начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Пререгистрация и промяна на обстоятелства едновременно?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрация и промяна на обстоятелства едновременно?

Мнениеот minimay » 07 Дек 2010, 16:13

Здравейте,

бих искала да се допитам, относно пререгистрация и промяна на обстоятелства на едно дружество едновременно.
Знам че е възможно да се пререгистрира една фирма и едновременно с това да се променят и обстоятелства относно нея, но не съм убедена трябва ли да направя 2 комплекта документи, т.е.:
1. за пререгистрация- А4+Г1...
2.за промяна на обстоятелства- А4+ останалите документи..

или ми трябва само един екземплят от А4?Но ако е така не мога да задраскам полето и за пререгистрация и за промяна на обстоятелства, защото подозирам сигурен отказ!

Благодаря на всеки помогнал ми, в тази сложна дилема която имам:)
minimay
Младши потребител

Re: Пререгистрация и промяна на обстоятелства едновременно?

Мнениеот ifand » 07 Дек 2010, 16:34

Пререгистрацията и промяната в обстоятелства се правят с две отделни заявления, като за второто се дължи и такса. Със заявлението за пререгистрация може да пуснете и ГФО за обявяване без да заплащате такса за това.
Подгответе си двата комплекта документи и ги подайте едновременно в ТР.
ifand
Младши потребител

Мнениеот minimay » 07 Дек 2010, 16:36

Безкрайно благодаря!!!!
minimay
Младши потребител

Мнениеот ifand » 07 Дек 2010, 16:38

Моля!
ifand
Младши потребител

Мнениеот dimist » 07 Дек 2010, 18:12

Със заявлението за пререгистрация ТРЯБВА да пуснете ГФО за обявяване, дължите такса.
До миналата година пререгистрацията и промяната на обстоятелства ставаше с едно заявление, но сега чувам, че има промени.
Обадете се по телефона, с повече търпение ще ви вдигнат, и ще се осведомите за положението сега.
dimist
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Дек 2010, 21:29

dimist написа:Със заявлението за пререгистрация ТРЯБВА да пуснете ГФО за обявяване, дължите такса.

А стига фе :D

dimist написа:До миналата година пререгистрацията и промяната на обстоятелства ставаше с едно заявление, но сега чувам, че има промени.

И къде това - в коя държава?

Абе мой, бас ловя, че си "консултант" - ни юрист, ни счетоводител /поне/ ...
Къде си тръгнал да даваш съвети, като от три - три са грешни ... Това за телефона също кърти!!!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот elsi_g » 08 Дек 2010, 08:41

minimay, ако искате да си свършите работата, прочетете поне това-онова от указанията на сайта на ТР. На прав път сте, ще намерите лесно отговорите, които търсите. Да вярвате на съмнителни съвети обаче е опасно!
elsi_g
Младши потребител

Мнениеот p_n_n » 08 Дек 2010, 11:06

:P
ifand написа:Пререгистрацията и промяната в обстоятелства се правят с две отделни заявления, като за второто се дължи и такса. Със заявлението за пререгистрация може да пуснете и ГФО за обявяване без да заплащате такса за това. :idea:

Бихте ли ми визирали разпоредбата, указваща посочената от вас хипотеза, колега ?
p_n_n
Потребител

Мнениеот ifand » 08 Дек 2010, 15:32

p_n_n написа::P
ifand написа:Пререгистрацията и промяната в обстоятелства се правят с две отделни заявления, като за второто се дължи и такса. Със заявлението за пререгистрация може да пуснете и ГФО за обявяване без да заплащате такса за това. :idea:

Бихте ли ми визирали разпоредбата, указваща посочената от вас хипотеза, колега ?

Нормативно уредено не мога да намеря текста в момента. Вижте Коментара - Новата правна уредба на ТР от Деяна Андреева, Николай Янев и Милена Милева, стр. 101 и 102 и Закона за счетоводството. Става въпрос за обявяване на старите ГФО.
Ето и практика: ЕИК: 160048292, вижте заявлението за пререгистрация.
ifand
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 08 Дек 2010, 15:42

По този ЕИК се вижда, че с първото заявление е представен годишен отчет на нефинансовите предприятия към НСИ за 2006 г. Да не говорим, че обявяване на ГФО за 2006 не се изискваше от един момент нататък, заради разместването на старта на ТР и прочее.
Данните за първия обявен ГФО са следните:
"Годишен финансов отчет
2007 г.
Документ
Дата на обявяване: 25.7.2008 г. 08:54:18"
Вписването на първото заявление е със сигнатура 20080513150531 (13.05.2008 г.)
По заявлението за обявяване на ГФО за 2007 такса е внесена.
Отчетът за целите на статистиката не е бил обявяван просто. Да не говорим, че този отчет не е ГФО по смисъла на ЗСч (и без да съм корифей, това съм го разбрал). ДЛР не е търсило такса, защото не е трябвало да се произнася.
Тъй че това не е практика.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nannyogg » 08 Дек 2010, 15:48

ifand написа:
p_n_n написа::P

Нормативно уредено не мога да намеря текста в момента. Вижте Коментара - Новата правна уредба на ТР от Деяна Андреева, Николай Янев и Милена Милева, стр. 101 и 102 и Закона за счетоводството. Става въпрос за обявяване на старите ГФО.
Ето и практика: ЕИК: 160048292, вижте заявлението за пререгистрация.

