начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Iskam da stana doktorant po Pravo

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Iskam da stana doktorant po Pravo

Мнениеот Kolio Kun4ev » 26 Сеп 2005, 16:29

Iskam da stana doktorant po pravo za da izkarvam po nqkoi i drug lev otgore za 4etene na lekcii i vodene na uprajneniq.
Nqma zna4enie kakuv profil - ne6to po-lesno moje da e. Ima li prirodoza6titno pravo ili ne6to s pravna informatika, za6toto sym dobar po kompuytrite :D
Nqkoi znae li ne6to po vaprosa??
Kolio Kun4ev

отговор

Мнениеот kmonev » 26 Сеп 2005, 16:36

здравей, аз съм докторант по Гражданско и семейно право. За да
ти плащат обаче трябва да си редовна форма на обучение в някой
ВУЗ. Всеки университет си има график за свободните бройки и
критерии за кандидатстване. Искам да ти кажа обаче че влизането
като докторант хич не е лесна работа, но пък има защо да се напънеш.
Не е за парите, около 100-200 лева максимум, но за чест и слава.
kmonev
Потребител

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 16:39

Не съм чула за такива. Конкурсите се провеждат за правни отрасли- наказатулноправни науки, гражданскоправни науки, административноправни науки.... Самият конкурс е много тежък- минимум 4,50 на писмения и мин.5 на устния изпит, ако не се лъжа.. Стипендията е 250 лв. на месец. Лекции и упражнения четат асистентите, а не докторантите..
Гост

Мнениеот Кольо Кунчев » 26 Сеп 2005, 16:43

Монев, може ли да ми разкажеш накратко за процедурата - как минават изпитите, какво точно изпитват, изпита по езика труден ли е и т. н.
Питат ли за съдебна практика?
Кольо Кунчев

Мнениеот Кольо Кунчев » 26 Сеп 2005, 16:44

Къде си докторант?
Кольо Кунчев

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 17:04

Виж Наредбата за държавните изисквания за приемане и обучение на докторантите. Там е описана цялата процедура. В Държавен вестник публикуват обявите за конкурсите за докторанти.
Да, изпитът е труден. Както колегата каза,ако е само за парите, не си заслужава. Изискванията са големи. Учебниците ще ти стигнат най- много за Добър на конкурса, защото се изисква да се познава и съдебната практика. Изпитът по западен език не е труден. Трябва да можеш за преведеш 50 страни от западен език на български.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 19:17

Anonymous написа:Не съм чула за такива. Конкурсите се провеждат за правни отрасли- наказатулноправни науки, гражданскоправни науки, административноправни науки.... Самият конкурс е много тежък- минимум 4,50 на писмения и мин.5 на устния изпит, ако не се лъжа.. Стипендията е 250 лв. на месец. Лекции и упражнения четат асистентите, а не докторантите..

tova ne evqrno tova sa za dyrzavnite ne za doktorantite za poslednite sa obsta teoriq na pravoto, istoriq na bulgarskata durzava i pravo, pravna sociologiq i pravna informatika, mezdunarodno pravo i mevdunarodni otnoseniq, obsto u4enie za dyrzavata, prirodozastitno pravo, administrativno pravo i administrativen proces, gazdansko i semeino pravo, konstitucionno pravo, nakazatelno pravo, finansovo pravo, nakazatelen proces, kriminalistika, kriminologiq i dr.
Гост

Re: Iskam da stana doktorant po Pravo

Мнениеот донна2 » 26 Сеп 2005, 19:57

Значи първо трябва да има обявен конкурс -това за редовна/задочна докторантура , за свободното е друго там трябва да си написал поне 3/4 от научния труд ,да имаш консултант ,преди това да те одобрят на катедрено заседание във факултета ,след това да те гласуват на академичен съвет /все пак всекий ВУЗ си има правилник и някъде може да е по -различно ,но в общи линии е така за свободен докторат/
Та има ли конкурс следва да си подадеш първо документи , след като те допуснат да се явиш на изпит -първо писмен ,после устен/първо ти оценяват работата на писмения и тогава се явяваш на устен това в един ден / -оценката мисля трябваше да е мин.4,50 , издържиш ли го отиваш на езиков изпит.
Конспекта е съобразно материята -примерно по наказателно право въпросите са от Нак. право и процес , по трудово и осигурително -по КТ,КСО и т.н.
За съдебна практика поне при мен изискваха и там ми беше слабото място ,че не съм цитирала такава за жалост.
Ако го правиш обаче за някой лев отгоре.............я камилалата я камиларя ,не забравяй че накрая се явяваш на защита ......... :cry:
донна2

Re: Iskam da stana doktorant po Pravo

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 20:44

донна2 написа:Значи първо трябва да има обявен конкурс -това за редовна/задочна докторантура , за свободното е друго там трябва да си написал поне 3/4 от научния труд ,да имаш консултант ,преди това да те одобрят на катедрено заседание във факултета ,след това да те гласуват на академичен съвет /все пак всекий ВУЗ си има правилник и някъде може да е по -различно ,но в общи линии е така за свободен докторат/
Та има ли конкурс следва да си подадеш първо документи , след като те допуснат да се явиш на изпит -първо писмен ,после устен/първо ти оценяват работата на писмения и тогава се явяваш на устен това в един ден / -оценката мисля трябваше да е мин.4,50 , издържиш ли го отиваш на езиков изпит.
Конспекта е съобразно материята -примерно по наказателно право въпросите са от Нак. право и процес , по трудово и осигурително -по КТ,КСО и т.н
За съдебна практика поне при мен изискваха и там ми беше слабото място ,че не съм цитирала такава за жалост.
Ако го правиш обаче за някой лев отгоре.............я камилалата я камиларя ,не забравяй че накрая се явяваш на защита ......... :cry:

i vzewha li te i kude ako nee taina si kandidatstvala koi bqha v komisiqta
Гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 10:44

Искам да поправя горното- на писмения изпит по специалността трябва да имаш мин. 4,50, а на устния мин. 5, на изпита по западен език- мин.4.
Аз бях докторант и мога да кажа, че за човек, който наистина иска да работи това стипендията 250 лв. не стига за нищо. Ходене по библиотеки, намиране на материали, често и пътувания... Парите са най- малкия стимул в една докторантура. Така, че за колегата, който просто иска някакъв доход, да се насочи другаде. А и конкуренцията в тези конкурси е почти като в конкурсите за магистрати. За 1 редовно място- по 10- 20, даже и повече кандидати..
Гост

Назад към Конкурси, изпити