начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Съкращение без предизвестие! Помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение без предизвестие! Помощ

Мнениеот stoyanavramov » 15 Яну 2013, 22:07

Здравейте. Казусът ми е следния:
Днес 15.01.2013 разбрах от прекия ми началник, че работодателя ми е наредил да съкратят мен и още един колега, като утре 16.01.2013 е последният ни работен ден. Причината за съкращението е заради това , че обекта в който работим се закрива, но не се закрива фирмата. В трудовият ми договор е посочено следното:
.......на основание: безсрочен трудов договор по чл.67, ал.1, т.1......
..... срокът на настоящия трудов договор е за неопределено време.
Този договор е от 09.03.2012.
Искам да попитам, може ли работодателя да направи такова съкращение без предизвестие и какво мога аз да направя в своя защита?
stoyanavramov
Нов потребител

Re: Съкращение без предизвестие! Помощ

Мнениеот pesho_devnya » 18 Яну 2013, 23:43

Доколкото разбирам, съкращават Ви на основание чл.328, ал.1, т.2 от КТ.
Ако не е уговорен по-дълъг срок, безсрочен трудов договор се прекратява с 30 - дневно предизвестие.
Работодателят може да Ви съкрати и без предизвестие, но ще Ви дължи обезщетение по чл.220, ал.1 от КТ в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок.
Полагат Ви се още обезщетения по чл.224 от КТ, ако имате неползван платен отпуск, и по чл.222, ал.1 от КТ - за оставане без работа до 1 месец.
Ако не Ви изплатят тези обезщетения, можете да заведете иск в съответния Районен съд. Тези искове се погасяват с изтичането на 3 - годишна давност.
pesho_devnya
Младши потребител

Re: Съкращение без предизвестие! Помощ

Мнениеот dobromirkd » 12 Фев 2013, 20:52

Ако все още не си си получил обезщетенията от работодателя, напиши ми на този e-mail: заличен имейл в кой град работиш и коя е фирмата-работодател и ще ти кажа как се прави.
dobromirkd
Потребител

Назад към Трудово право