Няма и как да намерите подобна уредба, защото такава липсва. За посочения от Вас ЕИК, колегата по-горе е обяснил.
Иначе да, със заявлението за пререгистрация може да съвмести обявяване на отчети /не само за предходната, но за предходните три години/ с едно Г1, но и с една, обаче дължима, държавна такса /35 лева или 50 лева, в зависимост дали заявлението е по ел. път или на хартиен носител/.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 08 Дек 2010, 21:23

nannyogg написа:
Няма и как да намерите подобна уредба, защото такава липсва. За посочения от Вас ЕИК, колегата по-горе е обяснил.
Иначе да, със заявлението за пререгистрация може да съвмести обявяване на отчети /не само за предходната, но за предходните три години/ с едно Г1, но и с една, обаче дължима, държавна такса /35 лева или 50 лева, в зависимост дали заявлението е по ел. път или на хартиен носител/.

Лельо Ог практика има и то ежедневна, дори тук-там се намират и разписани правила за съединяване на заявления. Въпросът е дали ще успеят да извършат пререгистрацията правилно. Това е важно, тъй като евентуален отказ за пререгистрация влече и отказ по съединените заявления, тъй като дружеството няма партида в ТР, по която да се направят промените или да се обявяват актове. По съедините заявления /за промени или за обявявяне на акт/ се дължи съответната държавна такса...
Ползвам го често и всичко си е ОК.

п.п. Лелче, и моят ник е взаимстван от същия автор.

п.п.п. Инспекторе и аз съм консултант да го е.... ама знам за какво става въпрос.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот nannyogg » 08 Дек 2010, 22:56

DEKAH написа:
nannyogg написа:

Лельо Ог практика има и то ежедневна, дори тук-там се намират и разписани правила за съединяване на заявления. Въпросът е дали ще успеят да извършат пререгистрацията правилно. Това е важно, тъй като евентуален отказ за пререгистрация влече и отказ по съединените заявления, тъй като дружеството няма партида в ТР, по която да се направят промените или да се обявяват актове. По съедините заявления /за промени или за обявявяне на акт/ се дължи съответната държавна такса...
Ползвам го често и всичко си е ОК.

п.п. Лелче, и моят ник е взаимстван от същия автор.

п.п.п. Инспекторе и аз съм консултант да го е.... ама знам за какво става въпрос.

E, твърде постничко за един Декан на невидим университет, но пък известно е, че мъжете са добри кулинари, но никак не умеят да готвят :wink: Къде съм твърдяла, че към А4 не може да се присъедини друго А4 или Г1 или Б, в зависимост от конкретиката на казуса? Написаното от мен е по повод ето това твърдение
ifand написа: ... Със заявлението за пререгистрация може да пуснете и ГФО за обявяване без да заплащате такса за това. :idea:

което е насочило колегата pnn да попита за нормативната уредба, авторката отговаря, че не може да посочи такава и аз съвсем целенасочено и упорито написах поста си, в който твърдя, че такава няма. Поради простия факт, че за обявяване на отчета такса си се дължи, независимо дали заявлението за обявяване е отделно или присъединено към А4 и съвместено с пререгистрация.
В този смисъл последвалата лекция за разписаните правила и т.н. за "съединяване на заявления" беше леко безпредметна /не и за питащия, разбира се/, та предлагам да ми повярвате, че мога да готвя, а ако все пак се налага ще предложа рецепти от собствената си готварска книга, под формата на ЕИК :)
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот p_n_n » 09 Дек 2010, 09:55

nannyogg написа: ....... а ако все пак се налага ще предложа рецепти от собствената си готварска книга, под формата на ЕИК :)

:lol: :lol: :lol:
p_n_n
Потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Дек 2010, 10:33

Деки, патакламата наистина се отнасяше до това дали се дължи ДТ за обявяване на ГФО. Постановката беше (или поне така се разбира според мен), че ако бутнеш заявление за пререгистрация заедно с Г1 за обявяване на ГФО-та, такса не се дължи изобщо.
Имам чувството, че малко са смесени нещата относно това, че към съответното А (без тези за ЕТ-тата) се прилага и Г1 с дружествения договор (или учредителния акт, или устава), за което не се дължи такса, но пък и прилагането му е задълително. Не съм чел посочения коментар, но вероятно нещо такова е написано там, а не че минаваш метър за ГФО. Вторият абзац се надявам да е полезен по отношение на таксите, защото никой не поддържа становище за недължимост, с изключение на един от пишещите тук.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 09 Дек 2010, 10:49

ykovachev написа:........... малко са смесени нещата относно това, че към съответното А (без тези за ЕТ-тата) се прилага и Г1 с дружествения договор (или учредителния акт, или устава), за което не се дължи такса, но пък и прилагането му е задълително. Не съм чел посочения коментар, но вероятно нещо такова е написано там, а не че минаваш метър за ГФО.

Вероятно е така...
Относно коментара - бях един от ентусиастите закупили си го веднага след издаването му, което както знаем беше преди последните изменения в ЗТР, та в този ред на мисли това се оказа поредната ми ..... авантюристична покупка...
:lol: :lol: :lol:
p_n_n
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Дек 2010, 13:58

Сега чак видях какъв е спорът.

Всъщност се чудя защо си губим времето да обсъждаме неща, които са ни ясни като бял ден.

Въпросът е, че от ден на ден се задават все по-малоумни въпроси.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот dimist » 09 Дек 2010, 22:41

Мдаа, проверяващите от ЕО обичат да раздават квалификации. Пък да вземат да прочетат закона за счетоводството и да проверят сроковете за обявяване на ГФО - нее те са над тези неща.
Приятна вечер
dimist
Потребител

Назад към Търговско право