Здравейте и честита нова година! Не съм юрист, търся помощ и минавам направо към въпроса си. Използвах търсачката, но не успях да открия отговор. Става дума за гаранциите на климатиците. Закупих такъв, който е с 1 година, и за да бъде удължена на 2, трябва да се заплати профилактика /повечето са така, мисля/. Доколкото успях да разбера от ЗЗП, след влизането ни в Европа, всички подобни ел. уреди са по презумпция с двегодишна гаранция, изключая търговската. Защо, тогава, се налага тази такса към сервизите на първата година и редно ли е да я плащам, щом законово имам право в двегодишен срок да предявявам рекламации към търговеца? Как е уредена и обратната страна? Тоест, на какво законово основание сервизите искат тези пари и в правото ли са си?
Благодаря предварително.
ПП: Извинявам се, ако звуча лаишки. Ако модовете сметнат, че темата не е в правилния раздел, моля да бъде преместена.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 05:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Става дума за гаранциите на климатиците ...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Гаранция или.... "Франция"
Ето едно мнение, което според мен дава отговор на много неясноти...
-
atanaspetrovmeister - Потребител
Re: Става дума за гаранциите на климатиците ...
Благодаря Ви,atanaspetrovmeister, малко или много схванах. Но... тогава за къв ... ни е тоя закон? Излиза, че минат ли 6 месеца, при евентуална повреда трябва аз да доказвам неща, за които ще се наложи вероятно да плащам за ескпертизи, едва ли не. То е ясно, че търговецът ще драпа да изкара рекламацията неоснователна. Ще ме прощавате, че пиша някак в бъдеще време, но имам проблем с този климатик и ми се иска да проверя всички неща, свързани с него, преди да предприема някакви действия. Ето например, нямам и инструкция за употреба на български, която знам, че е задължителна.
Не разбрах само за иска... Жалба до КЗП не би ли свършила работа или се пише до съда?
Не разбрах само за иска... Жалба до КЗП не би ли свършила работа или се пише до съда?
- dakota
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|