начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Данъчни задължения за МПС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данъчни задължения за МПС

Мнениеот k__kirilov » 21 Дек 2012, 14:11

Здравейте,
извинявам се за баналната тема, но предположих, че няма да е коректно да пиша в тези на колегите.
Ето за какво става въпрос:

Днес научавам от баща ми, че е получил писмо от общината, че дължи ХХХ лв. за автомобил,
който от 10-ина г. е даден за скрап (автомобила беше с черните номера).
Документи за това няма, не е свалян от регистрация или бракуван - преди няколко години
като питах в НАП ми казаха, че най-вероятно е свален служебно от регистрация и няма
данни при тях за такива задължения - така и забравих за случая.
Вече толкова години не е имало други писма или покани за плащане.

Въпросът ми е:
Какво конкретно да се направи и има ли начин, да се избегне плащането на тези задължения?
k__kirilov
Младши потребител

Re: Данъчни задължения за МПС

Мнениеот thebeast » 24 Дек 2012, 01:28

Задължения няма за периода, в който МПС няма регистрация за движение по пътната мрежа на Република България и това се доказва с документ (удостоверение) от сектор "Пътна полиция" (КАТ) при Областна дирекция на МВР. :!:
thebeast
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Дек 2012, 00:25

В общината се дължи данък, ако ще колата да стои разглобена в кашони в хола. Не бъркайте притежаване на вещ с нейното използване.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 30 Дек 2012, 18:20

Стари човече и тук си се изказал неподготвен!
Ако автомобила е с прекратена регистрация, за него не се дължи данък от месеца, следващ месеца на прекратяването на регистрацията! И тогава отглеждането на кокошки в хола ще ти излезе безплатно!
thebeast
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Дек 2012, 23:58

thebeast написа:Стари човече и тук си се изказал неподготвен!
Ако автомобила е с прекратена регистрация, за него не се дължи данък от месеца, следващ месеца на прекратяването на регистрацията! И тогава отглеждането на кокошки в хола ще ти излезе безплатно!

За да не се дължи данък в общината трябва да се представи бележка че МПС е предадено за разкомплектоване в пункт.
Чл. 58. (4) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) За превозните средства, на които е прекратена регистрацията, данък не се дължи от месеца, следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение. За излезлите от употреба моторни превозни средства, за които в нормативен акт е предвидено задължение за предаване за разкомплектуване, данък не се дължи след прекратяване на регистрацията им за движение и представяне на удостоверение за предаване за разкомплектуване.

Забележете новия момент в последния ред: "и представяне на удостоверение за предаване..." който неприятно изненадва доста хора от 2007-а година насам.
Ето и подобна случка стигнала до съд: http://www.admcourt-varna.com/site/file ... 5b1510.htm
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 03 Яну 2013, 01:34

На този линк москвича не е с прекратена регистрация! Отвори си наредбата за регистрацията и дерегистрацията и си прочети колко начина има за прекратяване на регистрацията! И на какво основание общината ще начислява данък на МПС с "прекратена регистрация - частен имот"? Понятията "спиране от движение" и "прекратена регистрация" са различни! :mrgreen:
thebeast
Потребител

Мнениеот k__kirilov » 06 Яну 2013, 20:56

Благодаря на всички за отговорите. ))
Развитието:

Оказа се, че баща ми преди години е предал номерата и талона на свой приятел, който да ги върне в КАТ Силистра.
Човекът обаче не си спомня какво е станало тогава и не може, да открие документи за това.

На 4.01.(петък) се срещнах с началник отдел "Регистрация на МПС" към КАТ Плевен
с молба да поиска справка за статуса на автомобила
от КАТ Силистра(автомобила е с регистрация "Сс", но постоянния адрес за местоживеене
е Плевен.
Отговорът му беше: "Нямам право по какъвто и да е начин, да поискам такава справка.
Единствено собственика или негов пълномощник лично в съответното поделение на КАТ може да го стори."
След което се посмяхме заедно на поредния (за мен) абсурд в тази държава. ))

А преди минути дойде добрата новина - пълномощникът е открил забравените у него документи с печат
"Бракувано" - предстои да ги изпрати и да ги представим в общината.
Надявам се с това сагата да приключи.

Още веднъж благодаря на отзовалите се.
Весела седмица на всички. )))
k__kirilov
Младши потребител

Назад към Данъчно право