начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Прекратяване на договор с VIVACOM поради смърт на титуляра

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на договор с VIVACOM поради смърт на титуляра

Мнениеот profilms » 29 Сеп 2010, 13:10

Здравейте!
Майка ми почина на 14.08.2010г. На името и има договор за "Хармония 12" от VIVACOM, който аз искам да прекратя поради настъпилата и смърт. Преди месец подадох молба за прекратяване на договора, смъртен акт и удостоверение за наследници в местния клон на VIVACOM в Свищов с искане договорът да бъде прекратен, но сега се оказва, че същите документи е трябвало да бъдат изпратени по пощата на адрес на VIVACOM. От местния клон на VIVACOM ми казаха, че това е адресът на "Централен офис - VIVACOM", а по телефона, че молбата трябва да е адресирана до "VIVACOM Обслужване на клиенти". Въпросът ми е: Има ли някой представа това ли е истинската процедура и какво трябва да направя, за да бъде прекратен договорът без да плащам неустойки? В самият договор не пише какво се случва, ако абонатът почине!... Молбата трябва ли да е в свободен текст или има някакъв шаблон и от къде мога да се сдобия с него? От телефона за информация на VIVACOM ми казаха, че това е, което трябва да направя, но аз имам съмнения, че, поради нежеланието им да се разделят с абонат, ще използват всички дребни причини, примерно, допуснати от мен (юридически) грешки (формулировки) в съставянето на текста на молбата и др., за да протакат прекратяването на договора. Моля Ви, дайте ми съвет какво да направя и някой писал ли е такава молба?
Благодаря Ви предварително!
profilms
Младши потребител

Re: Прекратяване на договор с VIVACOM поради смърт на титуляра

Мнениеот Гост. » 29 Сеп 2010, 13:36

Смъртта е винаги извинителна причина за безвиновно неизпълнение на това облигационно задължение( има хипотези, където последната не извинява, но не сте в тях), та: нямам идея как сте депозирал молбата си( в смисъл има ли входящ номер? или не), но все някак вашето писмено изявление за този факт следва да достигне до предоставящият услугата.

:roll: :lol: Леле, как съм го завъртяла... не е истина.
Накратко- не следва да плащате неустойка по договора. Но препоръчвам да ги уведомите за кончината.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот profilms » 29 Сеп 2010, 16:55

Благодаря Ви за отговора! Не, аз поне не съм слагал входящ номер, защото не знам от къде да го взема, а и ми се струва, че служителя, като вкарваше инфо-то в компютъра, би трябвало да е вкарал и съответния номер. Смъртният акт и удостоверението за наследници, смятам, че е достатъчно и като удостоверение и като уведомление, но ще мина по цялата процедура още веднъж и дано имам късмет.
Още веднъж - благодаря!
profilms
Младши потребител

Мнениеот goldie » 30 Сеп 2010, 03:25

profilms написа:... аз поне не съм слагал входящ номер ...

входящ номер се слага от приемащата страна, а Вие сте изпращащата. служителят следва да Ви даде входящия номер, генериран от системата. без него не можете да докажете уведомяването.

profilms написа:Смъртният акт и удостоверението за наследници, смятам, че е достатъчно и като удостоверение ...

вярно

profilms написа:... и като уведомление ...

грешно (вж. по-горе)

profilms написа:... но ще мина по цялата процедура още веднъж и дано имам късмет.

в договора и във всяка фактура следва да има адрес на управление. изпратете уведомително писмо за смъртта и копие от смъртния акт на този адрес в препоръчано писмо с обратна разписка и пазете разписката!
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот profilms » 30 Сеп 2010, 11:12

Мисля,че проблемът ще е с този входящ номер. По пощата няма как да ми го дадат и явно за това ме карат да им изпратя документите така. За да кажат после, че няма такъв номер. В офиса не ми дадоха нищо, а питах: "Това ли е всичко?", в смисъл - всичко, което трябва да се направи от моя страна. Казаха: "Да."
Благодаря за съветите!
profilms
Младши потребител

Мнениеот goldie » 30 Сеп 2010, 18:27

profilms написа:Мисля,че проблемът ще е с този входящ номер. По пощата няма как да ми го дадат ... . За да кажат после, че няма такъв номер. ...

Вашата цел е да докажете, че сте ги уведомил. има много начини да го постигнете, но входящият номер и писмо с обратна разписка са едни от най-лесните. след като не Ви дават входящ номер, изпращате писмо - обратната разписка по него е Вашето доказателство. най-добре е да запазите също копие от писмото и квитанцията за изпращане на препоръчаното писмо в допълнение към обратната разписка.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот profilms » 02 Окт 2010, 23:13

poli_g написа:Смъртта е винаги извинителна причина за безвиновно неизпълнение на това облигационно задължение

А бихте ли ми казали на кой закон да се позова в молбата за птюрекратяване на договора - кой закон урежда безвиновното неизпълнение на договора?
profilms
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Окт 2010, 16:46

profilms написа:
poli_g написа:Смъртта е винаги извинителна причина за безвиновно неизпълнение на това облигационно задължение

А бихте ли ми казали на кой закон да се позова в молбата за птюрекратяване на договора - кой закон урежда безвиновното неизпълнение на договора?

Абе чета тука ала-бала незнам си какви молби за прекратявания ... доказване за уведомявания ...
Смърт на страната = автоматично прекратяване на договора от момента на смъртта. /няма да обяснявам защо е така/
Другата страна дали знае за смъртта, е без значение ...
Вие пак можете да ги уведомите за смъртта, а дали те ще получат уведомление, или ще "се дърпат", е без значение! Пратете им мейл и не се занимавайте повече - дори не е нужно да им пращате акт за смърт, удостоверения за наследници и т.н. ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право