начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Запазване рамера на обезщетение при безработица

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запазване рамера на обезщетение при безработица

Мнениеот ressrsaibuy » 16 Юли 2021, 13:19

Здравейте,

Казуса е следния, работя във фирмата от 15г. и сега искам да напусна по собствено желание.
Нямам засега добро предложение за работа и трябва да се регистрирам на борсата, но при положение, че съм напуснал доброволно, ще получавам минималния размер за 4 мес. В сегашната фирма се осигурявам на максималния размер и ми се иска да се възползвам от възможността за по-високо обезщетение. Въпросът ми е, ако след напускането ми, мой приятел ме назначи фиктивно в негова фирма за 1 мес. на минимална заплата и после ме съкрати какво обезщетение ще получа от борсата? Възможен ли е изобщо такъв вариант и какво рискувам?
ressrsaibuy
Нов потребител

Re: Запазване рамера на обезщетение при безработица

Мнениеот guest1 » 16 Юли 2021, 16:50

Здравейте.

Варианта е:
След напускането/прекратяване на ТД - ДРУГ РАБОТОДАТЕЛ да ви назначи.
Съвсем резонно ще е - по чл. 70 „със срок за изпитване“. И ви освободи - по чл. 71, ал. 1.

Термините „мой приятел“, „фиктивно“ и размера на заплатата не се коментират.

В НОИ гледат основанието - при последното прекратяване и времето - от предходно упражняване на правото на обезщетение.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право