начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 15:48

V_I_K_I да не би и ти да си от първите герои ?
ЗУТ и ДОПК и да го четем, какво ще запомним - те се необятни !
А редът за провеждане на изпита е посочен в Наредбата. Явно ще ни изпитват всички членове на комисията заедно :( :(
maradi
Потребител

Мнениеот edit » 24 Окт 2006, 15:58

Колеги, успех на всички и най- вече КЪСМЕТ! Каквото и колкото да четем, при четирима десйстващи съдии в една комисия винаги могат да те "забият в девета глуха" с допълнителни въпроси- всеки от своята сфера и попадаме в жанра "разкази с неочакван край" . . . :cry: :shock: :shock:
edit
Потребител

maradi: "V_I_K_I да не би и ти да си от първите герои ?

Мнениеот V_I_K_I » 24 Окт 2006, 16:16

кои са първите герои? Просто реших да питам, защото ... и писмения беше "по конспекта", но само ако приложим много широко тълкуване
V_I_K_I
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 24 Окт 2006, 16:22

Edit,права си за разказите с неочакван край.Но на въпроса какво да четем аз си оставам на същото мнение,на каквото бях в началото на форума,което мнение е на база текстовете от наредбата за конкурсите.
За писмения изпит изрично е регламентирано ,че е казус от правния отрасъл,а за устния-че е по конспекта.
По гореизложените съображения на писмения си носех две торби нормативни актове /повечето от джобния формат на СИБИ/.Сега смятам да се огранича в рамките на конспекта,т.е.ЗУТа не ме интересува по принцип,както и ДОПК.Макар че един прочит на тези специални закони,които са и специални процесуални такива никак не е излишен.А законите от конспекта са от ясни по-ясни.Според мен да си прегледаме процедурите по ЗУТ и ДОПК и да ги сравним с какво се различават от тези в ЗАП и АПК.
Успех!
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 24 Окт 2006, 16:48

Касиди, време няма за всичко. Аз съм на 7.11. Освен законите ще погледна едно - две тълкувателни решения на ВАС и това ще е.
edit
Потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 17:09

"Първите герои" са тези на 6.11. Ще разказвам после
maradi
Потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 17:26

Касиди написа:
Продължава да бъде неясно кои от кандидатите за кои съдилища ще се конкретизират след устния.Разбрах ,че доста колеги кандидатстват за всички съдилища в страната.Очевидно е че е необходима информация за това кой съд да конкретизират в заявленията си след устния изпит-къде искат да бъдат назначени.За мен кандидатстването е неравномерно по съдилища и трябва да се даде шанс на издържалите,посочили повече съдилища да се ориентират да подадат заявление за съда,където имат реални шансове да се класират.Просто не знам реално как може да стане това.

Това наистина е ВЪПРОС. Реално никой от участниците не знае колко кандидати има за предпочитания от него съд, което предоставя чудесна възможност за манипулации.
maradi
Потребител

Мнениеот kasidi » 24 Окт 2006, 17:30

maradi, чети и успех!
kasidi
Потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 17:45

Представете си следната хипотеза:
Аз съм от Пловдив. Кандидатствам за София и Пловдив. Имам прекрасен резултат/дай боже/. По искане на ВСС конкретизирам, че искам да ме назначат само в София, но ми казват, че там местата са заети. След това отварям списъка с класирането и установявам, че в Пловдив са назначени колеги с много по-нисък бал. Или пък/което също е абсурдно/, че е останала свободна щатна бройка.
:twisted: :twisted: :twisted:
maradi
Потребител

Мнениеот denni_law » 24 Окт 2006, 17:58

maradi, обръщам се към теб с простия въпрос Защо всички се натискате за Софиа, та ние софиянци да пишем и други градове?Заплатата е еднаква във всички градове на страната, а и най-после в по-малкия окръжен град зи някой, а в София си един от 3 милиона и половина!
denni_law
Младши потребител

Мнениеот denni_law » 24 Окт 2006, 17:59

изивнявам се правописа "София"
denni_law
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 24 Окт 2006, 18:02

Maradi, да изчакаме да мине устния-дай боже успешно /поне за нас от форума :D ! Но според наредбата след излизане на резултатите от устния изпит се обявява успеха на всеки кандидат като средно аритметично от писмения и устния/дали правилно съм разбарала/,след което се подават заявления от издържалите/т.е.на устния минимум с тройка/ в което посочват конкретната длъжност ,която искат да заемат.Конкретната длъжност я разбирам като съдия в конкретен съд,щото друга конкретна длъжност на този конкурс няма.Или по наредбата предварителна информация не може да има за това кой кандидат кой съд ще посочи.Всичко е нещо като хазарт.Посочваш един съд измежду 28,за които си кандидатствал първоначално.
kasidi
Потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 18:06

До denni_law
Както се казва "Имената и събитията са измислени. Не носим отговорност за евентуални сходства и съвпадения" . В моя случай хипотезата е диаметрално противоположна-едно желание. Но ако помислиш сериозно и в този случай може да се получи абсурдната ситуация някой, който въобще няма намерение да идва в моя град да бъде класиран и да откаже да заеме мястото.
maradi
Потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 18:09

До Касиди

Този хазарт, както го наричаш за някои /при това най-добрите, т.е. с най висок резултат/ ще се окаже един наистина съдбоносен избор. Или работиш в този съд, който си конкретизирал или въобще не работиш.

П.П. Всъщност правилно- хазарт, при който залагаш всичко
maradi
Потребител

Мнениеот denni_law » 24 Окт 2006, 18:11

Четейки разпоредбата на чл.30, ал.3 от Наредбата мисля, че трябва да се тълкува с оглед посочените желания при подаване на заявлението за участие в конкурса и едва след класирането всеки кандитат да потвърди дали ще заеме съответното място. Иначе се обезсмисля предварителния избор на позиции.
denni_law
Младши потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 18:15

Когато обявиха конкурса изрично подчертаха, че посочването на съдилищата не е според предпочитанията на кандидата
maradi
Потребител

Мнениеот denni_law » 24 Окт 2006, 18:16

Обявиха, че изброяването не е обвързващо, което ме навежда на мисълта, че се бориш за място във всеки един от посочените в заявлението съд
denni_law
Младши потребител

Мнениеот denni_law » 24 Окт 2006, 18:20

Ако отвориш бланката на заявлението под таблицата е записано, че изброяването не е поредност на желанията
denni_law
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 24 Окт 2006, 18:20

Съгласна съм с вас.Така е,но защо в наредбата пише че след обявяване на класирането по общ бал/ и тук се поправям, тъй като този бал се образува от сбора от двете оценка на писмения и устния , а не като средно аритметично/се подава заявление до ВСС с посочване на длъжността,която кандидатът желае да заеме?
Имам и такъв въпрос: кога обявяват оценката от устния изпит-в наредбата не се казва нищо.Казано е само ,че в 7-дневен срок се обявява общото класиране по бал.
kasidi
Потребител

Мнениеот maradi » 24 Окт 2006, 18:22

Дискусията ни стана интересна, но ако помислиш сериозно проблемът е неразрешим по справедлив начин. След като си от София и имаш добра оценка ще отидеш ли да работиш в Кърджали. Ако откажеш, значи си попарил надеждата и желанието на колега с малко по-ниска оценка, който иска да работи само в Кърджали :oops:
maradi
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити