- Дата и час: 26 Яну 2025, 08:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за административни съдии
|
|
edit написа:Доколкото си спомням проекта беше публикуван и пак тези въпроси си носеха същите номера
Не едит-имаше и някакви глупости за президента.
Колеги откъде четете за 2-ри ?-с
- maradi
- Потребител
Koлеги, в "шапката" на конспекта пише, че е съгласно Протоколно решение на ВСС 34. Не ми е ясно обаче- дали това е утвърдения конспект след като са извадени въпроси 1,3,5 и 30 или това е в първоначалния му вариант. Вие как мислите?
- V_I_K_I
- Младши потребител
edit написа:Аз четох само ЗСВ, обаче е незапомняемо, както и всичко останало между другото !
И като че ли няма смисъл да се мъчиш да запомняш всичко...важното е на изпита да включиш бързо на скорост...
- ALBUNDI
- Нов потребител
От друга страна 5-ти въпрос изцяло се включва в 4- ти- Видове- на централни и териториални се делят въз основа на един от критериите.
- edit
- Потребител
Здравейте всички!
Бях доста заета последно време и затова чак сега използвам момента да честитя на всички преминали първата цедка, а на останалите - не се отчайвайте ще има и други възможности!
Колеги, преглеждах теоретичните постановки и ви моля да споделите мнението си за административните юрисдикции.Д.Хрусанов е говорил нещо за тях на семинара.Ако е ходил някой от вас, моля да даде информация, или да посочи литература.
Бях доста заета последно време и затова чак сега използвам момента да честитя на всички преминали първата цедка, а на останалите - не се отчайвайте ще има и други възможности!
Колеги, преглеждах теоретичните постановки и ви моля да споделите мнението си за административните юрисдикции.Д.Хрусанов е говорил нещо за тях на семинара.Ако е ходил някой от вас, моля да даде информация, или да посочи литература.
- rossa3
- Потребител
rossa, ето какво говори Хрусанов. Направо си го пейстни някъде
Правораздаване и правосъдие:
Правораздаването е по – широко понятие. Правораздаването е решаването на административноправни спорове със СПН. Правосъдието е по – тясното понятие. то прилича на правораздаването, но се осъществява от съдебен орган.
Тоест административното правораздаване се осъществява от съд и от административни юрисдикции, аминистративното правосъдие се осъществява от само от съдилищата.
Административни юрисдикции (АЮ):
Те са две големи групи:
1) административно-наказващи юрисдикции – тези които могат да налагат административни наказания. тук те правораздават вместо съдилищата;
2)контролни юрисдикции – например НЕЛК, отдела по спорове в патентното ведомство; КЗК;
От една страна АЮ имат право на къществуване защото разтоварват съдилищата от специализирани правни спорове, тъй като рядко съда може да реши въпроса даже и с вещо лице.
Отрицателните черти – АЮ не са предвидени в никой НА – нито в КРБ. Според проф.Ж.Сталев те нямат право да съществуват – чл.125 КРБ. В КРБ няма текст, който да казва, че правен спор, може да се решава само от административен орган. така стои въпросът и в ЗСВл.
Има и друг проблем с АЮ. Една от конституционните гаранции е, че всеки органи и организация има право най – малко на две инстанции.
В АПК, когато се говори за подведомственост на административните съдилища, никъде не се говори за актовете на АЮ. – 132, т.8.
Има обаче 1 точка, която позволява със закон да се обжалват и други актове, които са определени от закон. Това, като че ли е единствената възможност
Има случаи, в които спецален закон изрично посочва, че решенията на юрисдикциите се обжалват (например Закона за патентите, решенията на отдела по споровете).
При административно наказателните юрисдикции има две оспорвания.
Подготвя се нов ЗАНН(може би кодекс), с който се цели премахването на административнонаказателните юрисдикции. Предвижда се наказанията да не се налагат от административнонаказателните органи, а от съда. Съдилищата се цели да станат основния наказващ орган.
Правораздаване и правосъдие:
Правораздаването е по – широко понятие. Правораздаването е решаването на административноправни спорове със СПН. Правосъдието е по – тясното понятие. то прилича на правораздаването, но се осъществява от съдебен орган.
