

Таксата е като при промяна на обстоятелствата.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 22 Фев 2011, 11:39

Не е ли такса за промяна на капитал? :roll:
A.Pato
Потребител

Мнениеот n_iliev » 22 Фев 2011, 12:37

Таксата е за промяна на капитал:
60 лева или 42 лева, ако е по електронен път.
n_iliev
Нов потребител

Мнениеот nannyogg » 22 Фев 2011, 12:42

n_iliev написа:Таксата е за промяна на капитал:
60 лева или 42 лева, ако е по електронен път.

И кое точно се променя в капитала - размер, дялове?
Или имаме чисто и просто изпълнение на задължение на съдружниците за довнасяне?
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Фев 2011, 13:04

DEKAH написа:Таксата е като при промяна на обстоятелствата.

+1
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 22 Фев 2011, 13:36

Променят се обстоятелства по графа "32. Внесен капитал", съответно ДТ е 60 лева - за промени в капитал (42 лева, ако Заявлението е по ел. път).
С оглед излишни спорове, защото едно е какво ние мислим, друго е какво мислят приятелите от ТР, ще кажа, че направих едно фиктивно вписване на довнасяне на капитал чрез електронната форма (без да го подписвам) и ми искаше 42 лева такса :D
A.Pato
Потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 22 Фев 2011, 14:16

A.Pato написа:Променят се обстоятелства по графа "32. Внесен капитал", съответно ДТ е 60 лева - за промени в капитал (42 лева, ако Заявлението е по ел. път).
С оглед излишни спорове, защото едно е какво ние мислим, друго е какво мислят приятелите от ТР, ще кажа, че направих едно фиктивно вписване на довнасяне на капитал чрез електронната форма (без да го подписвам) и ми искаше 42 лева такса :D

+1
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот inspectora » 22 Фев 2011, 15:45

Държавна такса за довнасяне на капитал няма. Няма държавна такса и за вписване на това довнасяне в Търговския регистър ... просто щото това не е обстоятелство, подлежащо на вписване според закона /според системата на ТР е друга работа ;) /
ОБАЧЕ /както много други неща в нашата татковина/, ако не Ви се занимава с глупости и искате там в квадратчетата да пише, че е внесен целият капитал, ще трябва да платите 60 лева, съответно 42 лева ако ще вписвате по ел.път ;)
Тъй че си решавате - плащате 60 лева или 42 лева в зависимост от начина на подаване на документите, ако искате вписване, или се заяждате ... обаче не знам и аз как ще стане това със заяждането ... щото междувпрочем ми е любопитно на какво основание ДЛР ще впише това обстоятелство "довнасянето" на капитала :roll: /че да е основателна жалба срещу отказ .../... :lol: /не че и аз "помежду другото" не съм пробутвал някое "довнасяне", но самостоятелно не смея да я искам тая "промяна в обстоятелствата", щото ако съм ДЛР ще си откажа такова вписване :D :) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 22 Фев 2011, 16:05

+1 за колегата горе :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Фев 2011, 17:26

Ами аз съм го правил с 30 лв. не един път.Последно пререгистрация+ промяна на адреса и така нареченото "довнасяне на капитала".Междодругото програмата им святкаше(сега не знам) за ДТ 100 лв. и не искаха да приемат и продажба на търговско предприятие на ЕТ(тълкуваха го по някакъв абсолютно "буквален" начин , че само ако ЕТ е купувач , тогава 30 лв.) , но не вярвам някой да е плащал нещо различно от 30лв. :wink:

Иначе тарифата е ясна.При "довнасянето на капитала" няма промяна на последния.Тъй че не виждам основание да искат по-високата такса и аз лично няма да я плащам , пък ако ще турско. :D
Написаното да не се приема като съвет, че да съм виновен на някои после , всеки сам си отговаря за действията. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 22 Фев 2011, 17:39

Абе то може и да може с 30 лева /или 21/ да мине :lol:
Ама не се знае знае ли се :lol: :lol:
Дето се вика ... според зависи :lol: :lol: :lol:

... мен ако питаш, както казах - това е "за без пари" ... то дори не трябва да го има и да е възможно да стане, но вписват дагоева ... тъй че за колко пари - ами колкото имаш да дадеш :lol: :lol: :lol:

Въпросът е, че с 60 лева /или 42/ никой няма да каже, че липсва такса ;) /за всеки случай да има повечеко внесени/, ако този никой реши да вписва такиви неща :lol: :lol: ... абе обърках се и аз вече какво пиша ...

Ама тъй де - спорим за нещо дето не би трябвало да го има :? :?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 22 Фев 2011, 19:44

REVOLUTION написа:Ами аз съм го правил с 30 лв. не един път.Последно пререгистрация+ промяна на адреса и така нареченото "довнасяне на капитала".Междодругото програмата им святкаше(сега не знам) за ДТ 100 лв. и не искаха да приемат и продажба на търговско предприятие на ЕТ(тълкуваха го по някакъв абсолютно "буквален" начин , че само ако ЕТ е купувач , тогава 30 лв.) , но не вярвам някой да е плащал нещо различно от 30лв. :wink:

Иначе тарифата е ясна.При "довнасянето на капитала" няма промяна на последния.Тъй че не виждам основание да искат по-високата такса и аз лично няма да я плащам , пък ако ще турско. :D
Написаното да не се приема като съвет, че да съм виновен на някои после , всеки сам си отговаря за действията. :D

Ами... от 2007 до сега все с 30 лв. минавах. Ние не променяме капитал, само искаме вписване на новонастъпил факт. Винаги с протокола за внасяне на капитала, изменям и устава, като чинно си описвам колко е капитала и че е внесен изцяло.
Така че... внимавайте да не забравяте.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Re: такса за довнасяне на капитал

Мнениеот lexy21 » 22 Фев 2011, 20:17

Винаги ми се е струвало безумно заявяване на промяна в обстоятелствата, които не подлежат на вписване, ама който настоява, що да се огорчава... Винаги ми се е струвало безумно и, че длъжностните `ора си ги "вписват" тия работи, така щото явно са си намерили някаква нормативна опора, до която аз не опирам, ама какво от това. Довнасянето се отразява счетоводно :arrow: ГФО :arrow: обявяване на ГФО, ама пак какво. Иска ми се да прочета отказ, примерно - заради ДТ или на каквото и друго основание, различно от това, че не подлежи на вписване. Сигурна съм, че и това ще доживея.
П.П. След промяната на т. 4 на чл. 115 от ТЗ хич пък не виждам защо трябва да се променя УА/ДД, освен за красота. Може пък на това основание да откажат вписването :D
П.П.П. Абе, аз защото със закъснение установих, та, ако има и други като мен - от управителят се изисква вече още една декларация - по чл. 141, ал. 8 от ТЗ, мисля от 15.02.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Търговско право