Тоест административното правораздаване се осъществява от съд и от административни юрисдикции, аминистративното правосъдие се осъществява от само от съдилищата.
Административни юрисдикции (АЮ):
Те са две големи групи:
1) административно-наказващи юрисдикции – тези които могат да налагат административни наказания. тук те правораздават вместо съдилищата;
2)контролни юрисдикции – например НЕЛК, отдела по спорове в патентното ведомство; КЗК;
От една страна АЮ имат право на къществуване защото разтоварват съдилищата от специализирани правни спорове, тъй като рядко съда може да реши въпроса даже и с вещо лице.
Отрицателните черти – АЮ не са предвидени в никой НА – нито в КРБ. Според проф.Ж.Сталев те нямат право да съществуват – чл.125 КРБ. В КРБ няма текст, който да казва, че правен спор, може да се решава само от административен орган. така стои въпросът и в ЗСВл.
Има и друг проблем с АЮ. Една от конституционните гаранции е, че всеки органи и организация има право най – малко на две инстанции.
В АПК, когато се говори за подведомственост на административните съдилища, никъде не се говори за актовете на АЮ. – 132, т.8.
Има обаче 1 точка, която позволява със закон да се обжалват и други актове, които са определени от закон. Това, като че ли е единствената възможност
Има случаи, в които спецален закон изрично посочва, че решенията на юрисдикциите се обжалват (например Закона за патентите, решенията на отдела по споровете).
При административно наказателните юрисдикции има две оспорвания.
Подготвя се нов ЗАНН(може би кодекс), с който се цели премахването на административнонаказателните юрисдикции. Предвижда се наказанията да не се налагат от административнонаказателните органи, а от съда. Съдилищата се цели да станат основния наказващ орган.
- maimundere
- Потребител
Благодаря Ви, и вие ми липсвахте.Положението ми е "някъде по средата", т.е не е розово. А при вас ? Извинявайте, може и вече да сте писали, но страниците са много, а ......... времето е ограничено.
- rossa3
- Потребител
И аз съм "по средата" Радвам се, че продължаваме заедно!!!!
maimundere имам два въпроса:
1. Хрусанов признава ли въобще наличието на АЮ, с изключение на ЗАНН
2. Според Теб трябва ли да го споменаваме това, при условие, че няма такъв въпрос
maimundere имам два въпроса:
1. Хрусанов признава ли въобще наличието на АЮ, с изключение на ЗАНН
2. Според Теб трябва ли да го споменаваме това, при условие, че няма такъв въпрос
- maradi
- Потребител
За казуса: накрая бях малко по-лаконична, защото не усетих как времето е напреднало и то ужасно много. Така аргументацията стана без локуми, но след коментара с отличниците, се оказа,че отговорите ни са идентични.
- rossa3
- Потребител
maradi, въпросът за АО беше обсъждан наред с този за съдебната власт. Според мен ако ще се прави разграничение между правораздаване и правосъдие, трябва да се засегне и темата за АО.
Дали Хрусанов признава наличието на АО с изключение на тези по ЗАНН? Мисля, че да, защото все пак ни бяха дадени примери с патентното ведомство, КЗК..тези запомних..Всъщност само тях познавам от практиката си...
Дали Хрусанов признава наличието на АО с изключение на тези по ЗАНН? Мисля, че да, защото все пак ни бяха дадени примери с патентното ведомство, КЗК..тези запомних..Всъщност само тях познавам от практиката си...
- maimundere
- Потребител
упс, забравих да напиша нещо.. Всъщност кой какво признава май е без значение, защото законодателят ги е признал отдавна. нищо, че в конституцията нищо не пише ....я на КЗК колко правомощия й прехвърлиха..че и спорове по ЗОП и ЗКонцесиите ще гледат...да не говорим за същинската им работа по ЗЗК и по ЗДържавните помощи...След като несъдебен орган, разрешава правен спор няма какво да му мислим, юрисдикция си е и толкова
- maimundere
- Потребител
|
|